benyóblog

Gyulának jó lesz, avagy a folyosón megbeszélték

2013. február 26. 14:12 - Földi Bence

Rendkívül elszomorító, hogy Zagyva György Gyula, és hozzá hasonló képviselők egy európai ország parlamentjében ülhetnek. Származása miatt megbélyegezni valakit alapvetően elítélendő, de a nők tisztelete még ennél is alapvetőbb kellene, hogy legyen.

Osztolykán Ágnes, az LMP cigány származású képviselője a képviselői blogján szerdán azt írta, hogy egy – mint később kiderült a hétfői – parlamenti ülésnapot követően ráébredt, hogy se autója, se pénze, így megkérdezte a folyosón üldögélő képviselőtársaitól: nem tudná-e valaki hazavinni? „Érkeztek a válaszok, »hazaviszlek, de magamhoz«, én meg mosolyogtam, gondolván, egyszer úgyis abbahagyják. Tévedtem. Belelendültek. Sőt. Jobbikos képviselőtársam például így szólt: »attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek!«” A posztot így zárja Osztolykán: „Egy buta, sötét suttyó vagy, Gyula!” A politikusnő az Egyenes Beszédben nyilatkozta később, hogy egyébként eddig is volt ilyen jellegű beszélgetésük, de „ennyire egyértelmű, vagy ennyire alpári azért nem”.

osztolykan_zagyva_karikatura.png

Zagyva György Gyula később az Indexnek nyilatkozva elismerte, hogy egy „reflex-szerű, félhangos megjegyzést tett”, amikor a folyosóra érve bekapcsolódott az akkor már zajló beszélgetésbe. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke szerint Osztolykán félreértette a mondatát, ugyanis a képviselő ezt akarta sugallni: „attól, hogy ő cigány, attól még szóba állhatnak vele fehér férfiak is”.

Az Indexnek elmondta továbbá, hogy nem magára gondolt ebben az esetben, „mert majd én pont ezekre szoktam ráizgulni” – indokolt Zagyva. Ezt erősítette meg a közleményében, amelyben elmagyarázta, hogy valójában ezt mondta Osztolykánnak: „attól, hogy cigány vagy, még ledöfnének”. Ugyanitt azt is megjegyzi, hogy az első „szexista megjegyzéseket Vágó Gábor és Ivády Gábor független képviselők tettek Osztolykánnak, ők jegyezték meg egyéb hasonló kijelentések mellett, hogy »hazaviszlek, de magamhoz«”. Meglehetősen furcsa, hogy máris lett tudomása arról, hogy mi hangzott el kinek a szájából, amikor saját – korábbi – bevallása szerint nem is volt ott.

Vágo Gábor, az LMP képviselője személyes mikroblogján reagált először („Bazmeg Gyula legalább ne kamuznál”), majd az Országházból jelentkező másik mikroblogján nyílt levelet jelentetett meg. Ebben kijelenti, hogy Zagyva gyávaságból megpróbálja rákenni a tahóságát másokra. „Mond a szemembe Gyula, hogy én mondtam, hogy »ledöfném« az Ágit, ne a sajtóban próbáld magad mentegetni! Mert valójában szerintem, nem is a tahóságodat próbálod kimagyarázni, hanem félsz attól, hogy az általad csak »kannibálokként« emlegetett véresszájú bajtársaid mit szólnak, ahhoz, hogy te egy cigánnyal is elmennél” – írja Vágó Gábor.

gyulabazdmeg.jpg

Valóban nevetséges, hogy a Jobbik egyik legtöbb bajt keverő képviselője, akit állítólag pártberkeken belül sem szívlelnek a nem túl intelligens megnyilvánulásai miatt, nem mer felelősséget vállalni, holott egy tisztességes politikusnál ennek alapvetőnek kellene lennie. Ehelyett inkább tényleg gyáva módon nekiáll magyarázkodni arról, hogy a képviselőnő csak félrehallotta, és amúgy sem ő kezdte a szexista megjegyzések sorát, stb.

Végül Zagyva úgy tűnik mégis bevallotta, hogy hazudott: Vágó egy másik – a cikk írása közben megjelent – mikroblogos bejegyzése szerint a jobbikos bocsánatot kért, mert valóban nem volt ott az LMP-s képviselő, amikor Osztolykánnal beszélt. Ugyanakkor Zagyva hozzátette, hogy ezentúl ő is mindent kiblogol majd, mert „Ági felrúgta az íratlan szabályokat. Szerinte ha nem akarunk ketrecben élő zombik lenni, akkor nem lehet ilyen kibeszéléseket megtenni, amit az Ági csinált” – írja az LMP-s politikus bejegyzésében. Azaz eredeti kijelentéséért továbbra sem vállalt felelősséget, csak a későbbi, Vágót és Ivádyt besározó mondatain korrigált némileg.

Más kérdés, hogy egyes emberek származás alapján történő megtámadása is ellentmond a józan társadalmi normáknak. Ezt most külön nem is ragoznám, a Jobbikkal kapcsolatban rengetegen és rengetegszer leírták már, hogy retorikájuk nem üti meg az európai politikai kultúra minimális szintjét sem.

Ám van egy harmadik aspektusa is a történetnek: nőkkel így tisztességes ember soha nem beszél. Én sem vagyok semmilyen feminista szövetség tagja, a női kvótával sem tudok egyetérteni, de annyi jó érzés szorult belém (és úgy neveltek), hogy sose beszéljek így egy nővel, akár a baráti körömről, akár olyanokról van szó, akikkel ki nem állhatjuk egymást. Másrészt Zagyva Gyula nem tudom mennyire örült volna, ha mondjuk egy hölgyrokonát illettek volna ilyen szavakkal.

Egyet kell értenem Osztolykán Ágnes által az ATV-ben mondottakkal. A magyar politikum rendkívül régóta folyamatosan próbálja igazolni, hogy az európai politikai kultúrából ránk is ragadt valami, ám amíg azt lehet tapasztalni, hogy a legmagasabb szinteken is így kezelik a férfiak a nőket, addig erről csak álmodozhatunk.

Persze nem kell átesni a ló túloldalára, azaz feminista irányba elmozdulni, vagy más nyugati politikai kultúrában meggyökeresedett trendet átvenni (gondolok itt például a melegek házasságára, vagy a multikulturalizmus még néhány politikai alakulat általi pártolására). Embertársaink tiszteletére azonban mindenképp szükség van a politikai együttéléshez, legyen szó cigányokról, vagy nőkről. Elszomorító, hogy ilyen képviselőink (is) vannak.

A poszt másodközlés, elsőként a CampusOnline nevű hallgatói multimédiás portálon jelent meg.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr295106505

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Habony, Zsiga, Szijjártó: példaképek? 2013.02.27. 15:16:06

Egyre-másra derülnek ki olyan ügyek fideszes politikusokról, vagy tanácsadókról, amelyek továbbra is azt tanúsítják, hogy sajnos a politikus ember. Legutóbb Habony Árpáddal kapcsolatban hozta le a Magyar Narancs, hogy egy még 200...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása