benyóblog

Simicska volt szomszédja adja ki a kormány propagandalapját

2015. május 29. 15:19 - Földi Bence

A csődbe ment Helyi Téma helyét igyekszik átvenni a Lokál, amely alapvetően bulvárlap, de azért megtudjuk belőle azt is, hogy a hét nyertese Magyarország. Habony Árpád és Simicska volt szomszédja adja ki.

 

Csütörtökön a magyar sajtó Habony-kritikus fele beszámolt arról, hogy megjelent a nemközszereplő vitrinkirály által részben tulajdonolt Modern Media Groups első projektjének (Lokál) első lapszáma. A Helyi Témát stílusában, kinézetében és szerkesztésében is kopírozó Lokálban bulvárhíreket (Kozsó! bébibumm! Conchita és Boggie! Beckhamszelfi!), kulturális cikkeket (hosszasan foglalkozik a lapszám aSaul fiával és Törőcsik Marival) és politikai témákat egyaránt találunk.

Persze ezek jól el vannak dugva, szét vannak szórva a Lokálban, amely kormánypárti véleményt fogalmaz meg, vagy elhallgat bizonyos információkat ezekkel kapcsolatban. Már a második oldalon terítékre kerül az orbáni gumicsont, a halálbüntetés témája, amelyben három megszólalót idéznek: Orbán Balázst (Századvég), Erdő Péter bíborost és Hack Pétert (egykori SZDSZ-politikus, most tanszékvezető egyetemi docens, büntetőjogász). Közülük a legrövidebb véleményt az ellenző Erdő Péter fogalmazta meg, így az összeállítás erősen sugalmazza: jó ötlet lenne a halálbüntetésről szóló vita, vagy esetleg a büntetésfajta visszaállítása is. Az idézetek alatti pro és kontra érvek között akadnak csúsztatások, de alapvetően korrekten összeszedték a lokálosok.

A budapesti hírek között is akad politikai töltetű: Befogadná a pápát Budapest címmel közöltek cikket arról, hogy egy franciaországi kisvárosnak nem kell II. János Pál pápa szobra, mert az ottani alkotmánnyal egyesek szerint nem összeegyeztethető. “A kerület polgármestere, Kocsis Máté támogatja az ötletet” — írja a Lokál, azt viszont nem említi, hogy Kocsis fideszes, az ötlet pedig a KDNP fejéből is kipattant, csak éppen Tatán.

Az újpesti kiadás Helyi hírek szekciójában Wintermantel Zsoltnak is jutott hely, róla sem derül ki, hogy Fidesz-politikus, ahogy Tarlós István főpolgármester támogatójaként sincs feltüntetve a Fidesz-KDNP. Kínosan ügyel a Lokál arra, hogy ne lehessen ráaggatni a kormánylap billogot, de a következő politikai-gazdasági témájú cikkecske azért eléggé megborítja az egyensúlyt.

 

Akadnak még persze furcsaságok a lapban: a negyedik kerületi címlapon egy kutyakajás reklám miatt kisebb betűk hirdetik a Saul fiasikerét, mint a Belvárosban. Az utolsó oldalon pedig kinyomtatták a Benfica futballcsapatának egy fészbukposztját, olyan kicsiben, hogy alig lehet elolvasni.

De ki a felelős mindezért?

Hát a Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Az Opten információi szerint az áprilisban bejegyzett cég — amelynek a Culinaris étterem fölött van a székhelye — egészen széles tevékenységi körrel rendelkezik, napilap kiadására is képes, sőt ezek postaládába való eljuttatását is meg lehet oldani cégen belül. Emellett folyóirat- és könyvkiadás, honlapüzemeltetés, IT-s feladatkörök, kartonpapírgyártás, filmgyártás és ingatlanügynökség működtetése is szerepel tevékenységei között. Sőt, PR- és egyéb tanácsadásra és még divattervezésre is képes az MMG — utóbbiak nyilván Habony Árpás miatt kerültek a tevékenységi körök közé.

A cég jegyzett tőkéje hatmillió forint, vezérigazgatója pedig Keresztesi Péter, a kormányközelinek mondott Századvég Alapítványkommunikációs és marketing-igazgatója. Ő korábban a Théma Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója is volt, így nemcsak a kül- és belcsínben, hanem a vezetőség tagjai között is akadnak közös pontok a Helyi Téma és a Lokál tekintetében. Az MMG-nek két részvényese van: Habony Árpád és Győri Tibor.

 

 

Utóbbi a szintén kormányközelinek mondott Nézőpont Csoportban is tulajdonos. A Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős korábbi államtitkára a Nézőpontot februárban vette meg Mráz Ágoston Sámueltől. Az Index szerint “Győri az előző ciklusban Orbán egyik közeli bizalmasa volt, de Fideszhez Simicska Lajoson keresztül került közel”.

Orbánnak már 2010 előtt is adott tanácsokat, de a Fideszhez állítólag a kilencvenes évek első felében, Simicska Lajos révén került közel. Volt idő, amikor Simicskával egy lakcímre voltak bejelentve, a Magyar Narancs szerint szomszédok is voltak. Ám mára szakított Simicskával és az Orbán — Simicska-háborúban előbbi pártjára állt.

Médiatapasztalattal is rendelkezik, “Győri a Mahirnál már 1994-ben kulcspozícióhoz jutott: a Mahir Lapkiadó elnöke lett, majd 1995-től 2003-ig a Mahir Rt. cég vezérigazgatója volt” — írja az Index. Ennek utódjában, a MEDIA SYSTEM Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságban ma is tulajdonos az Opten szerint. Habonnyal már dolgozott együtt korábban is, hiszen együtt alapították a Nézőpont elődjét, az Europtimus Rt-t — írja a HVG.


Egyébként a Habony-család cége, a Színes Tinták Bt. tevékenységi körében is szerepelt 2008-ig a napilapkiadás, folyóirat vagy időszakos kiadvány kiadása, azaz nem is lett volna olyan nagy szükség az MMG-re, ha előre gondolkodik Árpádunk. Ma már “csupán” filmet tud gyártani, tanácsadást tud végezni, de a tevékenységi körbe a többi között beletartozik az alkotóművészet is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr57502942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása