benyóblog

GLOBSEC Bratislava Security Conference 2013

2013. április 26. 17:56 - Földi Bence

benyoblog_globsec.png

2013. április 18-20. között rendezték Közép-Európa legnagyobb kül- és biztonságpolitikai fórumát, a GLOBSEC-et, ahol több mint hatvan országból több mint ezer vendég vett részt. A nyolc évvel ezelőtt a Szlovák Atlanti Bizottság által útjára indított kezdeményezésből mára az egyik legjelentősebb ilyen konferenciává vált, ahol a térség vezető politikusai, tanácsadói és tudományos szakemberei vesznek részt. 2013-ban én is részt vehettem a fórum első két napján a Mandiner tudósítójaként, ezeket az anyagokat készítettem ottlétem alatt és után.

Martonyi: Nyitott gazdaság vagyunk, de védjük az érdekeinket [Interjú]

Most úgy néz ki, hogy az elmúlt években a Visegrádi Együttműködés jelentősége nagyon nagyot nőtt. Ezt most már nem csak mi tudjuk. Ezt tudja az Európai Unió, tudja a Transzatlanti Szövetség minden egyes tagja: nagyot nőtt Visegrád láthatósága. De emögött van egy tényleges sikeres tevékenység.

Tovább az interjúra »»

Schwarzenberg: Tovább kell erősíteni Közép-Európa hangját

A V4 eddig is hasznos szerepet töltött be, »de többre vagyunk képesek«, tovább kell erősíteni Közép-Európa hangját. Az »együttműködés mindennél jobb«, éppen ezért a V4 a jövő Európai Uniójának egyik legfontosabb pillére lehet.”

Tovább a beszámolóra »»

Zbigniew Brzezinski's Press Conference at GLOBSEC 2013

Zbigniew Brzezinski's Press Conference at GLOBSEC 2013, 18. April 2013, after his outstanding Keynote Speech. The former National Security Advisor of the US President Jimmy Carter have spoken in Bratislava about Russia, Central Europe, the US, and the rationality of decisions.

Tovább a sajtótájékoztatóról készült videóra »»

Brzezinski: A huszonegyedik század viharosabb lehet a huszadiknál

»A XXI. században a legnagyobb veszedelmet nem a zsarnokság egyeduralma, hanem a globális káosz egyeduralma jelenti« – mondta Brzezinski. Hozzátette: »még nem teljesen látható, de a horizonton egyre inkább körvonalazódik annak a kockázata, hogy a XXI. század még a XX. századnál is viharosabb lesz«.

Tovább a beszámolóra »»

GLOBSEC: Hogyan viszonyuljon a világ a feltörekvő Ázsiához?

Jan Techau, a Carnegie Europe igazgatója szerint Európa országai ugyan jó igazgatási struktúrákat építettek ki, de »geopolitikailag inkompetensek«. Kereskedelmileg, gazdaságilag erősnek tűnik a kontinens, de ez nem alakul valós geopolitikai erővé.

Tovább a beszámolóra »»

Szemerkényi Réka: A palagáz hosszú távú megoldást jelenthet [Interjú]

Földgáz tekintetében Magyarország már megépítette a magyar-román és a magyar-horvát összekötőt, most pedig a magyar szlovák gázösszeköttetésen dolgozunk. Ezek azért nagyon fontos, fejlemények, mert együtt adják majd ki azt a mozaikot, amelyre szüksége van a régiónak.

Tovább az interjúra »»

Bónusz: két fotó, amelyeket a konferencia Facebook-oldalán vadásztam, és szerepelek rajtuk.

fbg.jpg

fbg2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr595248528
süti beállítások módosítása