benyóblog

Karácsony

2009. december 26. 23:05 - benyó

A karácsony a szeretet ünnepe, mint halljuk folyton. De valójában nem. Legalábbis szerintem. Ez az „ünnep” valójában nem szól másról, mint engesztelésről, zabálásról, rokonlátogatásról, teljesen értelmetlen témákról való társalgásról.

Engesztelés

Bizony. A szeretet ünnepének legfőbb célja, hogy az emberek anyagi javakkal kiengeszteljék a másikat az abban az évben, vagy a jövőre elkövetendő bűneikért. A vicc az az egészben, hogy ezt nagyjából mindenki érzi és tudja, mégis próbálja elpalástolni. Mondjuk azt még megérti az ember, hogy örömet akarnak szerezni az emberek egymásnak. De nem biztos, hogy az öröm, ha valaki megkapja a 86. nyakkendőjét, vagy a harmadik turmixgépet. Ha már adunk valamit (mert úgyis muszáj, anélkül nem karácsony ez az istenverte ünnep), akkor már tessenek olyat adni, amit maguk készítettek, nem valami kínai piacon vett bóvlit, ami két hétig se bírja, légyen az mp3-lejátszó vagy hajsütővas. Valamint ne arra bazírozzunk, hogy karácsonykor megbocsátja a kedves a félrelépésünket, ha rá költünk tízezer forintot.

Zabálás

A magyar családok többségében minden ünnep erről szól. Még a halottat is egy lakomával szokás búcsúztatni. Karácsonykor ez fokozottan igaz. Húszféle sütemény, minden napra különleges étek a halászlétől kezdve egészen a különleges fűszerezésű töltött káposztáig. Ezalatt a pár nap alatt a magyar átlagpolgár hízik vagy 2-3 kilót, egyesek többet, mások kevesebbet. A lényeg, hogy hízik, aztán szilveszterkor meg megfogadja, hogy egész évben fogyózik, meg majd jöhet az update. (Szilveszterről később posztolok majd valamilyen okosságot)

Rokonlátogatás

Az is nagyon vicces momentum, amikor az ember családja felkerekedik, hogy meglátogassa a rokonságot. Erre általában 25-e és 26-a van kiszemelve a családi kupaktanács által, ami kb, abból áll, hogy a családfő eldönti, hova mikor mennek. Az úton jöhet a veszekedés, a rokonnál pedig a felismerés, hogy az évek óta 180 centis gyerek mekkorát nőtt (valójában a rokon ment össze). Az engesztelés folytatódik, az egy évvel korábban egy másik rokontól kapott borral próbálja az ember feledtetni, hogy egész évben nem látogatta meg a fél órára lakó családtagot. A legszebb, amikor egy ilyen üveg bor körbeér a rokonságban, megkapja az, aki elajándékozta anno. A zabálás itt is megvan, méghozzá hatványozott formában, elvégre növésben van a gyerek.

Csevely irreleváns témákról

A rokonlátogatásokhoz ez is hozzátartozik. A rég nem látott ismerősöktől megkérdezzük, hogy mi történt velük azóta, de aztán valahogy oda lyukadunk ki, hogy a szomszéd megint új kocsit vett, vagy az ultimate beszélgetőtéma: megint fekete karácsonyunk van. Az ilyen csevegésekkel el is repül a rokonlátogatások időtartamának nagy része, úgyhogy lehet hazamenni, enni, aztán lefeküdni.

Jó éjt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr604878603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása