benyóblog

Régen minden jobb volt – a Fidesz kommunikációja is

2013. július 01. 21:03 - Földi Bence

semjen_borito.jpg

A rendszerváltás utáni magyarországi politikai kommunikáció sosem a frappáns megoldásairól volt híres (bár azért találni ellenpéldát, pl. ezt). Az éppen aktuális Ron Werberek Kocsis Máték és Habony Árpádok által meghatározott politikai kommunikációs térben azonban sokáig volt egy átlagon felül teljesítő párt, a Fidesz, amely mindig kíméletlen (fél)profizmussal nyomott le minden ellenfelet – sokszor a választókat is hülyének nézve (s milyen igazuk volt!). Mostanra viszont elfogyott a muníció, sorra jönnek a bakik, nevetséges és amatőr szereplések, megnyilatkozások.

Szily László a Cinken összeszedte, én csak címszavakban sorolnám fel az általa felhozott pontokat:

Ehhez én még hozzácsapnám, hogy a Fidesz alá dolgozó Nézőpont Intézet elemzéseket készített arról, hogy milyen volt Magyarország külföldi megítélése – ennek problémáiról itt írtam bővebben.

S a külföldi kommunikációs bénázás után tekintsünk kicsit a honpolgároknak szánt üzenetekre is, csak ma két bődületes amatőrségre bukkanhatott az, aki figyelmes volt. Az első tényleg csak egy szimpla baklövés: Németh Szilárd rezsicsökkentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatóját úgy sikerült feltenni a Fidesz.hu-ra, hogy az elején kb. 20-25 másodperc holtidő van. Németh Szilárd csak áll kinn, kezdené a mondókáját, közben válaszol egy nem igazán hallható kérdésre is: „Hiába, a piac, az piac!”. Majd elkezdődik a sajttáj érdemi része. Komolyan itt tartunk, hogy ilyen fércművekkel „reklámozza” magát egy párt?


Ennél jóval komolyabb arculcsapásként hathatott Semjén Zsolt nyilatkozata, amely a Heves Megyei Hírlapnak adott interjújában hangzott el. Szintén rezsicsökkentés témában azt találta mondani a miniszterelnök-helyettes, hogy azon nagy cég, amely „a szolidaritás elve szerint elvárható feltételekkel nem ért egyet, az akár el is mehet innen”. Balogh Ákos Gergely egyből meg is találta a párhuzamot: a fenti mondathoz szinte kísértetiesen hasonlóak hangzottak el egy ma már zakkant performanszairól hírhedt ex-miniszterelnökünktől. Gyurcsány Ferenctől.

Igen, idáig sikerült süllyedni, a kormányzat egyik (névleg) legfontosabb székében ülő férfiú azt mondja (dehogy mondja, üzeni!) a nagyobb külföldi (és hazai) cégeknek, hogy ha nem tetszik valami, akkor el is lehet menni. Ilyen egy hazánk jövőjéért aggódó politikus?

Értem én, hogy az istenadta nép szereti hallani a vezetők szájából, ha a csúnya gonosz multikat és a csúnya gonosz Uniót ekézik. Ám ezekre a szavakra nemcsak a már említett választópolgárok, hanem azok is figyelnek, akikről szólnak. Nincs egy olyan kommunikációs szakember sem a Fideszben, aki rászólna Zsoltiékra, hogy talán nem kéne mindenkit magukra haragítani? Amit egy adott nyilatkozattal az egyik oldalon nyernek, duplán veszítik a másikon…

Nincs egy kommunikációs szakember a Fideszben?...

Ui.: Persze nemcsak a Fidesz kommunikációja kiakasztó, az Együtt–PM és az MSZP kampányfilmjeitől is falra mászik az ember. De ezekről talán később.

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr805386757

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.02. 11:58:33

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Régen minden jobb volt – a Fidesz kommunikációja is 2013.07.01. 21:37:31

Nincs egy olyan kommunikációs szakember sem a Fideszben, aki rászólna Zsoltiékra, hogy talán nem kéne mindenkit magukra haragítani?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.07.02. 08:25:04

Semjén Zsolt esete szerintem inkább politikai probléma, mint kommunikációs. Ha Török Gáborosan racionalizálni szeretném a helyzetét, akkor azt mondanám, hogy a Fidesz tudatosan alkalmaz olyan keménykedő megmondó embereket (pl: Kövér, Kerényi, Bayer,...), akik az akolban tudják tartani az agresszív jobboldali szavazókat. A gond csak az, hogy ezek az üzenetek nemcsak a célcsoporthoz jutnak el, és így növelik Fidesz elutasítottságát a társ. egészében.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.02. 08:48:55

Ezek a kommunikációs bakik marginálisak, a Fidesz kommunikációja pedig máig zseniális, legalábbis a többi pártéhoz képest, ezt nagyon jól bizonyítja, hogy elég rossz gazdasági helyzetben, nyíltan korrupt intézkedésekkel is nagy többséggel nyerne, ha ma lennének a választások.

A lakosság többsége nem a neten tájékozódik, fidesz.hu-t még kevesebben olvasnak, a Heves Megyei Hírlap meg csak egy megyei hírlap.

♔batyu♔ 2013.07.02. 08:53:36

Ezt nem igazán értem, honnan veszi a szerző.

"azt találta mondani a miniszterelnök-helyettes, hogy azon nagy cég, amely „a szolidaritás elve szerint elvárható feltételekkel nem ért egyet, az akár el is mehet innen”."

Elég egyértelmű, hogy ezzel a többség simán egyetért.

Az ezen problémázó ellenzékiek pedig ne nekem magyarázkodjanak itt és most, hanem menjenek az utcán oda minden egyes emberhez és próbálják nekik elmagyarázni.

♔batyu♔ 2013.07.02. 08:56:20

@Ensiada Arkoveitie: Ez egyáltalán nem kommunikációs baki. Sőt, nagyon is ügyes.

Nagyon is beleillik a "megvédjük a lakosság rezsicsökkentését" koncepcióban.

nolto 2013.07.02. 09:39:15

Jaj de imádom az ilyet... A szerző leírja, hogy a Fidesz hülyének nézi a választókat és ebben teljesen igaza van, majd fogja magát és leszavaz a Fideszre. Na megyek hányok egyet...

libertard 2013.07.02. 09:43:10

Meh. Már tök régen arra gyúrnak, hogy megvehessék a közműveket bagóért. Korábban valamelyik mondott olyasmit is, hogy "add el nekünk vagy szénné adóztatunk". Mintha Matolcsy let volna.

Nekik mindenképpen jó lenne. Hosszú távon cask jó üzlet, rövid távon meg mennyivel egyszerűbb lenne bemondani választások elött, hogy "Orbán Viktor ingyenessé tette a gázt" ha a tulaj az állam.

Stefánia vagdalt 2013.07.02. 10:01:30

Ööö, azért ha én egy olyan multi lennék, aki a világ ötven országában van jelen és egy ilyen kis ágrólszakadt ország kormánya beszólna nekem, akkor lenne annyi vér a pucámban, hogy nem kivonulnék és itthagynám nekik a piacot, meg az infrastruktúrát, hanem ha lennék annyira tőkeerős, hogy ez az ország már nem oszt, nem szoroz, akkor csak elvből megmutatnám ennek a Semlyénnek, hogy nem ő szarta a spanyolviaszt. Ki lehet ám játszani a fidesz ellen a saját fegyerét. Mondjuk gázszolgáltatóként tél közepén beállnék minimálszolgáltatásra és sajtókampányt kezdenék, hogy ez azért van, mert a rezsicsökkentő kampány miatt nem telik hálózatfelújítására.

Lencsés István 2013.07.02. 10:05:04

A FIDESZ kommunikációja most is rendben van , köszönik szépen . :) Baki benne van , hisz emberek vagyunk , tévedés tehát elfogadott .

Netuddki. 2013.07.02. 10:05:05

"Régen minden jobb volt – a Fidesz kommunikációja is"

Kedves Bence! A képed alapján még eléggé fiatal voltál az I. orbán alatt. NEM, nem volt jobb a fidesz kommunikációja. Világ életükben bunkó (városi) parasztok voltak, a gumicsimmás orbánnal az élen. Többek között ezért nem szavaztam rájuk soha...

Netuddki. 2013.07.02. 10:07:27

@Lencsés István: "Baki benne van , hisz emberek vagyunk"

Nem emberek vagytok ti hanem tetvek. Az ország vérszívói.
Ez pusztán ténymegállapítás volt, mindenféle indulat nélkül...

Netuddki. 2013.07.02. 10:10:12

@Stefánia vagdalt: "ez azért van, mert a rezsicsökkentő kampány miatt nem telik hálózatfelújítására."

Ez a gázszolgáltatóktól óriási öngól lenne. A több mint 1000Ft/hó rendelkezésre állási díjból csak teljen nekik!

hot-spot (törölt) 2013.07.02. 10:12:38

Ez azért az egyszerű oknál fogva van így,mert egy kibaszott mutyigeci a kommunikációs főmufti is.
Még is mit vártok, egy hozzá nem értő szakbarbártól?

Stefánia vagdalt 2013.07.02. 10:12:42

@kovi1970: Jóóó, hát most te kinek az oldalán állsz?

:-D

Azt hittem, hogy az ellenségem ellensége a barátom.

komplikato 2013.07.02. 10:15:05

@Stefánia vagdalt: Van egy gyanúm, hogy ezt idén télen lehet élőben "kipróbálhatjuk". Esetleg a villamos hálózatnál akár előbb is ...

Netuddki. 2013.07.02. 10:17:37

@Stefánia vagdalt: Azzal, hogy az orbán rezsim basztatja a szolgáltatókat a rezsicsökkentéssel, a szolgáltatás és az ügyfélszolgálat színvonala nem lesz jobb. Sőt! Majd pont ezeken fognak spórolni.
A gázszolgáltatók meg lepaktáltak a mindenkori kormánnyal és aránytalanul magas pénzeket szedhetnek be havonta a semmiért. Ezek után nem értem miért is kéne szeretnem egyik oldalt is?

Kámasuka 2013.07.02. 10:22:03

Hajrá ellenzék!

Csak így tovább foglalkozzatok a fidesszel. A hibáival, a kommunikációjával.

Magatokkal ne foglalkozzatok, hisz lehet hogy a parlamenti helyek 1/3 is össze fog jönni!

Hajrámszp!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.02. 10:24:38

Nem csak kommunikációs nincs.
Pl. azt is mondta:
"nem tűrhető, hogy a nagy cégek többet kaszálnak itt, mint Nyugat-Európában vagy a szomszédos országokban"
Kezicsókolom, ezt hívják úgy, hogy versenyképesség...

hot-spot (törölt) 2013.07.02. 10:30:28

@Lord_Valdez: Erre azt mondanák fideszék hogy ; HŐ?!

ROTFL Manó 2013.07.02. 10:31:53

@Lord_Valdez: Neeem! Ha ugyanazért a szolgáltatásért én kétszer annyit fizetek, mint mondjuk Nyugat-Európa, akkor azt én inkább kizsákmányolásnak hívnám.

(Pld. Magyarországról Németországba telefonálni kétszer annyiba kerül, mint Németországból Magyarországra. Mi fizetjük meg az ő jólétüket.)

IMHO · http://imho.blog.hu 2013.07.02. 10:42:04

Minek erőltessék meg magukat? Az ellenzék saját magát nyomja le :)))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.02. 10:46:51

@ROTFL Manó:
Csúnya, gonosz szolgáltatók nem olvassák Marxot. Helyette a kereslet és kínálat törvénye alapján határozzák meg az árakat. Pfúj, le velük!

Mindfield 2013.07.02. 10:47:05

Hatalmon lenni mindig nehezebb, mint ellenzékben, de azért lássuk be: a fizetés is több!

Lencsés István 2013.07.02. 11:05:24

@kovi1970: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Látod te is hibáztál . :) A tetvek nem tudnak internetezni . Anonimnak meg sosincs ténye . :) ;)

Földi Bence 2013.07.02. 12:08:31

@nolto: Hol írtam, hogy kire szavazok?
@♔batyu♔: Amivel a többség egyetért, de mondjuk egy ország infrastuktúrája szempontjából releváns csoport nem, az rendben van?

2llkedő 2013.07.02. 12:48:26

@ROTFL Manó: "Ha ugyanazért a szolgáltatásért én kétszer annyit fizetek, mint mondjuk Nyugat-Európa, akkor azt én inkább kizsákmányolásnak hívnám."

Tudod ez úgy van, hogy ne a zemberek fizessék meg!

Ha kizsákmányolás, akkor először keresgélj az államnál.

Erdő Péter (törölt) 2013.07.02. 13:07:00

igazi büdös tojgli a blogíró. ide se kell többet jönni. ez is véletlen volt

imikecske (törölt) 2013.07.02. 13:08:25

Szétlopják az országot, megnyomorítják az embereket, ez meg itt a kommunikációval van elfoglalva.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.02. 13:37:52

de még mindig jobbak, mint az ellenzéki libbantak, akik a kommunikáción, vagyis a hazudozáson kívűl semmi másban nem jók

szonár 2013.07.02. 13:41:37

Ez még mindig csak béna erőlködés a libsik részéről, hiányzik az igazi muníció.

nolto 2013.07.02. 13:51:22

@Földi Bence:
A jobb felső sarokban ez szerepel: "A blog szerzője politológia szakos egyetemi hallgató, a Mandiner munkatársa." Azt pedig ugye tudjuk, hogy a Mandiner hol áll...

Földi Bence 2013.07.02. 13:56:02

@nolto: :D kellemes konteózást a továbbiakra, de biztosíthatlak, hogy nem vagyok Fidesz-szavazó, ahogy az ebből és korábbi posztjaimból is kiderülhet :)

belekotty 2013.07.02. 13:56:48

@Lencsés István: Már megint hazudsz. Pontosan idézett.

nolto 2013.07.02. 15:15:43

@Földi Bence:
Biztos hatással van rám a bő tíz éve tartó hideg-polgárháború és már nem tudom elképzelni, hogy a Mandineren nem kormánypárti ember bármit írhasson (mint ahogy azt sem, hogy például az Egyenlítő blogon kormánypárti).
Szóval bocsi, hogy kormánypártinak tituláltalak, nem állt szándékomban megsérteni Téged. :)

yard 2013.07.02. 16:04:23

Azok a régi, szép, fiatalos hazugságok. Még olyan is volt, aki hitt nekik. Az a régi nyár. Azért voltak olyanok is, akik tisztességesen zenéltek.
Ejtőzzetek kicsit a trafik és a patikabiznisz között.

youtu.be/C_GVRcp_WKI

Földi Bence 2013.07.02. 18:15:29

@nolto: Pedig-pedig! Ha pl. elolvasod Turul legutóbbi néhány írását, akkor is láthatod, hogy a kormány kritikája ma már túlsúlyban van az kormány cselekedeteit legitimáló posztokkal szemben.
Más kérdés, hogy én sosem voltam, és valószínűleg nem is nagyon leszek kormánypárti, valahogy ellenkezik a természetemmel :D

Lencsés István 2013.07.02. 21:15:52

@belekotty: Nem idézett pontosan ( erről írtam neked a másik blogban ) . Én SOHA nem hazudok , veled ellentétben , ráadásul te fosva teszed , ami még szánalmasabb .

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.02. 21:48:12

@Lencsés István:
Khm. Már elnézést, de te vagy az a Lencsés István, aki szerint a kormány nem vett fel devizahitel?

Lencsés István 2013.07.03. 09:38:57

@Lord_Valdez: A mostani kormány semmilyen hitelt nem vett fel .

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.03. 10:10:00

@Lencsés István:
Mivel az tagadhatatlan tény, hogy a kormány bocsájt ki államkötvényt két eset marad.
Vagy mégiscsak hazudsz.
Vagy úgy lelkesedsz a kormányért, hogy fingod nincs arról, hogy miről beszélsz.

Lencsés István 2013.07.03. 11:06:09

@Lord_Valdez: Az államkötvény nem hitel , mert az emberek veszik , azaz te hazudsz , ráadásul fosva ami szánalmas .

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.03. 11:20:46

@Lencsés István:
Az államkötvény nem hitel , mert az emberek veszik , azaz fingod nincs arról, hogy miről beszélsz.
(Különösen, hogy a legtöbbet intézményi befektetők vásárolnak, különösen az USA-ban kibocsájtott dollárkötvényt, amit gyakorlatilag csak befektetési alapok vettek)

Lencsés István 2013.07.03. 13:22:57

@Lord_Valdez: Te nem tudod értelmezni a tényeket .

belekotty 2013.07.03. 13:23:22

@Lencsés István: És akkor mi az államkötvény? Nem hitel? Nem kell visszafizetni? Te teljesen meg vagy húzatva?

belekotty 2013.07.03. 13:24:26

@Lencsés István: Az államkötvény hitel. Fáj az igaz? Nekem tényem van!

Lencsés István 2013.07.03. 13:26:02

@belekotty: Az államkötvény befektetés . Nem idéztél pontosan , már megírtam hogy hogyan kell pontosan idézni . Én SOHA nem hazudok . Huzatva rövid ú , azaz tanulj meg írni IS . Neked soha nem lesz tényed mert csak egy fosós anonim geci vagy .

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.03. 14:03:33

@Lencsés István:
Nyilván. Nem vettem részt a Bevezetés a valóság újraértelmezésébe kurzuson.

"Az államkötvény befektetés ."
Hogyne, annak aki megveszi. Gyengébbek kedvéért a kötvény az egy hitellevél. Egy "tartozom neked" feliratú papír.

Lencsés István 2013.07.03. 20:16:56

@Lord_Valdez: Mindent elmond rólad hogy komoly dolgokkal ironizálsz , pedig azzal nem lehet .... Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A kötvény nem hitel , ha ez nem jut el ma többet nem reagálok rád .

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.03. 21:56:45

@Lencsés István:
Röviden: a bánatos francot nem az. Nyiss már ki valami gazdasági könyvet, vagy legalább a wikipédiát.
Sőt, kapaszkodj erősen: a Medgyessy-Gyurcsány kormány is államkötvény formájában adósodott el.

Kíváncsi vagyok, hogy az Államadósság Kezelő Központ statisztikáit hogy forgatod ki:
www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
Az idevágó fejezetek:
1. Forintadósság
1.2. Állampapírok
1.2.1. Piaci értékesítésű állampapírok
1.2.1.1. Kötvények
1.2.1.2. Diszkont kincstárjegyek
1.2.1.3. Lakossági állampapírok**
1.2.2. Nem piaci értékesítésű állampapírok
2. Devizaadósság*
2.2. Állampapírok
2.2.1. Külföldön kibocsátott állampapírok
2.2.1.1. Devizakötvények
2.2.1.2. Angol és amerikai kötvények
2.2.2. Belföldön kibocsátott állampapírok

Remélem, hogy ez megdolgoztatja a kreatív valóságértelmező képességed.
süti beállítások módosítása