benyóblog

Az ausztrál nemzeti érzület és a sportruházat

2012. augusztus 01. 01:27 - benyó

Ausztráliában nagy vihart kavart két ügy az olimpián részvevő sportolók ruházatával kapcsolatosan. Mindkettőnek nagy szerepe van az ausztrál nemzeti identitás szempontjából, hiszen annak két fő komponensének megnyilvánulásaként is felfoghatóak.

Nemzeti identitás Ausztráliában

Ausztráliában meglepően erős a nemzeti identitás, a hazához, nemzethez való kötődés az emberekben. Ezzel a tárgykörrel foglalkoztam szakdolgozatom egyik alfejezetében. Kérdőíves felmérések (World Value Survey) adataira hivatkozva kimutattam, hogy az ausztrálok büszkék arra, hogy a nemzet tagjai (a válaszadók mintegy hetven százaléka nagyon büszke volt, 27% pedig kicsit).

Az ausztrál nemzeti identitás kapcsán fontos kitérni a bevándorlókhoz és az őslakosokhoz való viszonyulásra is, ebből a szempontból  is érdekes az a 2012. januári felmérés, amely kimutatta, hogy akik Ausztrália Napján (a nemzeti ünnepen) zászlót tűznek autójukra, hajlamosabbak egyetérteni rasszista kijelentésekkel. Alapvetően toleráns nemzet az ausztrál, ez alól viszont kivételt képeznek az ázsiai eredetű bevándorlók, illetve az őslakosok. Utóbbiak kapcsán pozitív diszkriminációról beszéltek a válaszadók, s Andrew Jakubowicz professzor arra is rámutatott egy tanulmányában ("Is Australia a racist society? Reflections on globalisation, multiculturalism, and Pauline Hanson". Australia-Indonesia Institute, Jakarta, 1997.), hogy a rasszizmus mindig is komoly szerepet játszott Ausztrália történelmében (gondoljunk csak a Fehér-Ausztrália politikájára).

Mindenesetre nem lehet véletlen, hogy az idei Ausztrália Nap alkalmával az elégedetlen őslakosok rátámadtak Julia Gillard munkáspárti miniszterelnök-asszonyra, akit a biztonságiaknak kellett kimenekíteni a tüntetők közül. Az őslakosok egyébként ausztrál zászlót is égettek a tüntetésen, ami Ausztráliában nem nyilvánul nemzetellenes cselekedetnek.

Gillardot menekítik a biztonságiak az idei Ausztrália Napon
heraldsun.com.au

Fehér sapka vagy sárga sapka?

A sportnak mindig nagy szerepe volt a nemzeti identitás építésében, ezért nem véletlen, hogy kényes ügynek számít az olimpián szereplő sportolók ruházata, ha az például nem sugallja eléggé, hogy mely nemzet küldötte szerepel az adott versenyszámban. Ez történt az ausztrál úszók esetében is.

Ausztrália-szerte felháborodást váltott ki ugyanis, hogy az ausztrál úszók fehér sapkában vesznek részt a londoni versenyeken, holott az "hazafiatlan", ahogy az ausztrál lapok fogalmaznak. A gyártó Speedo speciális sapkája elvileg kisebb súrlódást biztosít a versenyzőknek, de a speciális technológiával egyelőre csak fekete és fehér színben tudják gyártani azokat, az Ausztráliában tradicionálisnak számító sárgában nem. A sportvezetők pedig úgy döntöttek, hogy inkább legyen sikeres a csapat, mint "jó hazafi".

A korábbi olimpiai dobogós Nicole Livingstone szerint minden úszó sporttársa fel van háborodva a döntés kapcsán, ami a kommentátorok dolgát is nehezítette, hiszen a sárga sapkából egyértelműen lehetett tudni, hogy az adott versenyző ausztrál. Nem csoda, hogy maguk a részvevők is megosztottak a sapkákat illetően, van aki fehér sapkában, van aki pedig az arany színűben versenyez (az aranyérmet nyerő női 4x100-as gyorsváltó tagjai közül pl. hárman fehérben úsztak, egy sárgában).

Emily Seebohm sárga sapkában ezüstérmet szerzett az olimpián. Az arany sapka csak ezüstre elég?
heraldsun.com.au

Őslakos zászlós póló? Azt már nem!

Ismét az őslakosokkal akadt bajuk az ausztráloknak, illetve most kifejezetten eggyel, Damien Hooperrel. A félnehézsúlyú bokszoló első mérkőzésére olyan felsőben érkezett a ringbe, amire az őslakosok zászlaja volt rányomva. Az ausztráloknál ez is kicsapta a biztosítékot.

Az ausztrál sportolóknak ugyanis meg van szabva, hogy csak és kizárólag a hivatalos formaruhát viselhetik, Hooper ezt a szabályt szegte meg. Ráadásul az Ausztrál Olimpiai Bizottság arra hivatkozva, hogy a NOB különösen figyel a sportolók politikai jellegű megnyilvánulásaira a játékok alatt, külön megkérte Hoopert, hogy második meccsén már ne viselje a pólót.

Hooper az eset kapcsán a következőket mondta: "Őslakos vagyok, a kultúrámat képviselem. Nem csak az országomat, hanem a népemet is. Előre elterveztem, hogy felveszem a felsőt, és örülök, hogy megtettem. Csak a családomra tudtam gondolni ezalatt, s ugyan nem állíthatom, hogy nem félek az esetleges szankció miatt, de büszke vagyok, hogy megtettem."

Damien Hooper és az őslakoszászlós felső
heraldsun.com.au

Fontosak a külsőségek

A nemzeti identitást erősíteni tudja, ha a nemzet látja, hogy sikeres. Éppen ezért fontosak az ilyen jellegű sportseregszemlék, amikor egy-egy nemzet bebizonyíthatja, hogy egy adott sportágban ők a legjobbak. Viszont ha az adott ország azt érzi, hogy a kiküldött sportolók nem elég elkötelezettek a nemzet irányában, nem feltétlenül az motiválja őket, hogy bizonyítsák a nemzet nagyságát, vagy nem vállalják a nemzeti szimbólumok viseletét, akkor nyilvánvalóan elégedetlenek.

Ez a két eset is arra mutat rá, hogy az ausztrálok szeretnének büszkék lenni saját sportolóikra, s fontosak számukra azok a külsőségek, melyek azt mutatják, hogy az adott esetben sikeres sportolók hozzájuk tartoznak.
Vajon a kalocsai hiánya is kihozna ilyen érzelmeket a magyarokból?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr844878687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása