benyóblog

A baloldaliak a radikáljobb malmára hajtják a vizet

2015. május 15. 22:15 - Földi Bence

Kik a UKIP szavazói?

ukipposterdefacedbylabour.jpeg

Sokszor olvasni — például itt — , hogy a Jobbik erősödésében nagy szerepe van annak, hogy a baloldali — főleg MSZP-s — szavazók átpártoltak a radikális jobboldali párthoz. A populista politikai nyelvezet azonban nemcsak a magyar radikálisoknál, hanem Nagy-Britanniában is kifizetődő.


Erre a New Statesman mutatott rá. A baloldali lap utánanézett, hogy abban a húsz választókerületben, amelyekben a legalacsonyabb volt a részvétel, hogyan szerepelt a Munkáspárt. Nem rosszul egyébként, ugyanis mind a húsz ilyen térséget megnyerte a baloldali jelölt. Viszont Stoke-on-Trent Centralban, a 2015-ös voksoláson mind közül legalacsonyabb részvételű választókerületben az összes választójoggal rendelkező polgárnak mindössze a 19 százaléka támogatta a munkáspárti jelöltet, Tristram Huntot. Így 1997-hez képest itt 14 ezerrel kevesebben szavaztak Ed Miliband bukott bandájára — igaz, a szavazáson részt vettek majd’ ötven százaléka támogatta.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP, amelynek vezéréről legutóbb ezt írtam) itt másodikként végzett, 22,7%-ot gyűjtött. Hunt szerint egyébként Észak-Angliában mindenütt bajban volt a Munkáspárt a UKIP miatt. A Guardiannek írt cikkében úgy érvelt, hogy a korábban hagyományosan munkáspárti területeken a túl elitista alakulat elveszítette a választók bizalmát, és a UKIP londoni elittel szembeni retorikája sokkal jobban meg tudta szólítani a választópolgárokat. Egyébként nemcsak ebben a térségben, hanem szinte egész Angliában a UKIP fejlődött a legtöbbet, erről az Independent színkódos térképe mesél:

Az összes választókerületből 468-ban a UKIP (lila) 2010-es és 2015-ös szavazatarányai között volt a legnagyobb különbség. Ezt követi a Munkáspát (vörös, 72) és az Skót Nemzeti Párt (sárga, 59).


A UKIP erősödésének legfontosabb munkáspárti áldozata a párt egyik régi motorosa, Ed Balls — legalábbis a New Statesman szerint. A 2010 óta árnyék-pénzügyminiszterként tevékenykedett Balls mindössze 400 szavazattal kapott ki ott, ahol a UKIP nyolcezer voksot kapart össze.

A baloldali lap arról is beszámolt, hogy a UKIP pontosan ezt tervezte: komoly növekedést akartak elérni idén a Munkáspárt északi bázisain, hogy aztán 2020-ban le is győzzék őket. A UKIP 120 helyen futott be másodikként, ebből 44 volt munkáspárti választókerület. Húsz választókerület ezekből az egész voksolás legalacsonyabb részvételű térsége volt, ezekben átlagosan 17 százalékot ért el a Nigel Farage vezette alakulat. Ha a Munkáspárt tovább erősíti városias, elitista hozzáállását, meg is nyerheti a UKIP ezeket a körzeteket.

Kik a UKIP szavazói?

May2015.com


2014 végén így becsülték felmérések alapján a UKIP választópolgárainak korábbi pártpreferenciákon alapuló összetételét. Az ábra szerint a UKIP szavaóinak legnagyobb része 2010-ben a konzervatívokra szavazott, a Munkáspártra pedig kevesebben, mint a Liberális Demokrata Pártra. Ha viszont a 2005-ös voksolást nézzük, akkor a későbbi UKIP-szavazók közül a második legtöbben a Munkáspártot támogatták.

A poszt eredetileg itt jelent meg:

A baloldaliak a radikáljobb malmára hajtják a vizet
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr617462832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása