benyóblog

A diskurzus nem a külhoniakról szól – interjú Bárdi Nándor történésszel

2013. december 05. 13:08 - Földi Bence

Képernyőfotó 2013-12-05 - 12.58.53.png

Kilenc esztendeje, 2004. december ötödikén zajlott a kettős állampolgárságról szóló – sikertelen – népszavazás, amelyet hat évvel követett a könnyített honosítás bevezetése. Az évforduló kapcsán Bárdi Nándor történésszel, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársával beszélgettünk.

–––––

Kilenc éve zajlott a kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amelyen a részvétel nem érte el az ötven százalékot, így az egyébként többségben lévő igen szavazatoknak nem lett kötelező ereje az Országgyűlésre nézvést. Mi állt a népszavazás hátterében?

A 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás, és annak kampánya nem a külhoni magyarokról szólt, hanem valójában egy magyarországi belpolitikai csatározás volt. Az MSZP új elnökének, Gyurcsány Ferencnek meg kellett mutatnia, hogy Orbán Viktor legyőzhető, ehhez a politikai közösséget fel kellett sorakoztatnia maga mögé – ehhez használta fel a kampányt. A másik oldalnak pedig be kellett bizonyítania, hogy ő a nemzet igazi képviselője.

Elolvasnád, hogy miként folytatódik a VS.hu-n közölt cikkem? Kattints IDE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr195676963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása