benyóblog

A magyar-román-izraeli FIFA-ügyhöz

2013. január 09. 11:32 - Földi Bence

Zárt kapuk mögött kell lejátszani a tavaszi magyar-román VB-selejtezőt, ez a büntetés azért, amiért a magyar-izraeli barátságos mérkőzésen a labdarúgáshoz méltatlanul viselkedtek a magyar szurkolók. Akik természetesen fel vannak háborodva, holott ők is tehetnének a lelátói rasszizmus ellen.

A magyar-román párharcok már jó ideje preszízscsatának számítanak a keményvonalas magyar és román szurkolók köreiben, hiszen mégiscsak szomszéd vár, ráadásul történelmi gyökerű ellentétről van szó. Most azonban a FIFA döntése értelmében üres lelátók várják a két válogatottat, amikor a Puskás Stadion gyepszőnyegére lépnek.

Ennek oka, hogy a magyar-izraeli barátságos mérkőzésen a magyar szurkolók közül néhányan a labdarúgáshoz méltatlanul viselkedtek: hátat fordítottak az izraeli himnusz alatt, rigmusokkal és transzparensekkel tették nyilvánvalóvá, hogy ki nem állhatják ellenfelük népét.

A labdarúgás egy olyan sportág, amely világszerte elterjedt, összeköti a népeket, közös nyelv, amelynek révén kapcsolatba léphetünk és megbarátkozhatunk a másikkal (nem véletlen az sem, hogy az első világháború frontvonalán rendeztek meccseket az ellenfelek katonái). Éppen ezért vált fontossá a nemzetközi szövetség számára, hogy az idegengyűlöletet - amely tehát totálisan szembemegy ezzel a sportággal, sőt a többivel is - rasszizmuselleni kampánnyal tartaná távol a lelátótól. Éppen ezért kapta a magyar szurkolótábor is ezt a büntetést egy sorsdöntőnek ígérkező találkozó előtt.

A magyar szurkolótábor persze felháborodott, hogy történhetett ilyen (első magyarázat szerint a zsidó lobbi miatt, erdélyi magyar ismerősök viszont a román lobbira gyanakodnak), és egyébként is: pár ember hülyesége miatt miért büntetik az összes szurkolót? Ez azonban nagyon egyszerűen megválaszolható: ők is tehetnek arról, hogy ilyen megtörténhetett az izraeli meccsen a Puskásban.

Kint voltam a hollandok elleni találkozón szeptemberben. A holland válogatottban több színes bőrű srác is kergeti a bőrt, s a "derék" magyar szurkolók majmokat imitálva huhogott, ha egy ilyen játékoshoz került a labda. Előttünk ülő, kissé illuminált szurkolók egy idő után megelégelték a dolgot és erélyesen felszólították a huhogókat, hogy maradjanak csendben. Ez a mentalitás kellene jobban elterjedjen a lelátókon: ne az legyen a "menő", ha gyűlölőd az ellenfeled népét és mindenféle módon kifigurázod őket, hanem tisztességes emberhez méltóan, ellenfélként és ne ellenségként kezelve a másikat, a saját csapatodnak szurkolj.

Más kérdés, hogy az MLSZ is fellebbezni fog a döntés ellen, ők pedig abban hibásak, hogy nem szűrik ki az ilyen elemeket a nézőseregből. Érdekes módon Nyugaton meg tudják oldani, hogy az idegengyűlölő szurkolókat kiszűrjék és kitiltsák a stadionokból. Nálunk nem. Van még hová fejlődni futballkultúránk terén is.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr945007958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar-román-izraeli FIFA-ügyhöz 2013.01.11. 13:26:01

A magyar szurkolók természetesen fel vannak háborodva, holott ők is tehetnének a lelátói rasszizmus ellen.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.11. 11:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edeleny beres · https://www.facebook.com/RallyeDream/ 2013.01.09. 11:43:30

Hát inkább ne haladjunk Nyugat felé. Főleg ne az angol irányba!
Egyébként mivel a (mű)balhé barátságos meccsen történt, így a büntetésnek is barátságos meccsre kellene szólnia - nem pedig világbajnoki selejtezőre.

Én azt büntetném egyébként, aki idehívta az izraeli csapatot.
Csak olaj volt a tűzre, ezt minden értelmes ember beláthatja.

Vaillant Chevalier 2013.01.09. 15:52:03

@edeleny beres: Teljesen eggyetértünk. Fociban példát lehetne venni a jégkorong válogatott szurkolótáboráról, ami nyíltan büszkesége hazánknak, mi több, még egy olyan világbajnokság reklámvideójába is bekerült, amin nem is vettünk részt. Szép és jó a magyar virtus, de az idiótasággal vegyülve már káros.

Földi Bence 2013.01.10. 22:41:53

@edeleny beres: Pont, hogy az angol irány lenne a célravezető. A sportszeretetet nehéz úgy belenevelni a gyermekekbe, ha nem lehet kivinni őket meccsre, mert csak a szenny, mocsok és káromkodás, rosszabb esetben agresszió és erőszak az, amit láthat. A renitenseket ki kell tiltani, ennyi.

edeleny beres · https://www.facebook.com/RallyeDream/ 2013.01.10. 22:54:28

@Földi Bence: ülve focimeccset nézni? max. itthonról fotelből a tv elől, de élőben?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.11. 14:25:54

jól van bence, na menj, edd meg szépen az uzsonnádat

"első magyarázat szerint a zsidó lobbi miatt"

???

"zsidószervezetek feljelentésére teszik zártkapussá a legfontosabb selejtezőnket

A FIFA illetékes testülete azért büntette meg súlyosan a magyar szövetséget, mert a 2012. augusztus 15-én rendezett, Izrael elleni barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabál

A FIFA.com-on megjelent keddi közlemény szerint a FIFA-hoz a Futball a rasszizmus ellen nevű mozgalom európai szervezete, valamint a bécsi Izraelita Hitközség és a Simon Wiesenthal Központ fordult panasszal a meccsen történtek miatt."

ez nekem tényleg zsibó lobbinak tűnik, de javítsatok, ki ha tévedek
kkbk.blog.hu/2013/01/09/zartpalyas_lesz_a_magyar-roman

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.11. 14:27:15

@edeleny beres: a belváros szeretett volna szurkolni a csapatának, azért hívták ide őket

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.11. 14:34:14

"A kedves szerző ne más * verje a csalánt, hanem legközelebb menjen be a B-középbe, vegye el a főszurkolótól a megafont, és utasítsa rendre a gyalázkodókat."

:D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.18. 13:09:09

@Földi Bence: akkor ki vesz jegyet a minőségtelen meccsekre?
süti beállítások módosítása