benyóblog

"Johnny Gold is here! Ez a jó hír!"

2011. szeptember 09. 21:41 - benyó


Beugrik az a klip, amiben egy kigyúrt férfi párducmintás boxerben táncol Budapest utcáin? Akkor a Johnny Gold - A magyar celeb vírusvideóját láttad. Mi is ez pontosan? (A bejegyzés a CampusOnline-on megjelent cikkem bővített verziója)

Amikor először megláttam Johnny Gold: Minden jó velem c. számát az interneten, nem tudtam eldönteni, hogy ez az ember ezt komolyan gondolja, vagy csak vicc az egész. A klipben egy testépítő látható, aki a harmincas évei végét taposhatja, s egy szál boxeralsóban flangál az Oktogonon és Budapest egyéb nevezetes közterületein, miközben előadja C-kategóriás számát. A videó május elsején jelent meg a legnépszerűbb videómegosztón, s robbanásszerűen terjedt az interneten, nézők százezreit megbotránkoztatva, bár sokakból azt az ismert reakciót váltotta ki, amit legegyszerűbben így lehet megfogalmazni: "annyira rossz, hogy már jó!"
Forrás: johnnygold.hu
Aztán Johnny Goldot egyre több helyre hívták fellépni (többek közt a legnézettebb kereskedelmi csatorna feleségkeresős realityjének döntőjében is szerepelt), mígnem június elsején kijött a Johnny Gold - A magyar celeb c. websorozat néhány perces első epizódja. Ebből, valamint a további részekből kirajzolódhatott az értő közönség számára, hogy a sorozat egyfajta görbe tükör a magyar szórakoztatóipar elé.


A történet szerint Icuka, Kaiser János barátnője egy casting előtt várakozik, ám helyette mégis Jánost hívja be a Király Olivér producer. Jánosban meglát valamit, ami miatt egyből szerződést ajánl neki, s a koncepciója az, hogy egy úgymond "gáz" előadót fog "gáz" dalokkal eladni, mert szerinte "az emberek megőrülnek a hülyékért." A korábban óvodai mindenesként dolgozó János elindul a sztárság felé vezető úton: menő(nek szánt) nevet kap (Johnny Gold), valamint ruhatárát is felfrissítik, ízléstelenebbnél ízléstelenebb ruhadarabokkal. Ezek után klipet is készítenek számára, majd a későbbiekben további számokat is szereznek neki.
A websorozat eredeti koncepciója szerint a Minden jó velem c. videóklip csak a hatodik részként jött volna ki, de Martin Csaba (rendező, valamint Király Olivér megformálója) egy interjúban elárulta, hogy a társproducer ötletére egyfajta vírusvideóként használták. Az ötlet alapvetően bevált, mert kevés internethasználó fiatalt találni, aki ne hallott volna Johnny Goldról. Viszont az eredeti célját nem biztos, hogy elérte, hiszen amíg az első videoklipet már több, mint félmilliószor játszották le, addig az egyes epizódokat átlagosan 25-30 ezerszer. (És nem túl valószínű, hogy harmincezer ember játszotta volna le félmilliószor a klipet).
A sorozat történetvezetését mindenképp ki kell emelni, hiszen ugyan in medias res-szel kezdődik, de később több részen keresztül is visszatekint a múltba. Itt ismerjük meg a karakter eredettörténetét, hogy hogyan csöppent a showbizniszbe. A magyar celebhez két további videoklip készült eddig: az egyik a Vagyok a gép címet kapta, szerintem zseniális (jó zenei alapra ütős szövegek), viszont a másik, A mellizmon túl jóval gyengébbre sikeredett.


A sorozat a készítők szerint egy szórakoztató műsor "némi mondanivalóval megspékelve", ám én inkább szatírának írnám le, hiszen a magyar (és a nemzetközi) szórakoztatóipart az utóbbi időkben jellemző mentalitást mutatja be: adjunk el az embereknek minél egyszerűbb, minél silányabb "terméket". Gondoljunk csak az utóbbi idők legújabb magyar sztárjaira: Lolára, SP-re, MM-re, vagy Fluor Tomira. Egyikük sem a minőséget képviseli, viszont könnyen megjegyezhető dalokat adnak elő, és markáns karakterek. Ebbe a sorba illik Johnny is, s a sorozat bemutatja pályájának alakulásán keresztül, hogy miként válhat egy tehetségtelen ember (akinek se jó hangja, se jó mozgása nincs) népszerű előadóvá.
A sorozatot nem csak a velős mondanivalójáért, hanem Tánczos Tamás alakításáért is érdemes nézni, hiszen olyan figurát csinált Johnny Goldból, aki nagy szívű, de kő buta. Egyébként érdekesség, de a produkció érdekében Tánczos fellépéseket is vállal Johnny Gold bőrébe bújva, s a bevétel nagy részét a a websorozat költségeinek finanszírozására fordítják.

Johnny G to the O to the D. (Forrás: johnnygold.hu)
A magyar celeb egyetlen negatívuma a hangminőség. A készítők bevallottan alacsony költségvetéssel dolgoznak, így valószínűleg külön mikrofonjuk nincs, csak a kamerájuk beépített mikrofonja. Emiatt sajnos gyakran halk a produkció, néha rosszul hallhatóak a párbeszédek, de ez a sorozat eszmei értékéből semennyit sem von le.
Johnny Gold története most egy hónapig szünetel, de október elsejétől a készítők elénk tárják az első évad második felének új részeit. Kíváncsian várjuk, hogyan folytatódik a magyar celeb története.

Addig is:
Johnny Gold hivatalos weboldala
Johnny Gold - Minden jó velem - Offitial Page (Fb-oldal)
A magyar celeb YouTube-csatornája (az összes eddigi epizóddal)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr254878667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása