benyóblog

Az új Országgyűlés társadalomtudósai és Pázmányon végzett tagjai

2010. május 23. 17:50 - benyó

Úgy gondoltam, hogy mivel most így vizsgaidőszak elején úgyis annyi ideje van az embernek, csinálok egy táblázatot az Országgyűlés honlapja (http://www.parlament.hu/) alapján a jelenlegi parlament társadalomtudós (pl. szociológus, politológus, stb.) végzettségű, valamint Pázmányos képviselőiről.

A társadalomtudósok
Az OGy-ben számításaim szerint 32 képviselő rendelkezik valamilyen társadalomtudományi végzettséggel (ez a frakcióban ülő képviselők valamivel több, mint 8%-a). Ez az alábbi táblázat második munkalapjából (Összeített) ki is derül, így az is, hogy arányaiban a Lehet Más a Politika frakciójában ül a legtöbb társadalomtudós. Azt is láthatjuk, hogy a Jobbik és a KDNP-frakcióban nagyjából ugyanolyan arányban ülnek társadalomtudós végzettségűek, mint a parlamentben, az MSZP-ben ez az arány valamivel nagyobb, míg a Fideszben kisebb.
A társadalomtudósok között félkövérrel kiemeltem azokat a személyeket, akik számomra ismertebbek voltak, így például Farkas Flóriánt és Navracsics Tibort a Fideszből, Szili Katalint és Tóth Józsefet az MSZP-ből, Szávay Istvánt a Jobbikból, Pálffy Istvánt a KDNP-ből, valamint Karácsony Gergelyt az LMP-ből.
Meg kell jegyeznem, hogy ezek a statisztikák csak a végzettséget szerzőkből áll, így aki jelenleg is végzi az adott szakot (pl. Dúró Dóra ELTE-ÁJK politológia) nem került bele.




A Pázmányosok
Az Országgyűlésben számításaim szerint 12 olyan képviselő van (a frakcióban ülő képviselők 3,11%-a), aki vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, vagy pedig a Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Akadémián végzett. A statisztikából és annak második munkalapjából (Összesített) kiderül, hogy messze a KDNP-ben a legmagasabb a pázmányosok aránya, őket követi az LMP, majd valamivel elmaradva a parlamenti aránytól a Fidesz, aztán az MSZP. Érdekes, hogy a Jobbikban egyetlen olyan képviselő sincs, aki a Pázmányon végzett volna.
A pázmányosok között félkövérrel szedtem a számomra ismertebb képviselők neveit, így például Semjén Zsoltét a KDNP-ből.



Összegzés
Úgy vélem, hogy a társadalomtudósok aránya lehetne magasabb is az Országgyűlésben, mivel a parlament társadalmat érintő kérdésekben dönt. Mindenképpen üdvözítendő, hogy az LMP szimpatizánsai ilyen magas arányban (a képviselők majd egyharmada) juttatott be társadalomtudósokat a Parlament épületébe, ám azt is meg kell említeni, hogy ez a magas arány valószínűleg nem jött volna létre, ha nagyobb számban jutnak be LMP-s képviselők.

A pázmányosok tekintetében nem meglepő, hogy a Fidesz és a KDNP színeiben került be a legtöbb Pázmányon végzett képviselő, ám érdekes látni azt, hogy Dr. Bárándy Gergely személyében MSZP-s képviselő is volt pázmányos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr274878614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása