benyóblog

Kislány, nagy foci | VENDÉGSZEKTOR: Interjú Földi Bencével, az Anfield Road blog szerkesztőjével

2013. június 30. 20:12 - Földi Bence

foldibencekislanynagyfociinterju.jpg

László Ági, az általam is nagyon kedvelt Kislány, nagy foci bloggere készített velem egy interjút, amelyben szó esik az Anfield Road blogról, a Liverpoolról, Luis Suárezről, a friss igazolásokról, valamint nagy tervekről. Hajtás után a beszélgetés!

1, Mesélj egy picit magadról, mióta drukkolsz a Vörösöknek?

Földi Bencének hívnak, a húszas éveim elején járó újságíró-palánta vagyok, aki bel- és külpolitikával, kultúrával és sporttal is foglalkozik cikkeiben. Utóbbi kapcsán – nagyjából egy időben a liverpool-fc.hu kvázi megszűnésével – indítottam el az Anfield Road blogot a hatharom.hu szerverein. Ugyan az utóbbi időben egyre kevesebb időm jut kedvenc csapatomról írni, igyekszem a Liverpool csapatához kapcsolódó fontos társadalmi témákról máshol is szót ejteni, így Hillsboroughról írtam a Mandinerre is már.

S hogy mióta szurkolok a Vörösöknek? Nos, ez igen jó kérdés, nagyon sokáig nem találtam meg azt a csapatot, amellyel azonosulni tudtam volna, de a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntőn látott Liverpool lenyűgözött. A 2007-es vesztes döntőn már azt hiszem a ’Poolnak szorítottam.

2, Mely játékosok teljesítményével voltál elégedett az elmúlt idényben és szerinted ki nyújtott gyengébb produkciót?

Már tervezem egy ideje, hogy megírjam a szezon elemzését az Anfield Road blogra, de eddig a tanulmányi és munkaügyek mindig közbeszóltak. Az biztos, hogy a leginkább elégedett Steven Gerrarddal voltam: 32 esztendősen úgy nyomott le egy szinte teljes PL-szezont – a vállműtétje miatt az utolsó néhány meccset már kihagyta –, hogy egyetlen percet sem hiányzott, és az egyik legjobb angol lett a statisztikák szerint a bajnokságban. Szintén tetszett az elnyűhetetlen Jamie Carragher elszántsága, aki a szezon első felének mellőzöttsége után ismét beverekedte magát a kezdőbe. Az igazi meglepetés viszont Coutinho és Sturridge volt, szerintem hatalmas vétel volt mindkettő, akik mind egymást, mind a kaput nagyon érzik.

Önmagához képest jóval gyengébben teljesített José Enríque, a legtöbbször már akkor rettegtek a szurkolók, hogy csak felé tartott a labda… Emellett Škrtel és Borini is csalódást okozott számomra.

3, Mi a véleményed Luis Suárezről?

Suárez egy rendkívül ellentmondásos jelenség. Egyrészt egy kiszámíthatatlan zseni, aki bármikor képes olyat húzni a pályán, amire az ellenfél nem számít. Jól mozog, lát a pályán, ugyanakkor a helyzetkihasználásával akadnak gondok. Kiszámíthatatlansága azonban nemcsak erény, hanem hátrány is: sosem tudni, hogy mikor száll el az agya. Az Evra- és Ivanović-affér tökéletesen rámutatott arra, hogy Suárez nem tudja kezelni eléggé a kitörő érzelmeit, és alattomoskodásra is képes.

Bár elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a csapat úgy szerepelt, ahogy, mégis úgy vélem, hogy Suárez lejáratta mindazt, amit a Liverpool megtestesít. Úgy érzem, hogy ha a Real Madrid tényleg ajánl érte egy komoly összeget (40-45-50 millió euró), mint ahogy erről pletykálnak, akkor jobban járunk, ha elengedjük, és igazolunk a helyére egy olyan játékost, aki jobban beépíthető a csapatba.

4, A ’Pool igen aktív volt a transzferidőszak elején. Négyen is érkeztek: Iago Aspas, Luis Alberto, Simon Mignolet, Kolo Touré. Jó vételnek tartod őket? 

Kicsit messziről indulnék neki a kérdés megválaszolásának: érdemes tudni, hogy a Liverpoolnál már nem az edző és egy átigazolásokért felelős szakember felügyeli a transzfereket – mint a második Dalglish-éra idején –, hanem egy többtagú ún. board. Ez lehet az oka annak, hogy sokkal megfontoltabbak lettünk az átigazolási piacon és nem adunk ki irreális összegeket olyan kaliberű játékosokért, mint a Carroll-Downing-Henderson trió.

Alapvetően elégedett vagyok a nyári igazolásokkal, Kolo Touré szerintem nagy húzás volt ingyen, hiszen tapasztalt és jó védő, akiben még mindig van néhány év. Simon Mignolet-ra mindenképp szükség volt, hiszen Pepe Reina érkezése óta nem talált komoly kihívóra a liverpooli kapuban, ez most megváltozik. Remélhetőleg inspirálóan fog hatni az utóbbi két szezonban gyengébben teljesítő spanyol kapusra… Luis Alberto kapcsán csak azt tudom remélni, hogy hasonlóan belenyúltunk a tutiba, mint Philip Coutinho esetében, míg Iago Aspas totális fehér folt számomra, és sajnos tartok tőle, hogy nem fog beválni (ahogy a spanyolok többsége nem vált be Liverpoolban).

5, Kiket igazolnál még a következő szezonra?

Vannak nagy álmaim, hogy kiket látnék szívesen vörösben, de nem szeretnék elrugaszkodni a realitásoktól. Úgy vélem, hogy még szükség lenne 1-1 játékosra minden fő csapatrészbe, hogy elég nagy legyen a keretünk egy esetleges sérüléshullám átvészeléséhez. Mindenképp kellene egy jó és bevált befejező csatár még, rajta kívül fiatalabb, de már kipróbált tehetségeket igazolnék a védelembe és a középpályára.

6, Ki a mindenkori kedvenc Liverpool-játékosod? 7, Ki a favoritod a mostani együttesből?

A két kérdést egyben válaszolnám meg: Steven Gerrard. Nagy szerepe volt abban, hogy beleszerettem ebbe a klubba, hogy ennek a családnak a része lettem. Bár már túl van a fénykorán, amikor lényegében bárhol bevethető volt – a kaput leszámítva –, ma is hasonló vehemenciával (csak lassabban) veti bele magát a párharcokba, és nagy ritkán még mindig elsül az a jobb láb, amivel olyan gólokat lőtt, mintha zsinóron húzták volna. Kétség sem férhet hozzá, hogy a klub dicsőséges történelmének legnagyobbjai közt kell számon tartani, de mégis közelebb áll a szívemhez, mint King Kenny vagy Ian Rush.

8, Mit vársz a csapattól a következő idényben?

Szép játékot, több lőtt és kevesebb kapott gólt, egyúttal jobb eredményt. Ha összeszokik a csapat, akkor a Rodgers-rendszerrel (és egy megerősített kerettel) a BL-helyek egyike is elérhető. De az Everton előtti pozíció a minimum! :D

9, Melyik három Liverpool-meccs volt számodra a legemlékezetesebb?

Egyrészt az isztambuli csoda, másrészt a 2009-es Manchester United-Liverpool találkozó, ahol a United góljára néggyel válaszoltunk. Persze Sir Alex Ferguson szerint akkor is a Uited volt a jobb… A harmadik kedvenc szintén 2009-es – a legjobban akkor ment a csapatnak, mióta nekik szurkolok – a Real Madrid elleni második BL-meccs: 4-0-ra vertük a királyiakat az Anfield Roadon.

10, Jártál már az Anfield Roadon?

Sajnos még nem, de ami késik, nem múlik. Rázom én még az öklöm a Vörösöknek az Anfielden!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr15385047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása