benyóblog

Vona Gábor: Mézeshetek vége, kezdődjön végre a kormányzás! - Országgyűlés, napirend előtti felszólalás, 2010. 10. 04.

2010. október 04. 21:37 - benyó

Az Országgyűlés 2010. október 4-i ülésnapja a házelnök, Kövér László szavai után Vona Gábor napirend előtti felszólalásával kezdődött, aki egyrészt értékelte pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom az egy nappal korábbi önkormányzati választáson elért eredményeit, másrészt megnevezte azokat a fő témákat, melyekkel szerinte a kormánynak mindenképp foglalkoznia kellene a következő időszakban.

Vona sikerként értékelte beszédében, hogy a Jobbik végre megjelent az önkormányzatokban, s harmadik erőként (több helyütt másodikként, s van, ahol elsőként) részt vehet a helyi politika alakításában. Köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, különösen a Jobbik-szavazóknak köszönte meg a bizalmat. Ezek után a kormány felé fordult.


Sajnálatát fejezte ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem volt jelen az ülésteremben beszéde alatt, de kifejezte abbeli reményét, hogy szavait így is átadják majd neki. Vona Gábor szerint a Fidesz-KDNP a választásokig nem ismertette konkrét terveit az ország jövőjével kapcsolatban, viszont most, hogy az önkormányzati választási kampánynak is vége, -idézem- „Nincs több türelem!”, el kell kezdeniük végre kormányozni.

A Jobbik elnöke három fő témát emelt ki, amelyekre a kormánynak mindenképpen nagy figyelmet kell fordítania, mert az adott kérdések sürgős választ igényelnek. Az első ilyen téma a devizahitelesek problémája, melynek kapcsán azt állította, hogy -idézem- „az önök nyolc pontja olyan, mint halottnak a hintőpor”. A Jobbik szerint a problémát további bankadók kivetésével, valamint a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakításával lehetne megírni.

Vona Gábor szavaz (forrás: hvg.hu)
A második fő téma a demográfiai probléma. Vona Gábor javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy erről külön parlamenti vitanapon foglalkozzanak a képviselők, szakpolitikusok. Viszont aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány még mindig nem foglalkozik a cigányproblémával, holott a Jobbiknak kivitelezhető és jó megoldásai vannak e téren. A pártelnök szerint át kell alakítani a kisebbségek oktatását (afféle kollégiumi rendszerben kellene oktatni a roma fiatalokat), valamint a segélyezési rendszert is.

A harmadik fő téma az elszámoltatás problematikája. Vona szerint ugyan a Fidesz áprilisi kampányának központi témája volt az elszámoltatás, ám ez mégsem történt meg. A Jobbik elnöke ennek kapcsán azt a javaslatot tette, hogy az elszámoltatási kormánybiztosi posztról menesszék Papcsák Ferencet és nevezzék ki a helyére Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik képviselőjét, aki kíméletlenül végrehajtaná azt, amit a jelenlegi biztos nem tett meg.

Novák Előd, Vona Gábor és Staudt Gábor az Országgyűlés alakuló ülésén (forrás: hvg.hu)
A pártelnök nem túl hosszú, ám annál sietősebben, hadarva elmondott napirend előtti felszólalását azzal a gondolattal zárta, hogy a fent említett intézkedések nem csak az ország szempontjából fontosak, hanem azért is, mert -idézzük- „2014-ben szeretnénk az országot jó állapotban átvenni”.

Úgy gondoltam, hogy egy bekezdés erejéig szót ejtek a kormány válaszáról is. Navracsics Tibor szerint a Jobbik az igen gyenge önkormányzati választási szereplést követően Gaudinak állást akar szerezni. Ezek után kérdőre vonta Vona Gábort, mivel szerinte a Jobbik nem viselkedett az elmúlt időszakban konstruktív ellenzékként, ahogyan most fel akarja tüntetni magát, hiszen elveit feladva többször is együtt szavazott az MSZP-vel a Fidesz által kezdeményezett törvények ellen. Válaszát azzal a gondolattal zárta, hogy szerinte kudarcot vallott a Jobbik, melyben egyre több gond mutatkozik, amit a pártelnöknek a tiszte kezelni.

Navracsics Tibor érkezik az Országgyűlés alakuló ülésére (forrás: hvg.hu)
Összességében Vona Gábor napirend előtti felszólalása nem annyira a Jobbik eredményeit elemezte (erről október 3-án este a Kongresszusi Központban beszélt), inkább a kormány kritikáját fogalmazta meg. Navracsics Tibor szerint ezzel csak a -szerinte- gyenge eredményről próbálja elterelni a Jobbik-szavazók figyelmét, ami szerinte nem jó taktika.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr914878625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása