benyóblog

Gyurcsánynál jobb célért éhségsztrájkolnak Indiában

2012. szeptember 14. 20:40 - benyó

Gyurcsány Ferenc éhségsztrájkja kapcsán sokaknak eszébe jutott Mahátma Gandhi, néhányan hozzá hasonlították pozitív értelemben, néhányan pedig az indiai aktivista emlékének megszentségtelenítőjeként gondoltak rá. Nekem egy olyan indiai jutott eszembe, akit az "új Gandhinak" is neveznek, Anna Hazare.

Anna Hazare, India új Gandhija tavaly nyáron világszerte ismertté vált azzal, hogy korrupció-ellenes harca egyik legfontosabb állomásaként éhségsztrájkot tartott (akkor már sokadjára), melynek 12., utolsó előtti napjára negyvenezres támogató tömeg gyűlt köré, megbénítva ezzel Új-Delhit. A Facebook-generáció szintén sokat tett azért, hogy Hazare tettéről minél többen értesüljenek Indiában és a világ minden pontján: egy online aláírásgyűjtő kampány keretében 650 ezren jelezték36 óra alatt, hogy egyetértenek Hazare korrupciót visszaszorítani szándékozó törekvéseivel. Tiltakozását részleges siker koronázta, hiszen a törvényhozás ígéretet tett: a jövőben felállítandó korrupció-ellenes ombudsman jogköreit oly módon bővítik, hogy mind a köztisztviselőket, mind az igazságszolgáltatásban dolgozókat is eljárás alá vonhatja korrupció gyanúja miatt.

Hazare azóta is harcol a korrupció visszaszorításáért, ám ő és csapata kezdi túlbecsülni az erejét. Ahogy a Times of India szerzője is rámutat, Hazarének azt kell megértenie, hogy ő és köre csak nyomásgyakorló csoport. Elsődleges feladatuk, hogy az ügyet napirenden tartsák, rávilágítsanak a fel-felbukkanó korrupciós ügyekre. Viszont nem erőltetheti rá a parlamentre a korrupciót megelőzni kívánó törvénytervezetét vagy ilyen jellegű intézkedések meghozatalának menetrendjét.

Előttem az utódom? Gandhi és Anna Hazare.
manoramaonline.com
Az idén hetvenöt esztendős aktivista ezzel szemben politikai alternatívaként látjamagát és mozgalmát: “Ha az emberek azt mondanák, hogy Annának politizálnia kellene, akkor elgondolkodnék rajta. [...] Nem akarok politizálni, csak politikai alternatívát nyújtani az embereknek. Nem fogok választásokon sem indulni. De ha bárki, aki a korrupció elleni harcot tartja az egyik legfontosabb programpontjának, pártot alapítana, teljes mellszélességgel támogatni fogom.” Hazare egyébként azzal vádolja a kormányt, hogy megpróbáltak konfliktust szítani közte és csapata tagjai között azzal, hogy egy neki szánt levelet az őt segítőknek adtak át. Ezzel azt a hatást akarták kelteni Hazare szerint, hogy ő a kormányzattal külön megegyezést kíván kötni, melynek értelmében kevesebbszer emelne szót a korrupció ellen.

Augusztus elején - észlelve, hogy támogatottságuk már nem oly látványos mint korábban - Anna Hazare és csapata felkérteaz India a Korrupció Ellen önkéntes tagjait, hogy dolgozzanak ki egy stratégiát arra vonatkozóan, hogyan folytatható tiltakozásuk a korrupció sújtotta politikai elit ellen.

Azonban szeptember elejére még így sem biztos, hogy politikai párttá alakul a mozgalom. Manis Sziszodia, az India a Korrupció Ellen egyik kulcsfigurája elmondta, hogy a mozgalom október másodikán dönt a párttá alakulásról. A folyamat csak akkor fog végbemenni, ha a többség támogatja a döntést, valamint Anna Hazare is rábólint. Mindenesetre az előkészületek már zajlanak, Sziszodia szerint már az esetleges jelöltállítási módszereken dolgoznak. Ennek kapcsán kijelentette, hogy az emberek visszajelzései alapján állítják majd jelöltjeiket (ha a párttá alakulás mellett döntenek), valamint ha azok bejutnak az adott törvényhozásba, akkor semmilyen szociális juttatást nem fognak igénybe venni.

Úgy tűnik, hogy a főleg városi eredetű civil kurázsi egyre jelentősebb szerepet követel magának az indiai politikai életben, de hogy ez az erő mekkora, az csak akkor derülhet ki, ha a korrupció-ellenes mozgalom tagjai tartományi és országos választásokon is megmérettetik magukat. A fejletlen vidéki területeken mindenesetre nem túl ismertek, valamint az is kérdéses, hogy ha semmilyen szociális juttatást nem kívánnak igénybe venni képviselőik, hogyan fognak tudni ellenálni a korrupció csábításának. 

Mindenesetre Gyurcsány Ferenccel való párhuzamba állítása azért is érdekes, mert mindketten valamilyen számukra fontos témára akarták felhívni a nyilvánosság figyelmét - erre az éhségsztrájk alapvetően alkalmasnak tűnik. Anna Hazare azonban - Gyurcsány Ferenccel ellentétben - nem politikai tőkét akar kovácsolni mozgalmából, hanem a gyurcsányi célnál magasztosabb célját - a korrupció visszaszorítását - szeretné elérni. Érdemes lesz figyelni Anna Hazaréra: vajon belemegy-e abba, hogy mozgalma pártot alapítson? Vajon hagyja-e, hogy a magasztos célt félredobják társai és a politika mocskos világával piszkítsák be a korrupció-ellenes harcuk tisztaságát?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr964878691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása