benyóblog

Királyellenes kiwik, börtöntöltelék őslakosok – Mi újság a világ túlfelén?

2013. november 04. 09:06 - Földi Bence

MG_6206_6188_KATE_WILLS_BABY_BATH_HELICOPTER_LoRes.jpg

Rendszeresen szoktam olvasni az ausztrál és új-zélandi híreket, itt a benyóblogon is nem egyszer írtam már ezen országok belügyeiről. Most is két érdekes hírre bukkantam: az elsőben az új-zélandi Munkáspártról esik szó – akik a női kvótáról és a királynő elmozdításáról vitázgatnak –, a másikból pedig kiderül, hogy az ausztráliai börtönökben sosem volt még ilyen magas az őslakos rabok aránya.

Áskálódás a királynő ellen, női kvóta

Az új-zélandi Munkáspárt vitát kezdeményezett arról, hogy az ország váljon meg monarhikus államformájától és váljon köztársasággá, ahol választják az államfőt. Az ötlet eredetileg John Key miniszterelnök-pártelnöktől származik, akinek akkor pattant ki ez a fejéből, amikor egy hétvégét együtt töltött a királynővel. Nem tudni, hogy milyen tiszteletlenséget követhetett el a királynő az új-zélandi politikus ellen, de annyi bizonyos, hogy a munkáspárti képviselők többsége támogatja, hogy többé ne legyen brit államfőjük. A kérdés mindenképpen érdekes, tekintve, hogy a Tazmán-tenger túlfelén – Ausztráliában – már régóta vita zajlik a monarchiáról. Ráadásul a kiwik 2014-re várják a Vilmos–Katalin–György-tandem érkezését.

Ugyancsak vitát kezdeményezett az új-zélandi baloldal a női kvóta kérdéséről is. A tervek szerint a munkáspárti választmánynak és parlamenti képviselőinek 45%-a lesz nő a következő – 2014-es – választások után, majd azt követően – 2017-re – már „legalább 50%”. Az ötletet a hétvégi munkáspárti kongresszus el is fogadta.

Őslakos rabok

Nyergeljünk át Ausztráliára, ahol a lakosság három százalékát kitevő őslakos népesség még mindig komoly társadalmi problémákkal küzd – annak ellenére, hogy a formális elnyomásuk időszaka véget ért. Körükben igen magas a szegények és bűnözők aránya, nem csoda, hogy az ausztráliai börtönök rabjainak negyede őslakos. Ez a szám azért is durva, mert rosszabb, mint amilyen a fekete rabok aránya volt a dél-afrikai apartheid idején. Nyugat-Ausztráliában lassan a rabok fele lesz őslakos, és a rácsok mögötti halálesetek száma is az egekbe szökött.

Persze a szélbalos Guardian egyértelműen Nyugat-Ausztrália állam rasszizmusát sejti a dolog mögött. Én azonban úgy sejtem, hogy az őslakosok társadalmi problémáiból ered a magas bűnözési rátájuk, s ennek a következménye a linkelt cikkben szereplő összes jelenség.

Disclaimer: A fenti kép természetesen csak illusztráció – innen –, a királyi pár hasonmásai szerepelnek rajta. Köszönet Vincze Miklósnak a linkért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr885613724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása