benyóblog

Fidesz-adópolitika: rÁFÁzunk?

2011. október 04. 20:50 - benyó

Az írás a Politikai elemzés című órámra íródott, melyen Kumin Ferenc próbál bevezetni minket eme szakma rejtelmeibe. Viszont nem az itt közölt formában adtam le, így jelent meg a CampusOnline-on. Olvassátok :)


Bejelentettea 2012. évi -Országvédelmi Költségvetésneknevezett - büdzsé főbbszámait pénteken MatolcsyGyörgy. [] Emelkedikaz áfa 25-ről 27százalékra, az ebbőlbefolyó 150 milliárdforint az OrszágvédelmiAlapba kerül.


A legmagasabb áfa-kulcs - de miért pont az áfa?
Soha ilyen magas általános forgalmi adó-kulcs nem volt még Magyarországon. A rendszerváltás óta végig 25% volt, kivéve a 2006-2008-as időszakot, amikor a Gyurcsány-kormány a 2006-os választásokra készülve csökkentette ennek mértékét 20%-ra. Nemzetközi összehasonlításban is rekord a 27%, hiszen az EU egyetlen országában sem ilyen magas (Dániában és Svédországban is 25%), de a világ más tájain sem találni hasonlót.
Tornyosuló gondok. (Forrás: fsp.nolblog.hu)
Elgondolkodtató, hogy a második Orbán-kormány miért pont az áfa emelésével akarja csökkenteni a költségvetési hiányt (ez utóbbi mértékét növeli, hogy a KSH egy módszertani hiba miatt 400 milliárd forinttal kevesebb GDP-t számolt össze)? Egyrészt azért, mert ez olyan megszorító intézkedés, melyet az átlagember torkán még viszonylag könnyen le lehet gyömöszölni, hiszen a hétköznapokon a néhány forintos plusz kiadás nem olyan feltűnő, mintha a hónap elején több ezer forinttal kevesebb fizetés érkezne. Másrészt ez az egyetlen adónem, amiből szinte biztosan befolyik annyi pénz, amennyivel kalkulálnak. Jól tudjuk, hogy Magyarországon az adózási morál rendkívül alacsony, ám mivel az áfa összege szinte minden termék és szolgáltatás árához automatikusan hozzáadódik, szinte lehetetlen nem befizetni (bár a szolgáltatások terén ez az állítás már gyenge lábakon áll).
Hasznot hoz - de milyen áron?
De vajon mi várható az áfaemeléstől? Varga Árpád, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökhelyettese szerint mindenképp pluszbevétel, a 2500 milliárd forintos áfabevétel néhány (optimális esetben 2) százalékos növekedése, azaz akár pár száz milliárd plusz is befolyhat. Ám ez csak a gazdasági oldala az áfaemelésnek: a politikait még csak érintettük. Válsághelyzetben sohasem egyszerű egy kormánynak, hiszen bármilyen intézkedést is tesz, az bizonyos csoportokat rendkívül hátrányosan fog érinteni. Jelenleg a Fidesz-KDNP népszerűsége, ha lassan is, de csökken, ezért egy mindenkit érintő, kiadásnövelő intézkedés valószínűleg nem lesz jótékony hatással a választók kormány iránti szimpátiájára. Ráadásul az Orbán-kormány egyéb intézkedései miatt a napokban több tízezren vonultak utcára, ahol már a kabinetet távozásra felszólító hangok is megjelentek. Ha a szakszervezetek képviselői, valamint az ellenzéki pártok (itt főleg a Jobbikra és az LMP-re gondolok, mert a szocialisták energiáit jelenleg Gyurcsány Ferenc köti le) sikeresen tudják a választók felé kommunikálni azon üzenetüket, hogy az áfa-emelés nyilvánvaló megszorítás, akkor a Fidesz-KDNP szavazóbázisa tovább csökkenhet.
Biztos jó irányba néznek? (Forrás: velemenyvezer.blog.hu)
Támadási felület lehet még egyrészt, hogy a félszuberbruttót csak részlegesen, fokozatosan vezetik ki a rendszerből, ezzel sokak szerint a kormány az egykulcsos adórendszer tekintetében visszakozott. Másrészt az euró árfolyama október negyedikén ismét háromszáz forint fölé került, melynek kapcsán előkerültek a Fidesz honlapjának archívumából Navracsics Tibor szavai. 2009 februárjában azt mondta: „Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát”. Ez most visszaszállhat rájuk.
Összességében tehát a kormány intézkedései gazdasági szempontból „hasznot hoznak a konyhára”, hiszen általa csökkenhet a költségvetési hiány. Mindazonáltal megvan az esélye annak, hogy az áfa-emelés, és a félszuperbruttó csak részleges kivezetése politikai szempontból „visszaüthet”, ehhez viszont elengedhetetlen az ellenzék megfelelő kommunikációja és jó mozgósítási képessége. Kérdés, hogy ezek megvannak-e a Jobbikban, az LMP-ben, vagy éppen az MSZP-ben?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr84878669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása