benyóblog

Victor Ponta nem hülye

2013. március 09. 16:13 - Földi Bence

wecanbefriends_victorponta.jpg

Victor Ponta, Románia szocialista(-populista) miniszterelnöke ugyan nem volt képes megírni egy szakdolgozatot, a politikához azonban konyít: pontosan tudja, hogy miért válhat előnyére az, hogy szombaton részt vett Mesterházy Attila és az MSZP évértékelő (valójában választási kampánynyitó) rendezvényén.

Románia szocialista (és egyben rendkívül populista húrokat is megpengető), plagizáló miniszterelnöke, Victor Ponta részt vett a Magyar Szocialista Párt évértékelő rendezvényén, amely egyben a 2014-es választási kampány nyitórendezvényeként is értékelhető.

A román miniszterelnök angol nyelvű beszédében

elmondta, hogy mind a magyaroknak, mind a románoknak be kell látniuk, hogy „tudunk együtt élni, lehetünk barátok, és tudunk együtt dolgozni a közös jövőnkért”. Mosolyogva elmondott beszédében hangsúlyozta azt is, hogy a populizmus, a szélsőségesség és a demagógia egyaránt rossz a két népnek – holott saját választási győzelmében is hatalmas szerepe volt a populizmusnak és a demagógiának.

Ponta elmondása szerint a Romániában élő magyar kisebbség, mind a Magyarországon élő román kisebbség jogait a lehető legnagyobb tiszteletben kell tartani. Nem a zászlókon vagy a szélsőségeseken múlnak a lényegi dolgok. Majd hozzátette: tudja, hogy lesznek olyan magyar újságírók, akik bírálni fogják Mesterházy Attilát a meghívása miatt, és olyan román újságírók is, akik őt kritizálják majd, mert elfogadta az MSZP-elnök invitálását.

Éppen ez az, ami miatt érdekes, hogy elfogadta a meghívást,

mivel első blikkre úgy tűnhet, hogy ezen cselekedetével népszerűséget veszíthet hazai szavazóbázisánál. Ugyanis a romániai kampányok során korábban – és legutóbb is – a baloldal volt képes kihasználni komolyabban a „magyarellenes kártyát”. És bár legutóbb nem játszott már olyan szerepet ezen kártya, mint korábban, a baloldal populizmusra fogékony szavazóiban megvan az alapvetően magyarellenes beállítottság. Ahogy a baloldali politikusok és hivatalnokok körében is létező jelenség a magyarellenesség, mi sem mutatja ezt jobban, hogy tavaly novemberben ilyen hangvételű körlevél terjedt a minisztériumi levelezőlistákon.

És hogy akkor Victor Ponta miért is jött Magyarországra, hogy a(z elviekben) pártcsaládjához tartozó magyar szocialistákkal kezet rázzon és ezzel veszélyeztesse hazai népszerűségét egy bizonyos választói körben? Nos, nem lennék meglepve, ha nem sokkal a mostani látogatását követően (na nem pár nappal, hanem mondjuk pár hónappal később) Ponta revideálná nézeteit, elhatárolódna korábbi önmagától, és mondjuk ráfogná Frunda Györgyre, hogy az ő tanácsára ment bele a békülési kezdeményezésbe, amiről kiderült, hogy mégsem olyan jó ötlet. Még azt sem tartom kizártnak, hogy visszatekintve nem tartja majd olyan szívélyesnek az itteni fogadtatását, a Jobbik MSZP-évértékelővel párhuzamosan zajló „Mindannyian székelyek vagyunk!” elnevezésű tüntetése kapcsán pedig azt is kijelentheti a későbbiekben, hogy valójában a magyarok alkalmatlanok az együttműködésre.

Az MSZP éppen ezért űz meglehetősen veszélyes játékot

azzal, hogy a békülés jegyében kívánja megóvni a határon túli magyarokat. Persze, az „ellenségeket” jó minél közelebb tudni magunkhoz, de nem szabad mindent elhinni nekik. Néha nem árt megnézni azt is, hogy „hazai pályán” hogyan viselkedik a „baráti” vezető.

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr645124735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacdelo 2013.03.10. 09:14:17

Ezt a mocskos Fideszt el kell zavarni 2014-ben! A haza nem lehet ellenzékben!

Fejesrob 2013.03.10. 09:50:10

Sikerült meghívniuk épp a magyarok elleni intézkedéséről elhíresült Pontát.

Hajhásszák a népszerűséget:)))

Balt 2013.03.10. 10:18:35

"És bár legutóbb nem játszott már olyan szerepet ezen kártya, mint korábban, a baloldal populizmusra fogékony szavazóiban megvan az alapvetően magyarellenes beállítottság."

A két párt konform ebben (is).

2013.03.10. 10:34:39

@Balt:

Pontosan.

A magyarellenes MSZP magyarellenes románnal vigyorog együtt. Az elvtársak mindig is kiválóak voltak hazaárulásban.

Sírköves Slomó 2013.03.10. 10:36:20

1. Kurvára senkit nem érdekel az emeszpé. Már a jobbik utáni 3. szélsőséges párt.

2. Ponta otthon az ellenkezőjét mondja és csinálja, nem kell aggódni.

3. A fidesznek a kampányban már csak a Jobbikra és bajnaira kell lőnie, az emeszpé magát semmisíti meg. Nekik semmi nem megy csak ha túszul ejti őket valaki aki olyan mint Gyurcsány pl.

unionista (törölt) 2013.03.10. 10:49:43

nagyjából lehet tudni, hogy ponta miért "barátságos".

románia európa uniós tag. a magyar uniós elnökségnek vége. a magyar diplomácia érdekérvényesítő képessége zéró körüli. a román nacionalista elitben egyetértés van abban, hogy az erdélyi magyarokat a román kormányba nem fogják bevenni. már ha egyáltalán bejutnak a bukaresti parlamentbe.

ráadásul a székelyek alapkövetelése (etnikai alapú területi autonómia) elhibázott. az erdélyi magyarok (és általában a határon kívüliek számára) orbitális szopás lenne ha a románok erre azt mondják: oké.

az erdélyi magyarok (a népszavazáson 99% többséggel) a székelyföldet tartományi szinten kívánják elszakítani a történelmi erdélytől. azaz a tömbben élő magyarokat elszakítani a szórványban élőktől. ez etnikai alapú területi autonómia ezt jelenti. ugyanez bukarest értelmezésben: erdély felosztása székelyföldre és "románföldre".

és a román elit azon morfondírozik, hogy ezt nekik érdekükben állna teljesíteni. a székelyföldhöz etnikai értelemben nyilván nem tartozhatna maros megye nagyobb része. hiszen román többség van. marosvásárhelyen is.

gyakorlatilag hargita és kovászna megye tartományi önállóságáról lehetne szó. persze ez sehogy sem lesz egy tartomány. ez együttesen egy alig több mint félmilliós hargita-kovászna megye. 5-6 kisváros, néhány nagyközség és aprófalu. ez egy megye. kapjanak szuverenitást. és akkor mi van. kulturálisan el lennének szakítva a szórványban élőktől (ugye ez az alapkövetelés: a székelyföld tartományi elkülönülése erdélytől). gazdaságilag ellehetetlenítik. ez egy székely gettó. ahová be lehet terelni az erdélyben élő szórványt. illetve lehet azt mondani, hogy költözzetek magyarországra.

és ez a gettó továbbra is a román parlament fennhatósága alatt áll. kormányzati támogatással betelepítenek néhány a románok vállalkozót. ők adnának munkát adni. a székely megye (nem tartomány) elrománosodna.

és ezt a román nacionalista elit régen kisakkozta.

unionista (törölt) 2013.03.10. 10:53:40

@imperial:
mondj egy olyan lépést, amit victor ponta megtett a kisebbségben élő magyarokkal szemben. de orbán viktor nem tette meg a többségben élőkkel kapcsolatban. vagy mindketten magyarellenesek, vagy egyikük sem.

NIL7 2013.03.10. 10:56:21

Egyesülni kéne már Romániával és megoldódna a határon kívüli magyarok helyzete is, egy hazában élnénk. Nyilvánvaló, hogy ez esetben a magyar parlament és a magyar kúrmány fideszestől is teljesen fölösleges lenne, mehetnének dolgozni. Na ezt nem akarják.

unionista (törölt) 2013.03.10. 11:14:17

@NIL7:
romániával (többek között) azért nem lehet egyesülni, mert kétszer akkora, mint magyarország.

TheloniusMonk 2013.03.10. 11:23:36

Micsoda vacak post... Azért jött hogy majd később azt mondhassa hibázott, pedig a post elején arról van szó hogy Ponta konyít a politikához....

Netuddki. 2013.03.10. 11:42:10

Pontáról azt mondták a székely ismerőseim, hogy a román gyurcsány. Ettől függetlenül a határon túliaknak szerintem sokkal többet segít ha a politikusok inkább haverkodnak az egymásra fújolás helyett. Főleg, hogy az eccerű emberek is tisztában vannak vele bármit is tesznek az csak színjáték azoknak ahonnan több szavazatot várhatnak. Mondjuk ez jó jel mert ezek szerint Romániában kezdenek háttérbe szorulni a nacionalisták...

chico 2013.03.10. 11:43:37

Frászt. Csak azt kapja vissza a fidesz, amit Erdélyben csinál választások idején. Megvan még a kövér féle hullaszállítási paródia, orbán-járás, új magyar párt támogatása?

Ez csak arra jelzés, hogy még egy ilyen balf@sz társaság, mint a mesterházy-féle mszp is elfogadhatóbbnak látszik külföldről. (mögöttes motiváció: annyira hülyék, hogy nem lesz nehéz átvágni őket) Már várom, hogy az mszp következő kampányrendezvényén ott legyen fico is.

unionista (törölt) 2013.03.10. 11:57:20

@kovi1970:
a probléma, hogy a székelyek követelése alapjaiban elhibázott. olyan típusú autonómiának nevezett szeparációt akarnak, ami eddig még sehol sem vált be. a román diplomácia csak előkészíti a terepet. arra, hogy igent mondjon a székely gettóra.

Móg 2013.03.10. 12:18:34

De Ponta hülye,mint minden nyugati értelmű demokráciát,vagy arra törekvő országot,vezető miniszterelnök.Vö.keleti nyitás,a nyugatnak leáldozott.

Sir Galahad 2013.03.10. 12:23:06

Én inkább arra volnék kíváncsi, Mesterházy mit remélt Ponta meghívásától? Megnéztem a beszédét, semmi olyan nem hangzott el, ami dobna az MSzP népszerűségén, ellenben maga a meghívás ténye elég sok ingadozó szavazót távolított el a párttól.

ne most 2013.03.10. 12:37:50

A meghívásnak semmi haszna nem volt. A gesztusokat errefelé nem értékelik, sőt hülyének néznek. Lásd az azeri ügyet.
Továbbá ellenzékből meghívni kétes külföldi kormánypárti politikust az diplomáciai alkalmatlanság, belpolitikai hiba.

paraszthajszal 2013.03.10. 12:41:44

@unionista: Nem tudom, honnan veszed azt, hogy a román elit "morfondírozna" az autonómiakövetelések teljesítésén, akár Marosvásárhellyel (ami egyébként a napvilágra került javaslatokban az autonómia része lett volna), akár anélkül.

Ami a gazdasági ellehetetlenítést illeti, ehhez igazán nem kell autonómia. Ügyes fejlesztési és regionális politika is elég hozzá. Lehetőleg ne vigyünk oda nagyobb fejlesztéseket. Pl. hová épüljön autópálya? Természetesen legyen Moldova és Bukarest valamint Arad és Bukarest között is, a magyarlakta megyék bekapcsolását viszont egyelőre ne forszírozzuk nagyon, esetleg 2050-ben majd gondolkodhatunk rajta. (Addig is nem lesz épelméjű vállalkozó, aki ott akar majd működni.)

Székely gettó? Elkülönülés az Erdélyben élő szórványtól? Ehhez se feltétlenül kell autonómia. Ha megnézed a legutóbbi pár népszámlálás adatait, világos a tendencia. Székelyföldön a magyarok (székelyek) még csak-csak tartják magukat, de a környező megyékben egyre jobban halad a marginalizálás. Kolozsvárott 1992-ben még kb. 75 000 magyar volt, mára nem maradt ötvenezer se, a magyarok számarányát a rendszerváltáskori 1/4 körüliről 16%-ra sikerült leszorítani.

Ráadásul a románok (különösen a nacionalisták) az autonómia kérdéséről amúgy sem racionális, hanem érzelmi alapon gondolkodnak. Mindenhol legyen nagyméretű, szépen karbantartott ortodox templom (ha hárman imádkoznak benne, akkor is), lobogjon a román zászló (de a székely lehetőleg ne), a román iskola legalább annyi pénzt kapjon, mint a magyar (ha kevesebben tanulnak ott, akkor is) és lehetőleg az információk mindig mindenhova románul legyenek kiírva.

Nem véletlen, hogy Ponta most sem ígért semmit az autonómiáról. Békés egymás mellett élésről, a kisebbségi jogok tiszteletben tartásáról beszél, persze konkrét ígéretek nélkül - meg szélsőségesekről, akik azért szerinte nyilván sokkal inkább a magyar oldalon vannak. Mert a székely zászló a megyeházán az szélsőség, az autonómiatörekvések pedig a román nemzetállam egységét kezdik ki és még az alkotmányt is sértik! Az üzenet tehát az, hogy elégedjetek meg azzal, ami van (a román állam a kisebbségek jogait már most is maximálisan tiszteletben tartja), és akkor - egye fene - otthon azért még magyarul is beszélhettek.

kanálwarrior 2013.03.10. 13:03:55

@paraszthajszal: "Mindenhol legyen nagyméretű, szépen karbantartott ortodox templom (ha hárman imádkoznak benne, akkor is), lobogjon a román zászló (de a székely lehetőleg ne), a román iskola legalább annyi pénzt kapjon, mint a magyar (ha kevesebben tanulnak ott, akkor is) és lehetőleg az információk mindig mindenhova románul legyenek kiírva."

Tök szerencse hogy ez mind csak a románokra igaz és a magyarok tökre nem ilyenek...

no successful 2013.03.10. 13:04:19

Óriási öngól volt ez az MSZP részéről. Saját kardjukba dőlnek. Úgy kell nekik.

Kalmár 2013.03.10. 13:40:51

Köszi mszp! Ahogy a magyargyűlölő román felszólalt a moonwalkerező celeb után, az maga volt a politikai apokalipszis.

2014 is a Fidesz éve lesz.

rockjano 2013.03.10. 13:48:39

Szerintem bölcs döntés volt, az Mszp kongresszus meg meglepően profin lett levezényelve. A külhoni magyarok bölcsebbek annál mint amit itt sokan gondolnak

Mesterházy még nem olyan profi szónok mint GyF vagy a felcsúti maradóna :-) de fejlődik. Azt az mszp ami volt már soha nem éri el de az ellenzék és majdani kormányerő központja lehet és ez sem kevés...

unionista (törölt) 2013.03.10. 14:02:54

@paraszthajszal:
a székely autonómia törekvést a pénz motiválta. a székely politikai osztálynak románia uniós csatlkozása fél évvel esett le, hogy brüsszel a fejlesztési forrásokat a tartományokhoz irányítja. ők a közép-román fejlesztési régióban kisebbségben lesznek.

ezek után a meglépték a legnagyobb hülyeséget. etnikai alapú területi autonómiát követeltek. erről tartottak egy népszavazást. ahol persze ez elsöprő támogatást kapott. a köznép közéleti kérdésekben hülye. a vidékfejlesztési források kistérségi és városrészi leosztását kellett volna kérni. egyszerűen csak annyit mondani, hogy a brüsszeli adminisztráció körzetekre lebontva számítsa ki a támogatások keretösszegét. amiből azután minden annyit hív le, amennyit tud. és ez jó lett volna mindenkinek. feltéve, hogy az európai forrásokat nem akarják ellopni.

de el akarják. és ez a probléma. a székely politikai osztály egész egyszerűen csak azt akarja, hogy minél több pénz minél kevesebb ember zsebébe vándoroljon. és ezért nem kellett a kistérségi autonómia. azért, mert akkor az sokkal szorosabb ellenőrzést jelent. ezért egy tisztán pénzügyi kérdésből csináltak egy etnikai konfliktust. 15 évvel a román forradalom után előálltak az "üldözik a magyarokat erdélyben" sztorival. úgy, hogy ez időtájt öt bukaresti kormánytagot adtak. köztük a fejlesztési (!) és a kulturális (!) minisztert. persze ezeket a posztokat nagyjából csak addig birtokolhatták, amíg románia nem lett uniós tag.

a románok mostanában jöttek rá, hogy a székely követelések az ő szempontjukból nem is olyan rosszak. ha intézményesíteni kívánják a szórvány és a tömbben élő magyarok térségi elszakadását, akkor ezt meg kellene engedni. ez nyilván egy román liberális és nemzeti liberális gondolkodása. és ezt elmagyarázzák a román szocialistáknak. ezért a nagy békülékenység. ezért mondják, hogy legyünk barátok.

már most borítékolom neked: ha románia a schengeni övezet teljes jogú tagja lesz, akkor a székelyek etnikai alapú területi autonómiát kapnak. jogokat ott, ahol többségben vannak. de a ezek után fel fog erősödni a román nacionalizmus. a románok azt fogják mondani a szórványnak. ez itt most már tényleg románia. költözzetek a székelyföldre, vagy magyarországra. és persze a román diplomácia minden fórumon elő fogja adni, hogy a székelyföldön üldözik a kisebbségben élő románokat és a romákat. erre persze európa legyinteni fog. és ahogy marosvásárhelyen úgy sepsiszentgyörgyön és csíkszeredában is megszűnik a magyar többség. de kint lesz a székelyföld zászlaja a bukaresti parlamenten. ebben nem lesz hiba. csak fölötte lesz egy óriás román.

paraszthajszal 2013.03.10. 14:59:39

@unionista: "a vidékfejlesztési források kistérségi és városrészi leosztását kellett volna kérni. egyszerűen csak annyit mondani, hogy a brüsszeli adminisztráció körzetekre lebontva számítsa ki a támogatások keretösszegét. amiből azután minden annyit hív le, amennyit tud. és ez jó lett volna mindenkinek. feltéve, hogy az európai forrásokat nem akarják ellopni."

Azért erről (ti. hogy az mindenkinek jó lett volna) a románokat is meg kellett volna kérdezni. Tényleg, nekik miért is olyan rossz az, ha a kistérségi leosztás esetén Hargitára és Kovásznára fordítandó források egy részét a jelen rendszerben a nagyszebeni vagy a brassói főtér felújítására tudják fordítani? Ha meg nekik jó a jelenlegi rendszer is, akkor a további decentralizációt miért támogatták volna?

Persze, a székely/magyar politikusokat nem kell félteni, számukra az autonómia nyilván amiatt is fontos, hogy több pénz és nagyobb hatáskör felett tudjanak diszponálni - de most akkor a "köznépnek" az a jó, ha csak Bukarestben és Gyulafehérváron mondják meg, hova menjen a pénz?

Persze a "magyarüldözésnek" nyilván több fokozata van, az utcai verekedéstől/lincseléstől a nyelvhasználati jogok (eddig szerencsére csak szándékolt) korlátozásán (lásd index.hu/kulfold/nylvtrvny79/ , www.maszol.ro/index.php/belfold/8561-lojalitastorvenyt-fogadtatna-el-egy-usl-s-szenator ) a szimbolikus lépésekig (zászlóügyek), de attól azért aligha kell örömtüzeket gyújtani, ha mostanság az első kategória még nem annyira gyakori.

Ami a magyar többség sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai megszűnését illeti, hosszú távon ez nem elképzelhetetlen, de nehéz belátni, hogy ebből a szempontból miért lenne "hasznos" az autonómia. Azt, hogy a hargitai-kovásznai vagy akár a szatmári románokat negatívan diszkriminálják, eddig is panaszolták (lásd a maszol.hu-s linket); ezt a veszélyt persze a románok kissé felnagyítva látják, többek között a politikusaik már csak ezért se támogathatják a korlátozott székely autonómiát sem.

Arra én egyébként befizetek, hogy akár a schengeni csatlakozás kapcsán autonómiát adnának a magyaroknak. Ezt jelenleg sem a belpolitikai széljárás (erős USL-többség - nem szorulnak magyar támogatókra), sem a külpolitikai helyzet (a román schengeni csatlakozást most és korábban sem a magyarok, hanem a hollandok, újabban a németek gáncsolják el).

Persze Mesterházynak ettől még mondhatják, hogy legyünk barátok, más ügyekben még megtalálhatják a közös hangot. Pl. álljunk ki együtt a csúnya, gonosz, szélsőséges Fidesz és nacionalista erdélyi szövetségesei (Tőkés, Szász) ellen - no parasan!

rezvez 2013.03.10. 15:52:15

@12 évenkénti választást tervez a fidesz!!:
Szia éjjeliőr! Látom délutános vagy. Megkezdődött a másolgatás? Van ahová kétszer is sikerült ugyanazt! :)

alfax 2013.03.10. 16:22:00

@rockjano: "külhoni" ezt általában azoktól hallom, akik nemmel szavaztak a kettős állampolgárságra. nem rád értem, csak ez a kifejezés olyan.

alfax 2013.03.10. 16:23:56

egyébként egyértelmű, hogy miért hívták meg. az mszp szavazóinak lételeme a környező országoknak való benyalás, így a legideálisabb meghívni egy olyan politikust, aki mindent megtett, hogy a romániai magyarokat elnyomja.

Rwindx 2013.03.10. 16:37:51

@zagy: ő úgy szavazott, ebben száz százalékig biztos lehetsz.

Krutzifix 2013.03.10. 17:01:48

@ne most: A baltás kiszabadítása - mert végül ez lett a kiadatásból! - tényleg egy "szép" gesztus volt, csak "gratulálni" lehet a kitalálójának és a végrehajtójának egyaránt! De egyébként hogyan jön ez ide?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.10. 17:02:00

Ponta ezért jött:

"Mesterházy elmagyarázta, hogy amit Victor Ponta csinál, az nem nacionalizmus, hanem hazafiság"

Tehát értse mindenki a zászló betiltás, magyar nyelv betiltása, magyar egyetemek felszámolása Mesterházy szerint hazafias tett.
Ponta megkapta amit akart.
Mesterházy uralma alatt azt tesz a határontúli testvéreinkkel amit akar, mert hazafi.

micsoda? 2013.03.10. 17:02:21

Minden politikus azt hangoztatja, hogy a személyes találkozás az mennyire jó, meg hasznos. Bizonyára így is van, mert utazgatnak egymáshoz a kormányfők. Akkor meg miért probléma, hogy az MSzP így lépett. Nagypolitika, mint a kisemberek mindennapjai. Ha én haragszom a szomszédra, a fiam ne járjon a lányával,dettó.

micsoda? 2013.03.10. 17:13:06

Van eszük a székelyeknek, nem kell őket félteni. Tudok olyan településről ahol a 70- 80 % székely, és a kettős állampolgárságra "nemmel" szavaztak. Meg kellett ismételni a számlálást, mert nem akartak hinni a szemüknek. Másodikra sem változott az eredmény. Csak erről nem beszél senki.

Guillaume sous guillotine 2013.03.10. 17:22:46

tessék mondani: Ponta nem avatkozik be a magyar belügyekbe?

Kalmár 2013.03.10. 17:44:59

@micsoda?: Eddig legajább ügyesen hazudtatok. Már ez sem megy. Harmatgyenge hülyeséget írtál...

unionista (törölt) 2013.03.10. 18:27:20

@paraszthajszal:
az európai források elosztásának módját nem bukarest, hanem brüsszel határozza meg. brüsszelnek teljen mindegy, hogy a vidékfejlesztési forrásokat régióhoz, vagy körzetekhez kötik. a bürokrácia még örül, hogy van egy számítási feladat. mennyi pénzt is jár az egyes székeknek.

csak ez nyilván egy szorosabb ellenőrzést jelent. mert ha az egyik székben ellopják a pénzt, a másikban meg nem, vagy csak kevesebbet, akkor az a kistérség fejlődésen meglátszik. és a nép könnyen rájöhet, hogy becsapták. ha székelyföld egyben kapja meg a pénzt, akkor nincs differenciálás. mit gondolsz, hogy a magyar politikai osztály miért ragaszkodik ahhoz, hogy a kincstár egyben kapja meg a pénzt. itt a régiók csak statisztikai céllal léteznek. azért, mert a magyar pártok egymással nagy egyetértésben előadták brüsszelben, hogy itt a tartományi szemléletnek nincs hagyománya. mert magyarország egységállam eredendően. aztán a magyar pártok megegyeztek a pénzek 70:30 arányú felosztásában (kormány-ellenzék). ezt importálják a székelyföldre. de még mindenki tisztességes marad, akkor sem lesz tényleges fejlődés. legfeljebb csak az elején. azért, mert egy etnikailag elzárt területre működő tőke nem megy. körbe fogják állni az utakat a rendőrök. és ha román vezet, akkor tovább engedik. ha nem, akkor félreállítják és átvizsgálják. és azt mondják, hogy erre a szigorú ellenőrzésre a schengen miatt van szükség: védik a megyehatárt.

az etnikai alapú területi autonómia azért jó a románoknak, mert így a székelyföld határa módosulhat. ott van autonómia, ahol többségben vannak. igaz ott teljes körű. de mit érnek vele ha el vannak szigetelve.

a székelyek elemi érdeke, hogy a történelmi erdély része maradjon. és végbemenjen egy román-magyar kiegyezés. mégpedig egy olyan tartományi miniszterelnökkel, aki a térségbe az olcsó és szakképzett munkaerő mellé tömegesen tud német befektetőt vinni. hosszabb távon képes visszaállítani a román-magyar-szász multikulturalitást. és ez bukarestnek azért érdeke, mert így románia közép-európához kapcsolódhat. mert most a regát a senki földje. a románok érdeke az, hogy mitteleuropa a duna-száva vonaláig tartson. és annak déli részén legyen két egymást metsző kultúrkör. az egyik a "nagy-magyar". ami a kárpát-medence. a másik a "nagy-román" amit keleten a tisza vonaláig tart.

tiles.mapbox.com/mapbox/map/natural-earth-hypso-bathy#6.00/46.125/20.000

de ettől nem kell félni. a románok ugyanúgy terjeszkedni akarnak, ahogy a magyarok. ha ez szabályozott keretek között folyik a piacosítás, akkor ebből kölcsönös előnyök származhatnak. és ez nem mond szláv érdekeknek sem ellent. mert ugyanígy lehet "nagy-morva" (cseh-szlovák) övezet. és ez még akár informálisan "nagy-ausztria" része lehet. de a balkánon ugyanígy lehet egy régiókból informálisan kirakott "nagy-szerbia" és persze lehet "nagy-horvát" befolyási övezet is. azért kellenek egységes szabályok, hogy ebből ne legyen kereskedelmi háború (gazdasági-kulturális válság). és persze ennek az egésznek egy védelmi tömböt kell alkotnia. csak ezt az egészet kurvára nem értik a népek. szóval most ez az egész nem időszerű.

micsoda? 2013.03.10. 18:59:27

@Kalmár: Rátok meg az arrogancia a jellemző.
Ez van arany anyám /Hofitól lenyúlva/, de legalább nem mocsok.

Kalmár 2013.03.10. 19:09:37

@micsoda?: A hazugság, az hazugság!
Hiába csűröd csavarod.

Persze ilyen a jelenlegi baloldal. Ez van.
Még egy 18 perces reklámfilmet sem tudnak úgy megcsinálni, hogy közben ne lopjanak. Reflex.

zobod 2013.03.10. 19:56:52

A budapesti kormányzásért folyó harcban a fidesz és a szocik is Románia területén keresnek szövetségest. A Fidesz a Romániában élő határon túli magyarok körében próbál támogatást keresni, a szocik pedig a román szocialista párt vezetésében. Ez elég világos felállás.

Fejesrob 2013.03.10. 20:07:56

Na hogyne. Nyald a magyargyűlölő seggét, hátha nem fog lőni.

Tipikus balliberális alapállás. Hunyászkodj meg, légy kicsi.

unionista (törölt) 2013.03.10. 20:08:16

@Földi Bence:
a baloldalt nem nagyon érdekli a székelyföldi választó. nem is a partiumban élő, és városias erdélyi, hanem a székelyföldi. 250 ezer embert sokkal könnyebb megszólítani borsod-abaúj-zemplén vagy szabolcs-szatmár-bereg megyében, mint hargitában vagy kovásznán. harcoljanak az autonómiáért, meg fogják kapni. ezt az összes magyar párt támogatja. a szocialisták is. azon a ponton, amikor ebbe a románok is belemennek majd kiderül, hogy ez mennyire lesz jó.

micsoda? 2013.03.10. 20:10:14

@Földi Bence: Egy sor dolog számszerűsítve lett az erdélyi magyaroknál. Szerintem meggyőző, vagy jobban értelmezhető, akkor lett volna, ha mellette a magyar választók adatait is látom. Például, a tervezett részvétel, és a tényleges részvétel hasonlósága, nemek aránya, végzettség, stb..ami még belefér.

Magasbukk-Gy 2013.03.10. 21:29:00

A román politikusoknál hagyományos módszer a baráti látogatás, szépmutatás és miután hazajönnek folytatják a már megkezdett egységesitő, nemzeterősitő, nyugatellenes politikájukat. Ez leginkább a magyarokkal szembem érvényesül. A román politikusok művészien használják a szemfényvesztés eszközét a törvényhozásban: megszerkesztik a nyugatnak tetsző törvényeket, nagy hirt vernek azoknak és azután úgy tesznek mintha elfelejtették volna. Lásd a magyar nyev használatát ott ahol a lakosság legalabb 20%-a magyar, aminek az alkalmazása nem éri el az országos 20%-ot. Amennyiben az Mszp elhitte a látogatás őszinte baráti voltát, akkor egyűgyűséget vélek feltételezni.

paraszthajszal 2013.03.10. 21:29:32

@unionista: "az európai források elosztásának módját nem bukarest, hanem brüsszel határozza meg. brüsszelnek teljen mindegy, hogy a vidékfejlesztési forrásokat régióhoz, vagy körzetekhez kötik."

Az "európai források" nagyon tág fogalom, a brüsszeli beleszólás mértéke a konkrét forrástípustól (agráralap, ESF, strukturális és kohéziós alapok stb.) függően sokféle lehet. Az agrárpénzeknél pl. igaz az, hogy az elosztási elvekről Brüsszelben mondják meg a tutit, de más alapok esetekben a szerepük a tagállami tervek jóváhagyására és a teljesítés ellenőrzésére korlátozódhat (pl. nem az EB ötlete volt, hogy a bp-i közlekedésfejlesztésre szánt pénzeket a négyes metróba öntsék). Persze, még ez is valószínűtlenné teszi, hogy a magyarlakta területeket teljesen ki lehetne rekeszteni a fejlesztésekből, de az nem igaz, hogy a tagállami döntéseknek semmilyen szerepe nincs a forráselosztásban.

"ott van autonómia, ahol többségben vannak. igaz ott teljes körű. de mit érnek vele ha el vannak szigetelve."

Ha valaha valamilyen okból hajlandóak lesznek is valamilyen autonómiát adni a Székelyföldnek, az akkor sem lesz soha "teljes körű". Ehhez egyszerűen túl fontosak Bukarestnek az ott relatív kisebbségben lévő románok érdekei. De jelenleg egyetlen komolyan vehető román nemzetiségű román politikus nem beszél arról, hogy hajlandóak lennének (akár korlátozott) területi autonómiát adni a Székelyföldnek. Ebben nincs semmilyen vita a parlamenten kívüli szélsőjobb (Tudor), a jobboldal (Basescu), a liberálisok (Antonescu) és a szocialisták (Ponta) között.

"a székelyek elemi érdeke, hogy a történelmi erdély része maradjon. és végbemenjen egy román-magyar kiegyezés. mégpedig egy olyan tartományi miniszterelnökkel, aki a térségbe az olcsó és szakképzett munkaerő mellé tömegesen tud német befektetőt vinni. hosszabb távon képes visszaállítani a román-magyar-szász multikulturalitást."

Persze, a román elit (sőt a román nép) már nyilvánvalóan felismerte a német befektetők és az erdélyi németek/szászok közötti "kapcsolatok" jelentőségét, amit persze a schengeni csatlakozás szándéka is indokol. Ehhez elég csak megnézni, hogy pl. Nagyszebenben a mindössze 2%-nyira zsugorodott német kisebbség képviselői évek óta kezükben tartják az önkormányzati képviselői helyeket és a polgármesterséget. Az a Crin Antonescu pedig, aki finoman szólva sem igazán lelkesedett az RMDSZ kormányba való bevonásának ötletéért, pont ezt a polgármestert, Klaus Werner Iohannist tette meg pártja alelnökének. Persze nem hülyék a románok, tudják ők, kikkel kell barátkozni, hiszen a német tőkét a német nemzetiségűek révén nagyobb esélyük van bevonzani, területi autonómiát pedig ők aligha fognak követelni akkor, ha még a szász városokban is a magyarok alá szorult a számarányuk. A magyarokat/székelyeket viszont kihagyják ebből a képletből, a többi (együtt sem jelentős) kisebbséget a magyarok ellenében éri meg nekik támogatni.
süti beállítások módosítása