benyóblog

Eddig, s ne tovább

2013. március 12. 10:10 - Földi Bence

neirdala.jpg

Hétfőn elfogadta a parlament az alaptörvény negyedik módosítását, azt a „közjogi lasagne”-t, amellyel kapcsolatban már mind Sólyom László volt köztársasági elnök, mind Lakner Dávid kollégám, mind mások megírták, hogy mennyi probléma merült fel.

Eddig sem voltam a Fidesz-KDNP-kormány legnagyobb barátja, de a hatalmi ágak rendszerváltás óta többé-kevésbé működő kapcsolatrendszerének ilyen mértékű megkérdőjelezése a korábbiaknál is jobban kicsapta nálam a biztosítékot. Ugyanis az alkotmánybírósággal szembeni sokadik fellépés, valamint a Fővárosi Törvényszék rezsicsökkentéssel kapcsolatos, szolgáltatónak kedvező ítéletének kemény megkérdőjelezése („botrányos ítélet”) azt jelzi, hogy a kormány nem képes a vitára.

A törvényhozás már 2010 óta nem nevezhető komoly viták színhelyének, csak a kétharmados kormánytöbbség miatt a végrehajtó hatalom keze alá dolgozó törvénygyárnak, amely sosem volt képes kérdőre vonni a kormányt a hibái kapcsán. Ezen út következő lépése volt az igazságszolgáltatással szembeni fellépés, valamint a köztársasági elnök jogkörének megnyirbálása is. A Fidesz tehát ragaszkodik hatalmának fokozatos megerősítéséhez, ennek pedig képes alávetni mindent: büntetett előéletű biztonsági szolgálatis emberekkel védeti székházát (egyébként a tüntetők szerintem is jogtalanul foglaltak székházat, de ez más tészta), elfogadja az alaptörvény negyedik módosítását (figyelmen kívül hagyva az európai normákat), ezzel pedig jócskán belekontárkodik a hatalmi ágak eddig viszonylag jól működő viszonyrendszerébe.

Ehhez társul a Fidesz-KDNP részéről az a bicskanyitogató, arrogáns és cinikus, kvázi-ellenzéki politizálás, amelyhez folyamatosan bűnbakokat keresett a kormányfő, hogy igazolni lehessen: miért nem megy a kormányzás úgy, mint várták. A fülkeforradalmat a Nyugat elleni szabadságharc követte, s most, hogy az alaptörvény módosítása kapcsán ismét felemelte hangját az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok, új ellenség után nézett a permanens harcban álló „jó katona”.

Így talált rá a régi-új ellenségekre: a „gátlástalan” szolgáltatókra. Akik képesek voltak megtámadni a kormány nagy tervét, a rezsicsökkentést, és akik javára volt képes ítélni – a kormány ellenében – az igazságszolgáltatás. Ellenük lép fel most a kormány, méghozzá a nép nevében (és annak segítségét kérve), de nagyrészt saját érdekeitől vezérelve. Hiszen ha sikerrel járnak, lesz egy kézzel fogható eredménye négyéves kormányzásuknak, amire fel lehet építeni egy kampányt 2014-ben. Bár azért azon el kellene gondolkodni, hogy az általuk mindig hivatkozott adat, miszerint Európában arányaiban nálunk a legmagasabbak a családok rezsiterhei, valóban azt jelentik-e, hogy a rezsiköltségek rendkívül magasak. Vagy esetleg a vérek nagyon alacsonyak? Valószínűleg mindkettő, mégis csak az egyikhez nyúlnak hozzá, míg a gazdaság élénkítésén nem fáradoznak eredményesen, holott ez esetleg elősegíthetné a bérek növekedését.

A kormánypárt tehát mostanra rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot, s egyúttal saját magát is. A hatalommegosztás rendszerét – s egyúttal a Fidesz maradék becsületét – egyetlen honpolgár lehet képes megmenteni: Áder János köztársasági elnök. S bár a legtöbb esetben nem helyezem magam közös platformra a demokrácia eszméjének béraggodalmáraival, most mégis úgy érzem: eddig, s ne tovább!

Ne írd alá, János!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr485129270

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eddig, s ne tovább 2013.03.12. 13:52:02

A hatalommegosztás rendszerét – s egyúttal a Fidesz maradék becsületét – egyetlen honpolgár lehet képes megmenteni: Áder János köztársasági elnök.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2013.03.12. 12:10:41

Két észrevétel:
1. Áder - ha komolyan veszi a tisztségét - már nem a Fidesz;
2. Megmenti a Fidesz maradék becsületét? Hogy lehet azt megmenteni, ami nincs?

dr Smittpálelnökúr 2013.03.12. 12:15:27

Fel sem merül bennem, hogy ne írná alá.
Ugyanolyan gerinctelen tolvaj, mint a főnöke.

blah 2013.03.12. 12:43:17

álmodozni lehet... csak nem tudom eddig melyik országban laktatok

JumboJet 2013.03.12. 12:44:48

Kedves Szerzö!

Milyen maradék becsületröl beszélsz a Fidesz esetében?
Maximum 3-4 évig volt nekik olyan. 20 éve nincs nekik.

DARTH HAJDU 2013.03.12. 13:11:31

Simán alá fogja írni, és ezzel a fidesz be is fejezi a felhatalmazás nélküli rendszerváltást.

Már csak meg kell szüntetni a közt. elnök és az alkotmánybíróság intézményét, tök fölöslegesek ezek már, ahogy a parlament is is. Csak a pénzt viszik.

(Tényleg, minek parlament? Minek oda annyi gombnyomogató? Ehhez egyetlen gomb is elég, igaz, akkor már gomb sem kell.)

felcsutisuttyo 2013.03.12. 13:21:46

Áderben nem lehet bízni...Ő a sunyi ló...a harmadik közutálat Buga Jakab....(mert ugye van a Nemzeti suttyó, meg a Házmester " bunkó" akinek a kap jön csak a száján ki,...meg ez a " fényes tekintetű sunyi ló.....
Ezeket ingyen az adófizetők tanítatták ki...és egy percet se dolgoztak..csak 23 éve azon tevékenykednek, hogy kiépítsék a saját Diktatúrájukat..és nyeljék a és akik nyalnak annak osztogassák a pénzt....

NA EBBŐL GONDOLOM ELÉG.....Ha nem lép azonnal keményen fel a Nép
akkor megérdemli ezeket a Nemzeti Szarokat!

felcsutisuttyo 2013.03.12. 13:23:57

A kapa jön kis csak a száján az orra alatti surolókefe alatti lyukból.... (ezt akartam írni a Buga Jakab Házmesterről")

Larry Silverstein 2013.03.12. 13:28:51

POSZT

's most, hogy az alaptörvény módosítása kapcsán ismét felemelte hangját az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok'

- hehehe, link?

'A kormánypárt tehát mostanra rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot, s egyúttal saját magát is.'

- nagyon nehéz a helyzet nem lesz garantált a külföldiek sápja, meg nincs államcsőd sem mint a haverod alatt.

makacs szennyeződés 2013.03.12. 13:36:17

@felcsutisuttyo: a NÉP lép keményen, csak nem fel, hanem le.

valóban, ez rendszerváltás, és felhatalmazás nélküli.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2013.03.12. 14:28:07

@Larry Silverstein: ha tudsz olvasni külföldiül, akkor ez kezdetnek kis segítség lehet, hogy a hályogtól megszadítsd az elméd:

www.60news.com/hungary/?gclid=CIDs5NOj97UCFabLtAod8nEAYA
süti beállítások módosítása