benyóblog

Országgyűlési Tudósítások #1

2011. január 03. 18:17 - benyó

Szaktársam, Juhász Szabolcs jóvoltából ellátogathattam a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2010. december 23-i ülésére, mely az utolsó volt az évben, és talán az egyik legfontosabb is, mivel ezen fogadták el a költségvetési törvényt. Parlamenti kalandjaim következnek.

Szabolcs az egyik Jobbikos képviselőnél, Szávay Istvánnál tevékenykedik, így nem esett nehezére bejuttatnia engem az Országházba. Persze megegyeztünk, jövök Neki egy sörrel. A külső vendégek úgy juthatnak be a Parlamentbe, hogy előre le kell adni egy számítógépes rendszeren belül a vendég nevét, akinek személyazonosságát érkezéskor az őr ellenőrzi. Nos már itt kisebb problémába ütköztünk, mivel Földi Bence név helyett Földi Istvánt adtak le, így a rendkívül rendes és közvetlen őr kereshetett az adatbázisban, nem talált, így nem is engedhetett be. Egy telefon Szabinak, és a probléma meg is oldódott. 
Miután bejutottam a hetes kapun (ahol napi belépőkártyát adtak, mellyel az épületen belül lényegében bárhová mehettem) megálltam egy lépcső tetején, hogy bevárjam Szabolcsot és kollégáját. Ezalatt elhaladt mellettem Virág Rudolf (nem, nem a szaktársunk, hanem az egykori OVB-elnök), valamint jópár képviselő is, akik közül az LMP-sek tűntek a leglazábbnak.
Miután Szabolcsék megérkeztek, felbaktattunk a díszlépcsőn és egyből elfogott egy bizonyos hangulat, eszembe jutott, hogy kik jártak itt előttem, éreztem, hogy a falak között zajlott a történelem egy szelete.
Forrás: budapesthotelreservation.hu
Az alsóházi ülésteremben az ellenzéki szakértői páholyban, a Jobbik-frakció mögött foglaltunk helyet (Megnéztem a nap Jobbikos felszólalásait, de egyik videón sem látszottam). Ami elsőre szembetűnő volt, hogy az ülésterem sokkal kisebb, mint a TV-ben látszik. Elég zavaró volt a hatalmas hangzavar, a "zsibvásár" hangulat, ami uralkodott a teremben. Emellé társult, hogy nincsenek természetes fények, így az ülésterem hangulata nekem kissé nyomasztó volt.
Gárdisták az ellenzéki szakértői páholyban. Balról a második hölgy helyén ültem. (Forrás: hirszerzo.hu)
Zajlott az ülés, mialatt mellettem ki-be járkáltak a Jobbik és az MSZP képviselői (pl. Gaudi-Nagy Tamás, Zagyva Gyula, Mesterházy Attila, Szanyi Tibor, stb, stb). Egy idő után a miniszterelnök, majd az ex-miniszterelnök is befutott, s a törvényjavaslatokat sorra fogadták el (pl.  Bathlen Gábor alapról, stb).
Érdekes kis jeleneteknek is szemtanúja lehettem az ülést és a képviselőket figyelve. Orbán Viktor például a Nemzeti Sportot is megfontolt vezetőként tudja olvasni, viszont egyes képviselők felszólalásakor gunyoros mosoly ül ki arcára. Balczó Zoltán mellettem elhaladva bekarikáz valamit a nála lévő lapokon, aztán Mesterházyhoz lép, és vádolja őt valamivel, ám az védekezik. Az LMP-sek ajándékkosarat nyújtanak át a többi párt frakcióvezetőinek, Ertsey Katalin pedig bejglit kap. Orbánt és a kormányt is megajándékozták a Karácsony szellemében: a szocialisták különböző dobozokat helyeztek el elé, a következő feliratokkal: többszörös forintdöntés, sajtószabadság megszüntetése, igazságtalan adórendszer, stb, mondván, hogy ők nem kérték ezeket az "ajándékokat", így visszaadnák. Rogán Antal azonban frappánsan vágott vissza, megkérdezve, hogy a Nokiás dobozt is visszahozták-e?
Az ülés végefelé a teltházas Országgyűlés megszavazta a költségvetést, valamint a Nemzeti Össztartozás Bizottságát is felállították. Kövér László nyálas búcsúzójával zárta az ülést.
Parlamenti kalandom azonban itt nem ért véget, mivel Szabi meg akarta mutatni az épületet, hogy mi hol található. Ezért aztán cuccainkat a páholyban hagytuk (köztük a PSP-met, amely valószínűleg az első ilyen elektronikai cikk volt a Házban). Megmutatta a Miniszterelnöki Hivatalt (illetve csak az ajtaját), konferenciatermeket, a Szent Koronát, a felsőházi üléstermet (ami egy szintben van az alsóházival, hogy viccesebb legyen), valamint az Országgyűlési Könyvtárat.
Végére egy kis anekdota: mikor ballagtunk vissza a páholyhoz, meglepődve konstatáltuk, hogy az üléstermet bezárták, így megkerestük a teremszolgákat. Ők azt mondták, hogy kihordták a cuccainkat, viszont nekem a sálam hiányzott. Ezért egyikük visszaszaladt a terembe, kifele jövet pedig ezeket a szavakat mondta: "Nem tudom, hogy a sála a jövőbe lát-e, mindenesetre nagyon ragaszkodott egy képviselői székhez, amikor kihoztam". Ha netán egyszer képviselő leszek, amit nem tervezek és nem is valószínű, akkor megvan az anekdota, hogy miért is kerültem oda...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr814878632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása