benyóblog

ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem - Jogtudományi szekció - 4-5. nap

2011. július 15. 23:22 - benyó

2011. márciusában Kántor Zoltán tanár úr linkelte a Nyári Egyetem pályázati felhívását a PPKE-BTK Politológia szak Facebook-csoportjába, s felkeltette az érdeklődésemet a tervezett program. Kitöltöttem a jelentkezést, július 11-15 között pedig az elenyésző számú belföldi (no jó, részben belföldi) magyarok egyikeként veszek részt a Jogtudományi szekció előadásain.

Először egy bocsánatkéréssel tartozom olvasóimnak, amiért a tegnapi poszt elmaradt, de igyekszem ma belesűríteni eme két nap rengeteg élményét egy még viszonylag élvezhető hosszúságú írásba.

Csütörtökön elérkezett a negyedik nap, azaz már kevesebb volt hátra a Nyári Egyetem szakmai programjából, mint amennyin túl voltunk. Az első előadást Dr. Csehi Zoltán Az egyéni autonómia és a polgári jogi kodifikáció címmel tartotta. Az előadás alatt lényegében végigvettük, hogy a magánjog aljogágaiban (személyek joga, családjog, dologi jog, kötelmi jog, öröklési jog) hogyan érvényesül a jogi személyek autonómiája. A családjogi részben jobban is elmélyedtünk, s itt a tanár úr rendkívül szemléletes példákkal és jogesetekkel dobta fel 
(néhol már-már a stand up comedy határát súrolva) az amúgy sem unalmas előadását, mely így nálam bekerült a top3-ba, de erről később.
A nap második előadását a rendkívül visszafogott, szelíd-szolid Dr. Menyhárd Attila tartotta számunkra A tulajdon és az egyéni autonómia címmel. Azért tetszett igazán ez az óra, mert kicsit jogfilozófiai irányba tudtunk elmenni, s a tulajdon mint alapvető emberi jog problematikáját jártuk körül a társadalom, a magánjog, valamint az alkotmányjog felől. Érdekes, hogy az előadóból elsőre nem néztem volna ki, hogy ilyen érdekes előadást fog tartani.
Ezek után következett a Nyári Egyetem számomra legantipatikusabb előadója, Dr. Varga István, aki Egyéni autonómia és polgári eljárásjog címmel adott elő. Tartalmi részből lényegében semmi nem maradt meg, csak arra tudtam figyelni, hogy az előadó a neki jutott idő kb. 80%-ában saját magát fényezte, vagy kollégáit fikázta. Hadd ne ragozzam.
Az ebédszünetet követően Menyhárd tanár úr előadásához kapcsolódóan vettünk részt egy szemináriumon, melyen négy jogesetet párokban mutattunk be egy doktorandusz-hallgató segítségével, számomra élvezetes volt. A nap második szemináriumáról meg kellett lépnem, hogy a pólóm ingre cseréljem az este hétkor kezdődő rektori állófogadásra.
Az állófogadáson az ELTE vezetőségéből és a szekciók felelőseiből néhányan rövid köszöntőt mondtak nekünk, majd néhány szendvicset elfogyasztva tudtunk (volna) ismerkedni más szekciók hallgatóival. Ezek után pedig egy hirtelen ötlettől vezérelve felmentünk a budai várba, ahol rögtönzött idegenvezetőként működtem közre, cserébe készült néhány jó fénykép, amiket nézegetve örömmel gondolunk majd vissza erre a hétre.



Az ELTE ÁJK Aula Magna nevű díszterme, a megnyitó, az állófogadás és a záróünnepség helyszíne (Forrás: soltiasztalos.hu)
Elérkezett az utolsó nap is a szakmai programban. Dr. Fleck Zoltán előadásával nyitottunk, akiről korábban azt az információt kaptam egy joghallgató ismerősömtől, hogy rendkívül unalmas órákat tart. Lehet, hogy jogászok számára a mai is unalmasnak hatott, de Gál Márkkal rendkívül érdekesnek találtuk, mert a jogszociológia révén közelebb kerültünk a politológiához Fleck tanár úr által. Az előadás címe A bíróságok és a jogállam hétköznapjai volt, és alapvetően azt hasonlítottuk össze több országra vonatkozóan, hogy miként igazgatják az igazságszolgáltatást, közelebbről nézve a bíráskodást az adott országban. Lényegében tehát összehasonlító igazgatást vettünk, erős társadalomtudományi megalapozottsággal. Nem mellesleg ezen az órán jegyzeteltem a legtöbbet.
A nap második előadását Dr. Somody Bernadette tartotta számunkra, Egyéni autonómia és alkotmánybíráskodás címmel. Alapvetően vártam ezt az előadást, de aztán az elején kicsit lelombozódtam, mivel Somody tanárnő nem az az erélyes előadó, de a fiatal alkotmányjogász stílusát és gondolkodását kicsit megszokva már élvezetessé vált az előadás. Arra próbáltunk választ keresni, hogy az alapvető emberi jogok, közelebbről az önrendelkezéshez való jog miként jelent meg az Alkotmánybíróság határozataiban, milyen ügyek kapcsán kerültek problémák a felszínre (pl. eutanázia, abortusz, drogfogyasztás, stb. A végére lényegében Mátyus Ákos, Somody tanárnő és jómagam beszélgettünk különböző jogok kapcsán arról, hogy mi az előbbre való: az egyén alapvető joga, vagy a közösség érdeke.
A szakmai program záróelőadását Dr. Veress Emőd tartotta Autonóm hatóságok és a piacgazdaság - Vitatott kérdések a román bírósági gyakorlatban címmel, melynek révén betekintést nyerhettünk a kormánytól független, de végrehajtó hatalmat gyakorló romániai szervekről. Létezik többek közt (csak azokat említem, amik Magyarországon nem léteznek, vagy számomra nem ismert létezésük, vagy itthon más néven étezik hasonló hatáskörű szerv) Országos Feddhetetlenségi Ügynökség, Diszkrimináció Ellenes Nemzeti Tanács, Nemzeti Értékpapír Felügyelet, Nemzeti Audiovizuális Tanács, Versenytanács, stb. Veress tanár úr elültette a bogarat a fülembe, lehet, hogy hazai viszonylatban érdemes lenne ennek a területnek a tudományos feltérképezésére nagyobb figyelmet szentelnem.
Később, délután hat órakor mindenki átvehette a neki járó elismerő oklevelet, valamint a kreditigazolást (két kreditet ért ez az egy hét!).


Összességében elmondható, hogy életem egyik legjobb hangulatú és szakmai szempontból leghasznosabb hetét töltöttem az Egyetem téren az ELTE vendéghallgatójaként. Új barátságokra tettem szert, melyek remélhetőleg később akár szakmai együttműködésekben, és/vagy baráti összejövetelekben csúcsosodik ki. Több kedves hallgatót ismertem meg Kolozsvárról, akik remélhetőleg segítenek majd az ottani életben az őszi CEEPUS-hónapom alatt. Szakmai szempontból talán még hasznosabb volt a Nyári Egyetem - legalábbis rövidtávon -, hiszen olyan szinten nyitottam a jog felé a látókörömet, mint eddig soha, s remélhetőleg ez majd politikatudományi tevékenységemben is nagy segítségemre lesz.


Végezetül egy kis "játék": rangsoroltam az előadásokat aszerint, hogy mennyire voltak élvezetesek, valamint aszerint, hogy szakmai szempontból melyek voltak számomra talán a leghasznosabbak.


"Élvezeti" rangsor:
5. Szeminárium jogesetekből "A tulajdon és az egyéni autonómia" c. előadáshoz kapcsolódóan (cs 15:00-16:15)
4. Dr. Menyhárd Attila: A tulajdon és az egyéni autonómia (cs 10:30-11:45)
3. Dr. Veress Emőd: Autonóm hatóságok és a piacgazdaság - vitatott kérdések a romániai bírósági gyakorlatban (p 15:00-16:30)
2. Dr. Csehi Zoltán: Az egyéni autonómia és a polgári jogi kodifikáció (cs 09:00-10:15)
1. Dr. Hack Péter: A jogállamiság és a büntetőjog (k 10:30-11:45)


"Szakmai" rangsor:
5. Dr. Menyhárd Attila: A tulajdon és az egyéni autonómia (cs 10:30-11:45)
4. Dr. Somody Bernadette: Egyéni autonómia és alkotmánybíráskodás (p 11:45-13:15)
3. Dr. Veress Emőd: Autonóm hatóságok és a piacgazdaság - vitatott kérdések a romániai bírósági gyakorlatban (p 15:00-16:30)
2. Dr. Kardos Gábor: Kisebbségi jogok és autonómia (k 09:00-10:15)
1. Dr. Fleck Zoltán: A bíróságok és a jogállam hétköznapjai (p 10:00-11:30)


Köszönöm, hogy egyesek egész héten át kitartóan olvasták a beszámolóim, remélem nem untattam halálra az olvasókat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr364878658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása