benyóblog

Kivonulás Magyarországról

2013. május 14. 16:55 - Földi Bence

20130514-ausztral-nagykovetseg-ausztralia-az-ausztral9.jpg

Ausztrália bezárja budapesti nagykövetségét – költségvetési megszorításokra hivatkozva. Az világos, hogy külpolitikájuknak nem a Közép-Európával fenntartandó jó kapcsolat az elsődleges prioritása, ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon is: miért pont Budapest?

Márciusban még örömmel konstatáltam, hogy Magyarország végre rájött: fontos lenne jó kapcsolatokat ápolni Ausztráliával. Németh Zsolt akkori látogatásakor így írtam: „Bár Ausztrália valóban távoli ország, ám számunkra éppen ezért lehet hasznos. Gazdasági ereje, és a térségben betöltött vezető szerepe miatt mindenképpen érdemes jó kapcsolatokat ápolni az országgal, amelytől sokat tanulhatunk. Csak remélni tudom, hogy ez a látogatás most valóban fordulópontot jelenthet, és az ausztrál-magyar (valamint az új-zélandi–magyar kapcsolatok) jövedelmezőek lesznek számunkra”.

Mára viszont kiderült: érdeklődésünkkel jócskán elkéstünk.

Ausztrália ugyanis a minap bejelentette: csökkenti a külpolitikai költségvetését. Bob Carr külügyminiszter kedden elmondta: „A leginkább jelentős következménye ennek az, hogy bezárjuk a budapesti nagykövetségünket”. Ugyanezen megszorításoknak esik áldozatul a szenegáli Dakarban megnyitni tervezett diplomáciai képviselet is. Emellett a nemzetközi fejlesztési segélyezésre szánt összeg sem fog olyan mértékben növekedni, ahogy azt tervezték korábban.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerint ez a lépés egyáltalán nem jelenti azt, hogy az eddigi jó kapcsolatok megromlanának Ausztráliával – „még ha ez egy kis kihívást jelent is”. Nyilván ezt csak amolyan „megnyugtatásul” szánták a minisztériumnál, de valószínűleg ők is tisztában vannak az ausztrál külpolitika prioritásaival.

Flag-Pins-Australia-Hungary.jpg

Ausztrália az Egyesült Államok partnereként tevékenykedett

a második világháború óta a nemzetközi politika világában, ám a legutóbbi kormányok felismerték, hogy Ázsia felé kell fordulniuk. John McCarthy, Ausztrália korábbi vietnami, mexikói, thaiföldi, amerikai és japán nagykövete a pozsonyi GLOBSEC konferencián múlt hónapban elmondta: Kína ma már fontosabb gazdasági partnere országának, mint az USA. Viszont utóbbi még mindig a fő biztonságpolitikai partnere. Így Ausztrália helyzete meglehetősen furcsa – miként a többi ázsiai–csendes-óceáni országnak: jó kapcsolatokat ápolnak mindkét nagy befolyással rendelkező hatalommal.

Ausztrália tehát Ázsia felé fordult, Európa országaival való jó viszony fenntartása számára sajnos meglehetősen messzi és költséges passzió – az egykori gyarmattartót és nemzetközösségi partnert, Nagy-Britanniát kivéve persze. Így eshetett meg az a csúfság is, hogy bár az ausztráliai magyarok minden követ megmozgatnak azért, hogy ne így történjen, mégis úgy tűnik: Ausztrália kivonul Magyarországról.

De miért pont innen? – tette fel a kérdést

egy informális beszélgetésünk során Matura Tamás barátom, a Magyar Külügyi Intézet Kínával foglalkozó tudományos munkatársa. „Választhatták volna a belgrádi, varsói, prágai nagykövetségek bezárását is, de nem, Budapestet választották. Kíváncsi vagyok, hogy legalább konzulátus marad-e (mint Bulgáriában, Boszniában, Észtországban, Litvániában, Romániában, Macedóniában, Szlovéniában és Romániában), vagy az is Bécshez fog tartozni (ahogy Szlovákia esetében)” – írta Matura, s sorain mindenképpen érdemes elgondolkodni. Miért pont a budapesti nagykövetség bezárását választotta a munkáspárti ausztrál kormány?

„Magyarország mellett Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában, és Lengyelországban van ausztrál nagykövetség, Csehországba, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában és Boszniában konzulátus működik, Szlovákiában és Ukrajnában pedig még az sem. A bécsi, varsói és belgrádi követségek megszüntetése ellen szólhatott, hogy az itt szolgáló nagykövetek sok másik országot is lefedtek. Bécsben állandó ENSZ-képviselete van Ausztráliának, ráadásul a bécsi nagykövet Boszniába, Szlovákiába, Szlovéniába, Ukrajnába és Koszovóba is akkreditálva van. A varsói nagykövethez tartozik Csehország és Litvánia, míg belgrádi nagykövetük felel Macedóniáért és Montenegróért. A budapesti ausztrál nagykövet azonban szintén akkreditálva volt Romániába is, így nem egyértelmű, hogy a budapesti követséget miért tartották kevésbé fontosnak a mindössze egy országgal foglalkozó zágrábinál.” [origo]

Mindazonáltal mindenki (magyar kormány, ausztráliai magyarok) abban reménykedik, hogy a nagykövetség bezárása csak ideiglenes költséghatékonysági cselekedet, s a jövőben újra megnyílhat. Én azért kissé pesszimista vagyok.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr315300164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.15. 13:31:05

"Bécsben állandó ENSZ-képviselete van Ausztráliának, ráadásul a bécsi nagykövet Boszniába, Szlovákiába, Szlovéniába, Ukrajnába és Koszovóba is akkreditálva van. A varsói nagykövethez tartozik Csehország és Litvánia, míg belgrádi nagykövetük felel Macedóniáért és Montenegróért."

Ezek alapján simán el tudom hinni, hogy tényleg spórolás volt a cél.

Földi Bence 2013.05.15. 16:22:20

@doggfather: A zágrábi viszont csak Horvátországba. A budapesti Romániába is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.15. 17:22:04

@Földi Bence: nem azt mondtam/írtam, hogy logikus, hanem, hogy hihető ok. ;)
süti beállítások módosítása