benyóblog

Amerikai Elnemismert Államok

2015. március 18. 09:50 - Földi Bence

Az Egyesült Államok alapítása óta időről időre felmerül egy-egy tagállamban, hogy bizonyos területek akár külön is megpróbálhatnák, milyen az élet.

Legutóbb New York Államnál merült fel, hogy egy része függetlenedjen és csatlakozzon Pennsylvaniához. Mondjuk nem nagyon van esély arra, hogy sikerüljön.

„Egy államból való kiszakadáshoz ugyanis a jelenlegi amerikai törvények szerint egyrészt az állami törvényhozás jóváhagyása szükséges (…). De ez még mindig nem elegendő: egy új állam létrehozását a szövetségi kormányzatnál kellene kérvényezni, a kongresszus és a szenátus jóváhagyása is szükséges — de az elnöké nem”

– írtam 2013 októberében, a Mandineren, amikor éppen Jefferson Állam és Észak-Colorado Állam néven kívántak új tagállamokat létrehozni az USA-ban. A történelem során akadtak még érdekes formációk, amelyekből ugyan nem lett semmi, ám áttekinteni ezeket mégis érdemes (via Timeline.com).

Delmarva-félsziget (1776)

Mielőtt Virginia állam elfogadta volna egyik alapvető törvényét az államban élők jogairól, egy szemfüles képviselő megpróbálta a szövegbe csempészni, hogy a terület keleti partvidékének legyen joga függetlenedni. Persze nem sikerült, de azóta négyszer is fellángolt a félszigeten a függetlenedési kedv. A Delaware-hez, Marylandhez és Virginiához is tartozó félszigetről mindhárom államban nyújtottak be kérvényeket a politikusok, de sehol nem mentek bele a törvényhozók, hogy külön állammá váljon.

Franklin Állam (1783)

A függetlenségi háborúban eladósodott Egyesült Államoknak átengedte az észak-karolinai kormányzat az állam nyugati részét. Az erről szóló szerződés korrupt paktum volt, amelynek lényege az volt, hogy a résztvevő politikusok meggazdagodjanak. A törvényt eltörölték, de a jóhoz már hozzászoktak az ott élők, akik Franklin állam néven azóta is saját kis birodalmat szeretnének arrafelé. A Kongresszus akkor leszavazta a dolgot, de négy évig alternatív kormány működött Észak-Karolina nyugati felében. Amikor különböző indián törzsek megtámadták a franklinieket 1888-ban, gyorsan újracsatlakoztak a katonai segítség reményében Észak-Karolinához. Most Tennessee-hez tartozik a terület nagy része.

Deseret Mormon Állam (1849)

Az 1,2 millió négyzetkilométernyi területen — amely az amerikai Nyugat kb. felét, az országnak pedig a nyolcadát tette ki — a mormon egyháznak szántak nagy szerepet a kitalálók. A kilenc állam területét érintő Deseret elfogadott egy alaptörvényt is Iowa alkotmánya nyomán, amellyel elküldtek egy követet Washingtonba lobbizni. A Kongresszus nem hagyta jóvá a dolgot, főleg azért, mert nem tetszett nekik, hogy a mormon hagyományokban a poligámia megszokott dolog. Azért másfél évig itt is működött egy alternatív kormány, de a mormonok megbékéltek és Utah-ban élnek ma is.

Jefferson Állam (1941)

A második világháború ellenére a kaliforniai és oregoni hegyi emberek fogták magukat és lezártak egy fontos utat, amellyel korlátozták a környező megyék kereskedelmét. Ebben az időben az Egyesült Államok újságjaiban (főleg a nyugati parton) nagyjából egy szinten szerepelt Jefferson Állam függetlenedése és Németország világháborús hadművelete. Megválasztottak egy bírót az állam első kormányzójának, ám „pünkösdi királysága” pár nappal később véget ért Pearl Harbor bombázása miatt: a függetlenségért harcoló polgárok ismét dolgozni kezdtek a háborús erőfeszítések miatt.

New York –» Pennsylvania (2015)

New York állam déli része palagázban gazdag, ám a kitermelést egyelőre még nem engedélyezte a kormányzó. A terület egy államokon átívelő régió, a Twin Tiers része, Southern Tiers néven (pedig ez van északabbra). Felmerült, hogy New York államtól függetlenedve Pennsylvaniához csatlakozna. Utóbbi ugyanis olaj- és palagázbarát, a kitermelés már legális, ráadásul jobbak az adózási feltételek is. Kétséges, hogy sikerrel jár-e a mozgalom, az utolsó sikeresen elszakadó állam ugyanis Nyugat-Virginia volt (1863-ban, Virginiától).


Érdekel még a téma?

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen próbálkozások voltak még az USA történelme során (pl. Transylvania!!!), akkor ezt ajánlom. Ha pedig arra vagy kíváncsi, pontosan mi szükséges az elszakadáshoz, ezt érdemes átböngészni.

A poszt eredetileg itt jelent meg:

Amerikai Elnemismert Államok
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr197280159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása