benyóblog

AVATAR - Gyermekkori álomból valóság (filmkritika)

2010. január 15. 14:57 - benyó

Jeleztem, hogy fogok írni kritikákat is, hát most ennek is eljött az ideje.
Aréna. IMAX 3D. 4,4 félévvel odébb: Alpha Centauri galaxis, Pandora. Élmény volt látni. De le kell szögeznem: nem estem úgy hasra, mint a többség.

Valószínűleg tényleg nagy áttörést hozhat az a film, melynek felvételekor a kamerák a legtöbb pénzből forogtak. Tény, hogy a látvány lenyűgöző, lehet, hogy húsz év múlva a mozi megújítójaként tekintünk majd e filmre (mint anno a Star Wars esetében). Most sikerült végre számítógépes technikával teljesen élethűvé varázsolni egy elképzelt távoli bolygót benépesítő élővilágot. Hisz a Pandora tényleg gyönyörű, olyan természeti képződményekkel (lásd fent: repülő hegy), melyet normál filmekben nem láthatunk. A film egyik legnagyobb erénye, hogy tele van csodálatos tájképekkel (pl. vízesésekkel, lásd lent). A vizuális látvány megalkotásáért egyébként egy tízezres, egyenként négymagos processzort tartalmazó számítógépből álló monstre géppark felelt. Ez a Titanichoz (Cameron előző játékfilmje, melynek eddig megdönthetetlennek tűnő bevételi rekordját hamarosan megdönti az Avatar) ötszázszor erősebb.

Az élővilággal kapcsolatban már nem ilyen jó a véleményem. Tény, hogy a Na'vi-k is szépen kidolgozottak lettek, élethűek, ezt nem vitatom. Az állatvilág, főleg a nagyvadak tekintetében akadt hiányérzetem. Jó, elfogadom, hogy nem Pandora élővilágáról szóló természetfilmről van szó, de azért talán több faj is bekerülhetett volna a filmbe. Ráadásul kicsit jobban is elrugaszkodhatott volna a kanadai rendező a földi állatfajoktól (ló, farkas, madár, stb).

Az is érdekes, hogy a szinte használhatatlanná vált Föld lakói, 2154-ben teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a ma embere. Úgy tűnik, hogy az emberiségre többé nem hat az evolúció. Az emberek fegyverzetét sem találtam elég modernnek, az Avatarnál korábban játszódó és 30 millióból forgatott (Avatar: fél milliárd) District-9-ban is hasonló, némely esetben szinte ugyanolyan fegyvereket láthattunk (gondolok itt a lépegetőkre).

Na a történet viszont egészen gyengére sikeredett. Ebben is visszaköszön a District-9: beépítünk az idegenek közé egy embert, aki megszereti őket, átérzi sorsukat, átáll hozzájuk és őket segíti egykori megbízói ellen (több-kevesebb sikerrel). Másrészt a kerettörténet értelmezhető egyfajta allegóriaként: az Amazonas őserdő kizsigerelése, félresöpörve az ott élő, primitívebb(nek tűnő) népességet. Cameron kísérletet tesz egy újfajta hitvilág (amolyan Bolygó-Anya tiszttelet) alapköveinek letételére, de lehet, hogy direkt hasonlít ez ennyire a természeti népek mitológiájára (mire nem jó a kulturális antropológia). A történethez kapcsolódóan megjegyzendő még, hogy Cameron nyilatkozott a forgatókönyvvel kapcsolatban. Azt mondta, hogy mivel már gyermekkorában kitalálta Pandorát, nem volt nehéz jó sztorit kanyarítani hozzá. Két hét alatt meg is írta. Ez a sietség meg is látszik rajta.

Színészi játék tekintetében nehéz véleményt nyilvánítani, elvégre a film nagy részében a Na'vi-k voltak a vásznon (és a 3D miatt a kezeink előtt), de összességében szerintem jól játszottak a szereplők. Ebből a szempontból a gonosz Quaritch ezredes (afféle Cortez) volt a legmeggyőzőbb (Stephen Lang játszotta), bár tudjuk, negatív szereplőt viszonylag könnyű játszani (a színészek többsége szerint). Sam Wothington, aki a főszereplő Jake Sullyt alakította, avatarként inkább hasonlít Robert Pattinsonra, mint önmagára. Viszont Zoe Saldana (Neytiri, lent) Na'vi-ként szerintem jobban néz ki, mint a való életben. Érdekességként megemlíteném, hogy a '95-ben elkészült koncepciót követően csak 2006-ban kezdték el a tényleges munkát Cameronék. A négy év alatt mindösszesen 31 napot forgattak élő szereplőkkel (a stáblistán 37-en vannak, a többiek számítógéppel készültek). Az első 18 hónap viszont csak a Pandora élővilágának aprólékos kidolgozásával telt.

A csodás látványhoz, jó színészi játékhoz és a gyengébb, moralizáló cselekményhez tökéletes hang párosult (George Lucas cégének jóvoltából) Az újonnan kitalált nyelv csodásan hangzik, a vadon hangjai is pompásak, olykor rémisztőek voltak. A filmzene ellenben nem valami kirívóan jó: a Na'vi-khoz indiánzenét, az emberekhez mostanában szokásos dübörgő filmzenét párosítottak.

Összességében tényleg grandiózus, valószínűleg korszakhatárt jelentő filmet láttunk. Kisebb-nagyobb deficitjeitől eltekintve újranézésre ítéltetett, a látványorgia miatt.


Osztályzás

Látvány: 10/10 (adnék én 15-öt is, de 10-ből nem lehet)
Cselekmény: 6/10
Színészi játék: 8/10
Hang és Zene: 8/10

ÖSSZESSÉGÉBEN: erős nyolcas. A látvány nem minden.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr504878609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása