benyóblog

Egy tökéletes beszéd - Michelle Obama

2012. szeptember 22. 20:55 - benyó

Külpolitikai újságírás szemináriumon azt a feladatot kaptuk, hogy olvassuk el Michelle Obama szeptember elején, a Demokrata Konvención elmondott beszédét, majd úgy írjunk rövid beszámolót belőle, mintha a 4 nagyobb politikai napilap egyikének kellene leadnunk a cikket. A feladaton túl vagyok, de amellett nem mehetek el (Facebookon már szót is ejtettem róla), hogy milyen jól összerakott beszéd lett ez.

Michelle Obama a Demokrata Konvención
guardian.co.uk
Egy First Lady szerepe szinte mindig az, hogy érzelmeket váltson ki férje (potenciális) szavazóiból, így fogja meg őket. Nos, Michelle Obama beszédírói is így készültek, ugyanis a beszéd elején máris arról van szó, mennyi történetet hallott férje elnökségének négy éve alatt tett utazásain, melyek mind megerősítették abban a hitében, hogy az amerikai emberek a legnagyobb nehézségek közepette is kitartanak.

Ezek után bemutatta, hogy mind az ő, mind férje családja milyen nehézségekkel nézett szembe. Mindkettejük szüleinek a célja az volt, hogy ők beteljesíthessék az Amerikai Álmot (ez az, ami az egész beszéden végighúzódik). Megtanulták tőlük, hogy mennyire fontosak az olyan értékek, mint a méltóság, a tisztesség, a becsületesség, az alázat és a hála.

Megmutatta Barack Obama emberi oldalát is. Michelle 2008-ban még attól rettegett, hogy férjét (és családjuk életét) teljesen meg fogja változtatni az elnöki megbízatás, de hálistennek nem így történt. Barack ugyanis most is leül esténként a vacsoraasztal mellé, hogy lányaival a hírekről diskuráljon és velük együtt tartsanak stratégiai megbeszéléseket a középiskolai barátságokról. Kiderül, hogy az elnökség nem változtatta meg, csak még láthatóbbá tette, mennyire jó ember.

Sőt, az Obama számára fontos politikai ügyek is mind ebből erednek: mindenki számára elérhetővé akarja tenni az Amerikai Álmot (ugye-ugye? minden mindennel összefügg). Ezért írta alá a Lilly Ledbetter Fair Pay Act-et, ami azt hívatott elősegíteni, hogy azonos munkáért azonos fizetséget kapjanak a nők. Ezért csökkentette az adókat a családok és kisvállalkozások számára, ezért teremt új munkahelyeket és őrzi meg a régieket. Ezért vágott bele hatalmas politikai ellenszélben az egészségügyi reformba. "Nem törődött vele, hogy politikailag mit lehetett volna könnyen végigvinni - nem így nevelték - azt vette számításba, hogy szerinte mit kellett megtenni, mi helyes." Tökéletes érveléssorozat, ami még engem is teljesen meggyőzött.

Az egész beszéd így volt felépítve: mi volt a múltban, mi köze ennek az Amerikai Álomhoz, mit tett ezért Obama. Érzelmek, ideák, hangzatos történetek: ez volt Michelle Obama tökéletes, mértani pontossággal megírt beszéde, ami mindenkit le tud hengerelni.

Itt pedig a beszéd:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr44878692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása