benyóblog

Posztszocialista társadalom felelőst keres: mindig csak az állam!

2013. március 15. 17:30 - Földi Bence

havazas_zalaban.png

Úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nem szabadul a szocializmus árnyától: a hóhelyzetért is az államot okolja, ahelyett, hogy elgondolkodna akár egy pillanatra is a maga felelősségén. Ugyanakkor dicséretes, ahogy önzetlenül kisegítik egymást eme nehéz helyzetben.

A tegnap elkezdődött havazások nyomán kialakult közlekedési káosz ismét rádöbbentett arra, hogy Magyarország társadalma még mindig nem jutott túl a szocializmus alatt az emberekbe szocializálódott „mindent az állam old meg helyettünk” gondolkodásmódon.

Kb. egy hete, de minimum napokkal ezelőtt figyelmeztetett

a média az OMSZ segedelmével arra, hogy komoly lehűlés és viharos időjárás várható nyugat felől. Láthattuk, hogy Nyugat-Európa miképpen bénult meg a márciusi téltől. Az emberek mégis útnak indultak, és amikor elakadtak, felháborodtak azon, hogy nem segítenek rajtuk.

Úgy tűnik, hogy a bűnbakképzés szociálpszichológiai jelensége jelentősen beleégett a magyarság gondolati sémáiba: nem hinném, hogy sokaknak eszükbe jutott egy röpke pillanatnál hosszabb ideig, hogy talán nem biztos, hogy a figyelmeztetések ellenére útra kellett volna kelni. Ehelyett a felelősséget, amely – nyilván csak részben, de – az utazókat terhelte, megpróbálták áthárítani másokra.

555063_10152678595980265_1443485293_n.jpgA szocializmus politikai berendezkedésének árnya

pedig még mindig ott lebeg a magyar társadalom felett, ezért ha felelőst kell keresni – a bűnbakképzés, mint írtam, beindult – akkor az állam az elsők között van azok közül, amelyek célkeresztbe kerülnek. Így történhetett, hogy Pintér Sándor belügyminisztert és az ő télbiztosát találta meg a közvélemény azzal, hogy nem készültek fel eléggé, és nem reagáltak elég gyorsan a krízisre. Ez egyébként nyilvánvalóan jogos kritika, de mégis jellemző, hogy a saját felelősség nem igazán jut az emberek eszébe.

Pintér Sándor egyébként rá is érzett erre a jelenségre, de rosszul reagált: kijelentésével („Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni”) csak tovább szította a népharag tűzét. Pedig az igazán nagy hibájuk a tájékoztatás hiánya volt: mindenütt orrba-szájba kellett volna azt az üzenetet közvetíteni, hogy nem szabad útnak indulni. Emellett az autópályákat is le lehetett volna zárni időben.

És ha már mindenképp emberi felelőst szeretnénk találni,

akkor azt mind a figyelmeztetések ellenére útnak indulók, mind az ítéletidőre fel nem készülő kormány tagjai között kell keresnünk. De valójában csak egyetlen igaz felelős van: az időjárás.

Amely már 1962-ben is ugyanígy lecsapott március 15-én, mégis túlélte a lakosság. A mostani felhajtást egyértelműen a széleskörű közösségi média-használat számlájára lehet írni, ugyanakkor enélkül nem lehetne kijavítani az állam fel nem készülése miatt kialakult helyzetet. Mert az az igazán csodálatos ebben az egész kialakult helyzetben, ahogy az állampolgárok összefogtak, segítik és mentik egymást, önzetlenül. Riszpekt.

578379_10151297136191512_352377843_n.jpg

Az pedig már más kérdés, hogy az időjárás alakulása kapóra jön a kormánynak is: amint arról már tavaly februárban értekeztem a Konzervatóriumon, az időjárás alakulása elterelheti a figyelmet a kormány számára kedvezőtlen közéleti témákról. Akkor az IMF-tárgyalások, kötelezettségszegési eljárás, most az alkotmánymódosítás és az ennek kapcsán kialakult európai tiltakozás.

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr745136521

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.16. 11:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mindig csak az állam 2013.03.16. 11:13:02

A szocializmus politikai berendezkedésének árnya pedig még mindig ott lebeg a magyar társadalom felett.

Trackback: Pózolj műveletirányító központban 2013.03.15. 23:43:27

Ha az egész ország katasztrófahelyzettel foglalkozik, menetrend szerint kovácsolják kedvenceink a politikai tőkét. Suttyósághatározó.  Kivel mással is lehetne kezdeni, mint Orbán 'bölcsvezér' Viktorral, aki beült pár fotóra a Tev...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2llkedő 2013.03.15. 18:49:39

""""""Elsőként a 2006. augusztus 20-i, öt ember életét követel ő tragédia tette nyilvánvalóvá, hogy a kormány a konzekvenciák levonása helyett inkább bűnbakkereséssel menti magát."""""

padisah 2013.03.15. 18:52:35

általában egyetértek azzal hogy túl nagy a szerepe az államnak ebben az országban, túlságosan sok felelősséget és cselekvést, meg döntést próbálnak az emberek áthárítani rá, ahelyett hogy felismernék hogy ezeket a problémákat ők maguk jobban, és olcsóbban oldják meg (és ez egyébként be is bizonyosodik most a hóviharban, hogy a hatásos segítség a magánemberektől jön)

ugyanakkor nem érzem hogy a kormány és a belügyminiszter felelősségét lehet mentegetni, mert az nyilvánvaló hogy aki a veszélyhelyzettel nem törődve elindult, és aztán elakadt a hóban, azt azon túl hogy felelős a helyzetéért nem lehet megfagyni hagyni

és az hogy a kormány nem reagált időben, a belügyminiszter már kezdi a felelősséget áthárítani, az teljesen elfogadhatatlan

erre a helyzetre először is készülni kellett volna olyan formában, hogy leellenőrzik működik-e még a téli síkosság mentesítés, rendelkezésre állnak a hókotrók, sószórás etc.

a másik, készültségbe helyezni a hadsereget a lehetséges katasztrófahelyzetre, és aztán ha mégsem következik be, akkor le lehet fújni

többször előkerült, hogy nem hívják be a szabadságon lévő katonákat, vagy tűzoltókat mert sokba kerül, ez nem igaz, a most ledolgozott órákat később lecsúszhatták volna, nem kell ezért extra költséget csinálni, feltehetőleg az érintettek sem várták volna el a túlórapénzt amikor menteni kell embereket

a kormánynak, és a belügyminiszternek lehetett volna annyi realitásérzéke, hogy lesznek olyanok akik nem veszik komolyan a figyelmeztetést, vagy egyéb okból nincs más választásuk mint elindulni, és erre a helyzetre még a kialakulása előtt számítani, és reagálni - nekik konkrétan ez a feladatuk

ha egyáltalán van értelme az állam fenntartásának, akkor az pont ez, a katasztrófák elhárítása, amire magánemberek a maguk erejéből nem lennének képesek, mert nyilván nem fog mindenki lánctalpas hókotrókat tartani az udvaron hogy egy márciusi hóesést kezeljen, de az államnak ez pont feladata

kispestipeti 2013.03.15. 18:53:19

Valóban igaz, hogy a társadalom egy jelentős része még mindig hisz a gondoskodó államban. Miért ne tenné? A jelenkori kormány is erősen rájátszik erre, államosít, központosít, garanciákat vállal csak populista kijelentéseket tesz úton-útfélen. Beleavatkozik szinte mindenbe. De egy rendkívüli hóhelyzet esetében kire másra, mint az állam által létrehozott, működtetett katasztrófavédelemre, honvédségre, rendőrségre, közterület-felügyeletre kellene számítani? Némi empátiával pedig egy kompetens(nek látszó) állami vezetőnek illene némi megnyugvást sugalló üzenetet küldenie, nem kioktató, kritikai megjegyzéseket, mint, ahogy tette azt nagyon szerencsétlenül, az egyébként mindig a háttérben csöndben megbúvó belügyminiszter. Csak a sunyi arrogancia jön le újra és újra a kormány megnyilvánulásaiban.

kzoltana 2013.03.15. 18:55:13

És ezért a gyalázatért ki a felelős?
A képviselők parkolóját kitakarították, a lakosság meg le van szarva. Hóhelyzet Debrecenben. FOTÓK!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4076_kiknek_kedvez_debrecenben

sacman 2013.03.15. 19:04:19

Senki nem a havazás miatt vonja felelősségre a kormányt hanem azért mert a helyzet balfasz módon kezelte. Délelőtt még tele voltak az utak hóban ragadt emberekkel, de az a díszfasz Semjén lovon vonult ünnepelni. Mivel Orbán még nem volt itthon, ő volt miniszterelnök vazze. Az a minimum, hogy a katasztrófavédelemnél van és úgy csinál mintha érdekelné az ország helyzete.

déjá vu39 2013.03.15. 19:06:43

@padisah: Nagyon korrekt a hozzászólása.

1. Két dologgal kiegészítem: néhány napja szedték fel az utak mellöl a hófogó falakat.
2. Tegnap este 22:10-kor fújták le a mai állami ünnepségeket.

Tehát ők sem hitték el (még este sem), hogy helyzet van. Akkor miért kell a zembereket hibáztatni, akik

a.) Sokkal kevésbé tájékozottak
b.) Már du 3-kor (vö: 22:10) elindultak.

Rókakígyó 2013.03.15. 19:07:14

@padisah:
@kispestipeti:
egyetértek. szakszerűbb és körültekintőbb hozzáállás nem ártott volna, ha már egyenrangúak nem tudunk lenni a vezetőinkkel, így együttérzést nem várhatunk. Engem meglepett, hogy a sajtótájékoztatón senki nem viselt egyenruhát, ami szintén a felelősség hárítását mutatja.

Sajna hagytuk, hogy most már névlegesen is felettünk álljanak a mi pénzünket "használó", általunk választott emberek. beletörődtünk ebbe.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.03.15. 19:08:01

hitelt kéne még felvenni és akkor minden jó lenne!

éljen a magyar értelmissség!

Hódos Hajnalka 2013.03.15. 19:10:35

minden egyes szót a számból.
köszönöm a posztot. jó érzés, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel.

EsoxLucius 2013.03.15. 19:12:45

Miért nincs végre dislike gomb?
A f...m ki van már hogy állandóan huszonéves kis köcsögök szociznak meg komcsiznak.
Kis tetvek azt se tudják miről beszélnek.

mrZ (törölt) 2013.03.15. 19:14:47

Szerintem nem tereli el a figyelmet. Akinek igen, annak majd felfrissítitek rövidke memóriáját. A témák váltogatása lehetetlenné teszi egy hatásos védekező stratégia kialakítását.
Innen elbaszni már művészet.

padisah 2013.03.15. 19:21:43

@kispestipeti: kiváncsi vagyok mikor esik le az embereknek ez a fordított helyzet, hogy a "gondoskodó" állam a gondoskodást ígérgetve elszedi a pénzünk, abból szavazatvásárlást illetve egymás vállonveregetése + a csinnadrattára elköltik

és amikor jönne az állam tényleges feladata, akkor meg senki nem tud semmit, fejetlenség, nincsenek eszközök, tehát amire beszedték a pénzt, az pont nem megy

szinte látom magam előtt, hogy a mohácsi csata előzményei valszeg pontosan ilyenek lehettek, hogy a korabeli, de a maihoz hasonlóan végtelenül kontraszelektált, de legalább beképzelt elit ugyanilyen felkészültséggel lát neki a baj elhárításának, és aztán jön a katasztrófa, ami teljesen megjósolható

szerencsére nekünk most csak egy márciusi havazással kell megbirkózni, nem olyan súlyosak a következmények

eßemfaßom meg áll 2013.03.15. 19:29:31

Mit fogsz te ezért a posztért kapni a demokratáktól...

almahaboru 2013.03.15. 19:37:19

Na már kezdődik... a kormány nem tehet semmiről, az emberek a hibásak, sőt, szerintem holnap már lesznek blogok, amelyek Gyurcsányt fogják okolni :D Jönnek a csúsztatások, mint ez a blog... Figyu elvtárs, senki nem állította, hogy a szar időről urad és parancsolód Orbán Viktor tehet, csak azt bátorkodták, merészelték egyesek felvetni, hogy a befizetett adóforintokból, jobban is le lehetett volna reagálni a helyzetet... egy ici-picit. De tudom, tudom az érvek mellékesek, csak a pártszimpátia számít. Úgyhogy hajrá, hajrá, fényezzétek a kakit, gyorsan.

von Putri 2013.03.15. 19:37:32

Ha a Zindexet olvasgatja a zember, akkor tényleg az jön le hogy a katasztrófahelyzet 1000 százalékban a kormány felelőssége, akik most próbálják azt áthárítani ezt a hóra és a szélre, mert ezek ennyire aljasak. De ebben nincs semmi új, akármi van, az mind a kormány felelőssége, kezdve attól hogy van, pedig ilyen kormány egy normális demokratikus európai országban nem lehetne, blablabla

Csak 2 a kiváló 5letek közül amit az előbb olvastam:
- miért engedték az embereket útrakelni, amikor le is zárhatták volna az utakat
- csak azért zárták le az utakat, hogy ne tudjanak az emberek tömegei Budapestre jönni hogy a kormány ellen tüntessenek

A zemberek többsége tudja hogy az eglész nem egyéb mint a szokásos ajvékolás amit nem érdemes komolyan venni

kvadrillio 2013.03.15. 19:40:02

- Tudja mi az, 14 órát ülni a hideg, sötét bizonytalanságban? - kiabálja a telefonba az Ottóként bemutatkozó férfi, aki a hetvenes kilométer előtt vesztegel a családjával.

- Tudja mi az, ember? - nyomatékosítja szavait, aztán kiszakad belőle minden indulat. - Nem iszunk, hogy ne kelljen pisilni, mert három sávban zsúfolódnak az autók, nincs hová mennünk. A feleségem menstruál, a kisebbik gyerek köhög. Engem viszont lassan megüt a guta.

- Bóbiskolni sem merünk, minden percben várjuk, hogy elinduljon a forgalom. Tizennégy órát percekben mérni igen idegesítő állapot - toldja meg az Ottó autója mellett álló kocsi vezetője.

...ÉS AKIKRE RÁJÖTT A SZAPORA ?????

Dour ® 2013.03.15. 19:40:05

Olyan megható ....
Egyébként lapátolja el aki leszórta.
No meg, csak tudnám, hogy a "katasztrófavédelmisek" a pofázáson kívül minek vannak.
A tűzoltók, mentősök,a rendőrök és a tűzszerészek ügyködnek a "dolgokon".
Az esetleges katasztrófák már amúgy is megtörténtek, akkor mit is védenek?

eßemfaßom meg áll 2013.03.15. 19:42:52

@kvadrillio: "- kiabálja a telefonba az Ottóként bemutatkozó férfi, aki a hetvenes kilométer előtt vesztegel a családjával."

Ottó miért nem maradt otthon a menstruáló feleségével és gyermekeivel amikor tudni lehetett, hogy nagy szar készülődik az égből?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.03.15. 19:43:25

Ki az a marha, aki ezt a blogot írta? Szerinte a lakosság tehet a kormány tutyi- mutyiságáról? Érdekes módon a lányom, már szerdán riasztást kapott a biztosítójától, hogy rendkivüli idő, több mint 20 centi hó várható. A biztosító tudott róla, csak a katasztrófa védelem nem? Az embereknek nem az a fő bajuk, hogy esett a hó, hanem az, hogy az illetékesek nem tettek semmit sem az első 24 órában!

egysmás 2013.03.15. 19:46:29

Orbán nem lehet a hibás a kialakult helyzetért, hiszen Istentől kapta a hatalmat!

Nap Pali 2013.03.15. 19:46:39

a katasztrófa az terorizmus!!! Bajnai áll mögötte !

és nem a b-közgépes fidesmafiálam a hibás !

ez egy jólműködő jóléti demokratikus álam !
nem holmi sötét középkori feudál komcsi náci rezsim !

egysmás 2013.03.15. 19:51:42

@eßemfaßom meg áll: Mert bízott abban, hogy az ÁLLAM nem omlik össze, és az AJÁNLÁS nem tiltás!

Azé, bazeg!

Mert elment volna a hosszú hétvégén az anyjához, apjához, pihenni, kisfaszomba!

Erre az történt, hogy összeomlott az állam, és nem tud segíteni a bajba jutottakon, mert nincs TERV, nincs SEMMI!

Éhes_ló 2013.03.15. 19:52:43

Ettől még a kamionokat le lehetett volna tiltani az utakról, és a kotrókat pedig kizavarni időben.
Sajátos módon Dunaszerdahely, Komárom, Párkány felé járhatók az utak.
Ott is fújt a szél, ott is esett hó. Pont mint a Dunán innen.
Csak ott ezt tudják kezelni: van rá gép és ember is elég.
A dóvali hágó Besztercebánya és Rózsahegy között járható volt.
A pályák a magyar határig az osztrák oldalon sónedvesek, hómentesek voltak, leírták tucatnyian akik jöttek haza.
Gondolom a magyar határtól volt a globális felmelegedés miatt az idójárás ilyen pokoli, Őrvidéken nem, igaz poster?

Na persze.

eßemfaßom meg áll 2013.03.15. 19:55:59

@egysmás: az álam nem tudja elfüjni a havat, csak tud előre szólni, hogy :e"mberek, szar hullik az égből, maradjatok otthon", aztán ki tudja ásni a szarból azokat akik nem fogadták meg az "ajánlást"

"'Mert elment volna a hosszú hétvégén az anyjához, apjához, pihenni, kisfaszomba!"

Szoltak neki, hogy most inkább ne. megpróbálta, igy járt, ilyen a szelavi

Gloyva (törölt) 2013.03.15. 19:57:00

Lényegét tekintve egyezik a véleményünk, de tartalmilag nem teljesen. Akik a kormányt okolják a kialakult krízishelyzet miatt, azok egyrészt otthon ülnek a meleg szobában, megfelelő áramellátással és azért nincsenek kint segíteni a bajbajutottakon, mert a távolság miatt nincs rá módjuk. Másrészt ha megfigyeled, szinte mindegyik kritika kiemeli, hogy a kint lévő egyenruhásoknak és civileknek, akik a mentésben részt vesznek, a legmélyebb tiszteletüket küldik, és nem is a mentést magát, hanem a reagálás sebességét kifogásolják. Arról pedig megint nem érdemes vitát nyitni, hogy a közmédia eleinte elmismásolta a problémát, és helytelen információkat közölt a nagyérdeművel, ha egyáltalán. Az pedig, hogy Pintér Sándor a tévének baromságokat nyilatkozik, a saját szegénységi bizonyítványa, és szerintem természetes dolog, hogy az embernek kinyílik a bicska a zsebében. Ráadásul a nyilatkozatában már-már teljes mértékben a hóban rekedt embereket tette felelőssé, ami részben igaz is. És ezt sem felejtették ki a helyzet kritikusai. Szóval a botrány forrása megint a kettős beszéd volt, mint oly sokszor ezelőtt is. Köszönöm.

béla a görög (törölt) 2013.03.15. 19:59:45

Azért ne légy demagóg.

Abban egyetértünk, hogy a hófővást az időjárás okozza, DE és innentől kezdve bagy demagóg,
- az emberek jönnek, mennek ha esik, ha fúj.
- a hókotrókat feltalálták már
- a kommunikáció sem az 1962-es szinten van úgyhogy ne akard összehasonlítani a 1962-vel
- vannak cégek amelyek az utak karbantartásával foglalkoznak
- van egy katasztrófavédelem.
- vannak emberek akik tudnák mi a dolguk
- az ügyeleti szolgálatot kitalálták már
Ami nincs - szervezettség információ- és pénzáramoltatás, ezek között.
Le van szarva az egész úgy ahogy van.

És az emberek azért dühösek mert a káoszhoz nem kis részben hozzájárult a kormány. (az állam ha úgy tetszik). Lásd össze-vissza szervezések, kirúgások, pénzelvonások. Nem az államtól várna senki segítséget hanem azt várná hogy 4-5 órán belül megoldják az ilyen helyzeteket azok akiknek ez a feladatuk. Például hogy a Budapesttől 100 km-re 24 órát kelljen várni egy autópályán elakadt kocsisor mentésére - azért az cinkes dolog.

Hozzá kéne szokni hogy az embereket ki kell szolgálni és nem hülyeséget mondani, hogy miért indultak el. És ha az emberek mentést akarnak akkor legyen mentés. Nem azonnal, de azért 24 óra az kicsit sok reakcióidőnek.
Azon túl hogy az utakat igy is úgy is rendbe kell tartani.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.15. 20:02:34

@eßemfaßom meg áll:

Konkrétan honnan lehetett tudni? Onnan, hogy most azt mondják? Ugye ezt párhuzamosan kell mantrázni azzal, hogy a hivatalos szervek igazából nem számítottak a hóesésre, azért nem készültek fel alapszinten sem?

vazzup 2013.03.15. 20:11:03

Pintér Sinya délelőtt 11-ig aludt, aztán felkelt, kényelmesen megitta a kávéját, kitörölte a csipát a szemibű', aztán kinézett a zablakon és látta, hogy hó. S hahó akkor sokhölyefaszé' indult útnak van. Nem elégedett az emberekkel. Hátbazdmeg.

Nem, az állam ne gondoskodjon, hanem hárítsa el a katasztrófahelyzetet, azért fizetjük.
Ez a poszt meg egy oltári vicc.

billy reed 2013.03.15. 20:11:47

Ez a poszt többszörösen is mellément.

1. Az állam túlhatalma NEM a szocializmus idején keletkezett, így ez a fajta szerep nem a Kádár-korszak maradványa. Ennek ugyanis több évszázados előzménye van errefelé. Jobban kellene ismerni/érteni a magyar /és közép-kelet-európai/ történelmet. Vö. Horthy-korszak, felvilágosult abszolutizmus stb.

2. A jelenlegi kormány épp az, amelyik az állam mindenhatóságát hirdeti. Igyekszik megfojtani a civil kezdeményezéseket, minden feladatot maga akar megoldani. Persze úgy, hogy ez egyenlő azzal, hogy minden "sikertörténet".
Majd lesz Télügyi kormánybiztos, az megoldja.
Oké.
Akkor?
Impotens az állam? Bénázik a kormánybiztos, a miniszter, recseg-ropog a gépezet??
Vállalja csak szépen a felelősségét a nép előtt.
Ja, hogy "arról nem ők tehetnek"?
Hogy is van ez?

Az emberek tennék a dolgukat, önszerveződnének, /most látszik ennek sok-sok szép példája/, de ez a tetves állam folyamatosan rájuk telepszik, akadályozza, nem hagyja őket. Vö. Pintér mai "nyilatkozatával".

Deres · http://textura.blog.hu 2013.03.15. 20:16:29

Magyarországon az autópályadíj ÖTSZÖRÖSE az osztráknak. Mégse fussa hókotróra.

Szerencsére fociakadémiára fussa!

egysmás 2013.03.15. 20:17:29

@eßemfaßom meg áll: Tulajdonképpen igazad van!

Ha nem indul útnak, sosem derül ki, hogy az ország, a közigazgatás ÖSSZEOMLOTT!

Az a geciláda, aki nem teljesít egy KÉRÉST!

Akár meg is dögölhetne!
Örüljön, hogy EGYÁLTALÁN kiszedik!

Holding 2013.03.15. 20:17:37

Az állam nálunk azt erősíti hogy majd ő gondoskodik rólad és ne önállósodj!
Bocs de aki mást állít az nem ebben az országban él!

És ha már ennek jegyében 2500 milliárddal többet von el az állam mint 2010-ben akkor engedtessék meg hogy számon kérjük mire megy el ez a rengeteg pénz!

Mert kb 1-2 milliárd ment el a vészhelyzetek tervezésére eddig és láthatólag ez kidobott pénz volt mert ugyan olyan töketlenség volt mint az ominózus augusztus 20.-ai események alatt. Mi értelme volt az egész Katasztrófavédelmi szervezetet átalakítani és milliárdokat költeni tervezésre ha végeredményben nem történt semmi! Pláne hogy az autópályákat nem tudják tisztán tartani, ha mást nem is!

Érdemes megnézni a videót amin az ürge Ausztriából jön át és a határig minden le van takarítva aztán a határjelző táblától nagy hókupacok mindenhol...

És jól írták többen is előttem! Ne viccelődjünk hogy pénzügyi okokat hozunk fel! Ha meg igen akkor kérem elmondani mire megy az a 2500 milliárdnyi plusz pénz évente hogy innen még el is vontak...
És hova lettek a katasztrófahelyzetekre elment milliárdok?? Bakker ha egy hófúvásra és úttakarításra nem csináltak tervet akkor mire?? A következő az lesz hogy nem számítottak a tavaszi árvízre??

eßemfaßom meg áll 2013.03.15. 20:22:45

@milyen szép a Vértes, ó: nem tudom ki honnan tájékozódik, nekem se tv-m se rádióm, csak a zinternet, tegnap nem is nagyon olvasgattam híreket, de tudtam, hogy épeszű ember nem indul el autóval. Nyilván aki egy bezárt dobozban él és szívoszálon tartja a külvilággal a kapcsolatot, azt a meglepetés erejével érhette a szaridő.

Balt 2013.03.15. 20:24:30

Jó okfejtés. Bár arról talán ne feledkezzünk meg, hogy ez azért elég rendhagyó időjárás (csonka)Mo.-n, kivált márc. 15-én.

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.15. 20:26:34

@Nap Pali: "nem holmi sötét középkori feudál komcsi náci rezsim !"

A náci rezsimet 10%-kal csökentették!

egysmás 2013.03.15. 20:28:06

@Balt: És hirtelen is jött!

A kormánynak és a katasztrófavédelemnek egyszerűen nem volt ideje felkészülni erre a rettenetes helyzetre!

lol

eßemfaßom meg áll 2013.03.15. 20:29:44

@Deres: "Magyarországon az autópályadíj ÖTSZÖRÖSE az osztráknak."

hazudni csak olyat érdemes, aminek ellenőrzése 2 kattintásnál több:

magyar heti személyautó: 2975 Ft
osztrák 10napos személyautó: 2640 Ft

egysmás 2013.03.15. 20:30:21

@tundrazuzmo:
Az enyémet nem...
Nembaj, majd kifizetem a tiedet is!
Már megszoktam, hogy herék függnek a faszomon...

eßemfaßom meg áll 2013.03.15. 20:39:38

csak érdekességként akik szerint ilyesmi demokráciákban nem történhet:

www.hirek.sk/kulfold/20130313080012/Iteletido-tombol-Eszaknyugat-Europaban.html

" A kormány felszólította Normandia lakosait, hogy aki teheti, maradjon otthon, mert az utak sok helyütt járhatatlanok. A szél néhol két méter magas torlaszokat emelt, és egész nap nem állt el a havazás. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök kormányszintű válságstábot hívott össze a helyzet kezelésére."

"Németországban Frankfurt környékén és tőle északra a legnehezebb a helyzet. Az A45-ös autópályát lezárták, mert a jeges úton mintegy száz személygépkocsi és teherautó ütközött össze Münzenberg közelében."

"Párizs Orly repülőterén egy tunéziai utasszállítógép lecsúszott a leszállópályáról, de senki sem sérült meg. Az Air France légitársaság mindenkinek azt üzente, hogy halassza el a Párizson keresztül tervezett utazását. "

"Anglia déli felében gépkocsik százai akadtak el az utakon, s helyenként 50 kilométeres dugók alakultak ki. Sussexben 24 óra alatt több mint 300 koccanásos balesetet jelentettek a síkos utakon. Belgiumban összesítve 1600 kilométer hosszan voltak torlódások az utakon. Brüsszelben még az amerikai nagykövetség is bezárt a rossz idő miatt. Halálos áldozatot csak Franciaországból jelentettek, ahol ketten megfagytak."

Akkor mindenki egyszerre: orbán takaroggy

Balt 2013.03.15. 20:55:54

@egysmás: Mert? Mennyiben nem voltak felkészülve? Tisztában vagy vele, hogy mit jelent a "téli üzem" az érintett szervezeteknél, szolgáltatóknál, közműveknél? (Én nem, de már hallottam róla. Na meg: voltam katona anno.)

Egyébként van/lesz megoldás. Ha mindez a kormány felelőssége, akkor vörös riasztással egyidejűleg az érintett térségekben kijárási tilalom és pont. Ez asszem bevésődött most mindenkinek, az ellenzéknek is. (Ha 2006 nem lett volna elég...)

egysmás 2013.03.15. 21:03:12

@Balt: Ha ez a felkészültség, amit itt prezentált a kormány, akkor értem, miért olyan a gazdaság, amilyen...

Jaja!

Azt egyszerűbb mondani, hogy senki nem megy sehova, mint biztosítani a feltételeit a közlekedésnek!

Oké, neked teszik a válságmenedzselés!

Remélem ez a hasonlóan kompetens lesz hatalmon, ha egyszer neked lesz problémád a természeti környezettel!

Szelid sunmalac 2013.03.15. 21:20:43

Kedves posztolo! Elemesz te a jo budos kurva anyadba! Soha semmit nem kaptam az allamtol, pedig elvileg a felso tiz szazalekba tartozom, akik az adok 95%-at befizetik. Raadasul vezetek, marpedig a benzin araba, es az autosokra amugy is kivetett mindenfele adoban, meg persze autpalyadijakban es szamtalan mas benzbeveteli forrasban bizony ott van, hogy a kozutakat a kibaszott allam gondozza, az en penzemert. En, mint adofzeto, kurvara jogosan varhatom el, hogy ha az allam meg tudja oldani, hogy minden kurva kilometeren tudja figyelni, vajon gyorshajtok-e, meg megvan-e az matricam, akkor lassa azt is, ha 1 meter ala csokken a latotavolsag. Azt is elvarom, ha lustasagbol kepesek tizmeternkent kitenni 3`-as tablat egy foutra, mert bazdmeg katyuk vannak, akkor ilyen hohelyzet eseten is tudjanak par kordont kitenni. Summa summarum, nem akkor kell felebredni, amikor mar ezrek ragadtak az autopalyan, hanem ELOTTE! Mert az a rohadt hulye allampolgar JOGOSAN varja el, hogy ha valamelyik ut nincs lezarva, akkor az jarhato legyen! Ha meg nem az, akkor bazdmeg ZARJAK LE ELOTTE! Ugyhogy te csak ne kend itt az autosokra!
Az meg kulon szep, hogy a forradalom unnepenek napjan az osztrak-magyar hataron ott vartak mar az osztrak hokotrok, meg a voroskereszt, hogy segitsenek a mi allampolgarainknak, mert a mi allamunk szarik a fejukre!

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.03.15. 21:29:21

Ha korábban zárják l a sztrádákat, az lett volna a baj, hogy a "szervek" milyen jogon korlátozzák a közlekedést. :(

Szelid sunmalac 2013.03.15. 21:36:48

@mokevar: Gondolod, hogy 100 km-es szelnel, meg havazasban gond lett volna? Mert a katyus utat le tudjak zarni ugye? Az nem gond. Meg mert epp arra furikazik egy allamtitkar. Hadd emlekeztesselek ra, hogy amikor mi voltunk az EU elnokok, HONAPOKRA voltak utak lezarva minden egyes nap!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.15. 21:49:55

vajon a katasztrófavédelmet miért tartják az adófizetők? Ha ne számítsunk rájuk, ne is legyenek, és akkor tényleg nem számítunk rájuk.

Bloodscalp 2013.03.15. 21:54:13

benyalós poszt by benyó:)

cso zsi 2013.03.15. 22:06:18

@eßemfaßom meg áll:
Kattintgassál párat a 10 naposnál hosszabb időtartamú matricák közötti különbségen. Ugyan valóban nem ötszörös, de látványos a különbség.
OTP Bank Rt. 1€=312.98 HUF 2013.03.14.
"Személyautókra vonatkozó osztrák autópálya matrica árak 2013:

10 napig érvényes matrica ára - 8,30 EUR (2597,734 Ft)

2 hónapig érvényes matrica ára - 24,20 EUR (7574,116 Ft)

1 évre szóló matrica ára - 80,60 EUR (max. 14 hónapig

érvényes) (25226,188 Ft)"

1 napos Heti Havi Éves
D1 - 2975 Ft 4780 Ft 42 980 Ft
(2x4780= 9560)

Kicsit több a pálya, kicsit jobb a minőség, és gyakorlatilag csak az átutazóknak kerül annyiba, mint nálunk, hiszen épeszű helyi lakos éves matricát vesz.
(Ausztria gyorsforgalmi úthálózata 1703 km autópályát, illetve288 km autóutat tartalmaz.)
www.ausztria.autopalyan.hu/

A pár hete történt nagy havazásnál is cikkeztek az osztrák-magyar határ két oldalának tisztasági különbségéről.
hvg.hu/itthon/20130121_Havas_video_Az_osztrakmagyar_hatar_magya

Makkasz 2013.03.15. 22:43:47

Ostobaságokat hordasz össze posztolókám, bizony másutt teljesen másképp készülnek a vészhelyzetekre, nem az állam iránti kisebb elvárás miatt, henem mert:
- oktaják oviban, iskolában, egyetemen, munkahelyen, médiában,
- hirekben kiemelt helyet foglal el a problémás időjárási helyzet, figyelmeztetések,
- bekövetkezésekor az "állam" egyszerűen két percre átkapcsol minden médiát, vészhelyzeti adás (rádió, tv, online újságok), ha nincs vészhelyzet, havi teszt!!!
- folyamatosan futó csíkon az események,
- vészhelyzet előtti napon (pl, 1,5 cm hó, vagy annak esélye!!!) bejelentik hogy iskolák később indulnak, iskolabuszok, munkahelyek is, vagy el is marad a tanítás, munka, mindezt transzparensen médiában, és személyre szólóan, telefonon is,

Ennek megfelelően:
- mindenki tudja hol a legközelebbi védett hely ahová behúzodhat,
- 3 napi élelem és víz mindenkinél be van készítve, frissítik a készleteket,
- nem indulnak útnak.

netnepper 2013.03.15. 22:49:40

Mindenki aki tegnap nekivágott az autópályáknak, egy izgalmas túlélő show részese szeretett volna lenni.
Elég sokan vesztettek ebben a játékban.
Nagyon remélem, hogy nem az önmagukért és a családjukért felelősen gondolkodó adófizetők pénzén játsszák a hülyeségeiket, ezért menni fog a vastag csekk a tankok, a katasztrófavédelem bevetése és a berendelt orvosok, szállás költségeinek stb. a beszedésére, mert amit mi magunk befizetünk, az csak a felelős magatartás esetére fedezi a költségeket, a hazardírozásra viszont nem nyújt fedezetet.
Nem tudom mit gondoljak az olyan emberekről, akik a józan észre minimális módon sem hallgatva a saját gyerekeiket és a szülni készülő, menszeszes esetleg beteg családtagjaikat súlyosan veszélyeztetve katasztrófahelyzetbe sodorták őket is és önmagukat is.
Milyen emberek azok egyáltalán, akik még ennyi felelősséget sem éreznek mások iránt.
Nekem ne mondja senki, hogy sürgősen útra kellett kelni a vidéki rokonokhoz, vagy haza a melóhelyről.
Mi a jobb, dekkolni egy darabig valahol egy fűtött, védett helyen, vagy a gyerekek miatt aggódni az autópálya belső sávjában egy hókupac alatt és várni hátha kihúz majd valaki a xarból?.

Szelid sunmalac 2013.03.15. 22:59:53

@netnepper: Csekk a tanknak, mi? Minden aldott nap kifizeted 26000 hivatasos katona nem csekely beret, korai nyugdijazasat, nyaralasat, stb.. Ebbol a 26000-bol 3000 a hadra foghato, 23000 az irodista.

netnepper 2013.03.15. 23:20:52

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Jól írod, a tankot ilyenkor minimum triplán kell számolni, hozzácsapva a körmöncök és HM nyuggerek tarifáját is.
A dedós hülyeség ugyanis keményen feláras...

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.16. 05:27:03

Természetesen az állampolgárok egy része is hülye és felelőtlen volt. De:

1) Nekik ehhez joguk van
2) Akinek viszont nincs joga hülyének és felelőtlennek lennie, az az állam, a katasztrófavédelem

Az állampolgárok egy részének részbeni felelőssége nem menti fel az állam felelősségét, és ez itt nem szocialista maradvány.

Katasztrófavédelem kapitalista államokban is van, kell, hogy legyen, és jól kell, hogy működjön.

Bush is jelentősen bukott a Katrina hurrikán miatt. És jogosan.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.16. 05:29:15

Jelentkezzen az, aki bent aludt a munkahelyén csütörtök estétől amíg jó idő lesz! Ő az, aki pofázhat.

regress 2013.03.16. 07:05:54

@rabelais: te se pofázz.a pénzemért elvárhatom,hogy megtegyék azt amiért fizetik őket

states1 2013.03.16. 07:06:07

Hát persze, hogy a kurvaannyát a kormánynak, amiért én még csütörtök este is nekivágtam az M1-esnek a zuhogó hóesésben annak ellenére, hogy egész nap érvényben volt a piros riasztás, és minden média üvöltözte, hogy ne induljon neki senki a Dunántúlnak. És miután én csak azért is fasza gyerek vagyok, és nekem Orbán ne mondja meg, mikor indulok síelni Ausztriába, noná hogy elindulok, azért meg külön kurvaannyát a kormánynak, hogyha elakadok, nem küld értem tíz percen belül egy tankot, hogy haza vigyen. Különösen miután több ezer ugyanilyen barom van, mint én.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.16. 08:30:54

@regress: nem fogtad fel, amit írtam, és hogy kinek szól

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.16. 08:31:52

@states1: Jelentkezzen az, aki bent aludt a munkahelyén csütörtök estétől amíg jó idő lesz! Ő az, aki pofázhat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.16. 09:06:06

minden híradóban tv, rádió van időjárás jelentés, jah, hogy azokat nem nézi senki?
Az se aki messzire indul el?!

Kérem a hülyékkel nem lehet mit csinálni.

Unagig 2013.03.16. 09:29:03

Tegnap öblítőt ittam es kurva szarul lettem, kurva anyjat a kormanynak h nem tajekoztattak rendesen es hogy nem jottek rogton segiteni.
Most komolyan ennyi gyoker van? 1 hete meg ez a fos panikkelto antimagyar index is irta h senki ne induljon el, erre a sok felelemmel vezeto agyatlan sok esetben gyerekkel elindul. Ennyi eszuk van. Es errol is a kormany tehet, persze csak az 5%-os alliberalis reteg ugrott a csontra.

Kooppaany 2013.03.16. 09:29:30

Csütörtök délután összeért a munkából hazafele igyekvők sora a háromnapos hétvégére igyekvő családékéival. A kamionosok a nemzeti ünnepeken szokásos leállás helyett pénteken már Ausztriában, Németországban szerettek volna lenni. Sok tájékozatlan külföldivel.

Miért lenne felelőtlenség munkából hazaindulni? Külföldiként Magyarországon keresztül autózni? Menetrend szerinti járatokat használni?

Az állami autópályán fizetünk, és ezért "emelt díjas" szolgáltatásokat várunk. Korábban is volt hó. Eddig mindig kiküldték a hókotrókat, és a havazással együtt - rendszeres síkosság-mentesítés mellett - egészen jól el lehetett közlekedni. Szégyen, hogy az állami autópályán az ÁLLAM hóesésben-hófúvásban már nem képes sem szolgáltatást, sem hozzáférhető információt nyújtani, és amikor emberek ezrei akadnak el (egészen biztosan vannak a fagynak halálos áldozatai, amit nem mondanak be, hiszen egy hideg fémdobozban lehetetlen órákat sértetlenül fagyoskodni, hát még 24-36-ot, nagy szélben, részben -15 fokban), megelőzni, vagy pedig, ha másképpen nem megy, még időben lezárni. Szégyen, hogy ha nincs itthon Orbán Viktor, akkor az egész rendszer leáll, összeomlik. A keleti megyékben is katasztrofális volt a helyzet, de mivel ott nincsenek osztrák-érdekeltségű elakadt autósok, velük a kutya sem törődik.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.03.16. 10:18:31

Részben van csak igazad. Onnantól kezdve ugyanis, hogy a kormány azt mondja, hogy a katasztrófavédelmet, rendőrséget stb. az adódból fizeted - azaz nincs lehetőséged arra, hogy a számodra nem megfelelő szolgáltatásért ezekben az esetekben nem fizetsz -, az említett szervek nem foglalkozhatnak az egyéni felelősséggel. Persze ez egyszerűen orvosolható, nevezetesen ezeket is úgy kell felfogni, mint bármilyen más szolgáltatást, azaz az fizet érte, aki igénybe veszi. És itt jön a cikked igazsága, hogy inkább fizet az adójából az állampolgár egy rossz hatékonysággal működő szervezetet, amik felé sokszor irreális követelései vannak, mintsem hogy ennek a működését szabad piaci körülmények között biztosítsa.

Kerek négyszög 2013.03.16. 13:09:08

Az állam mint minden területen tökéletesen dilettáns. A létező legrosszabb gazda. Biztos volt felelőtlenül útnak induló, de Győr közelében az ottrekedt hetelmas tömeg túlnyomó része nem is magyar autós volt. Az előző napokban még messze voltak a határtól. Tehát nem áll meg a vád anit az állami vezetők az emberekre próbálnak kenegetni. Az autópályák állami kezelésben vannak (sajnos), a katasztrófavédelem állami kézben van. Minden ami állami, az működésképtelen, csődközeli.
És a mostani államosításokkal ez csak egyre szarabb lesz.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.03.16. 18:48:16

Biztosan van ennek a blognak ugyanilyen postja a devizahitelesekről is.

Belinkelnéd?
süti beállítások módosítása