benyóblog

Sorozatajánló: Boardwalk Empire/Gengszterkorzó

2011. március 06. 19:42 - benyó

Az HBO nemrégiben új sorozattal rukkolt elő, hogy kitöltse az egyik valaha volt legjobb sorozat, a Maffiózók (The Sopranos) után keletkezett űrt. Nos, lényegében túl nagy erőfeszítéseket nem tettek, hiszen a Boardwalk Empire (továbbiakban BE) szintén egy az USA-ban játszódó maffiatörténet, igaz, jó pár évtizeddel korábban. Eddig az első évadot láthatta a nagyérdemű.


Boardwalk Empire (2009) | IMDb: 9,0 | PORT.hu | Magyarországi hivatalos oldal

Forrás: filmzone.hu
A készítők tekintetében is sok a közös kapocs a Maffiózókkal, hiszen Timothy Van Patten és Terence Winter dolgoztak az HBO korábbi bűnözős szériájának sikerein. Melléjük érkezett Martin Scorsese, aki az első rész rendezőjeként, valamint az első évad során végig (Mark Wahlberggel kiegészülve) producerként vett részt a munkában.
Még a sorozat fő színhelye sem esik távol a Sopranoék befolyása alatt álló területtől, hiszen a BE a New Jersey-i Atlantic Cityben játszódik, ahol a megye kincstárnoka, Enoch "Nucky" Thompson (a felejthetetlenül csúnya arcberendezésű Steve Buscemi alakításában, aki egyébként a Maffiózókban majd' egy évadon keresztül szerepelt és rengeteg részt rendezett) az úr. A sorozat a szesztilalom bejelentésével kezdődik (amit stílusosan pezsgővel ünnepelnek), s ezt kívánja Nucky a lehető legnagyobb mértékben kihasználni, hiszen az általa irányított város a fő csempészútvonalak egyik csomópontja.

Nuckynak, aki kezében tartja a város bordélyházait, kocsmáit, szállodáit, kaszinóit és egyéb szórakoztatási helyeit, a rendőrséggel sem kell foglalkoznia, hiszen a város rendőrfőnöke az öccse, Elias (Shea Whigham). Hogy az alkoholbizniszbe belépjen, meghívja magához a keleti part fontosabb gengsztereit, akikkel megállapodik, hogy milyen útvonalakon csempészik, hol vizezik fel az eladni kívánt alkoholt, stb. Ám a megkötött egyezséget már az első szállítmánykor felrúgja Nucky egyik izgága embere, a világháborús veterán, Jimmy Darmody (Michael Pitt), aki néhány banditával szövetkezve (egyikük egyébként az egyik gengszter sofőre, Al Capone [Stephen Graham, Baby Face Nelson a Közellenségekből]) ellopja a szállítmányt a New York-i főnök, Arnold Rothstein embereit meggyilkolva, így az ital nem jut el Nucky raktárába.
Jimmy nem gondolta volna, hogy milyen felfordulást okoz ezzel: lényegében minden üzletfelet feldühített tettével, akik rövid időn belül egymásnak is esnek.


A történet persze nem lenne teljes egy szerelmi szál nélkül. Nuckyt gyengéd szálak fűzik Margaret Schroederhez (Kelly Macdonald, Llewelyn Moss feleségét játszotta a Nem vénnek való vidékben), akivel egy alkoholellenes nőgyűlésen találkozott először, s mint kiderült, férje bántalmazza őt otthon, ami miatt elvetélt. Több nem is kell Nuckynak, elintézi a fickót, s gyönyörű lakásba költözteti Margaretet (akinek munkát is szerez) és két gyermekét (érdekesség, hogy Schroeder mindkét, valamint Darmody gyermekét is ikrek játszották a sorozatban, tehát a három gyereket hatan).
Mellettük fontos megemlíteni a szesztilalmi ügynök, Nelson Van Alden (Michael Shannon) karakterét, aki szintén vágyakozik Margaret után. Az évad elején a hívő katolikus rezzenéstelen arccal végzi munkáját, (valamint kínozza magát, amiért úgymond "hűtlen" volt feleségéhez) ám idővel egyre inkább lezüllik, alkoholt fogyaszt, s lefekszik Nucky egyik volt nőjével. És ennél még durvább dolgokat is tesz...

Enoch "Nucky" Thompson (Forrás: fanpop.com)
A BE-ben az az igazán jó, hogy teljes mértékben magával ragad. Annyira jó a hangulata, amit a részletek kidolgozottsága tesz lehetővé. Korhűek a helyszínek (pl. a városi korzó), a jelmezek, a zene, egyszerűen minden. Az egyetlen dolog, ami ebbe belerondít, az Atlantic City-ről készült távolabbi képeket számítógépes grafikával készítették, és hát hogy is mondjam, ez nagyon látszik rajta.
A színészi játék is pazar, Steve Buscemi sziporkázik a szerepben, de a mellékszereplők is nagyon tehetségesek, nem csoda, hogy sokan közülük filmes felkérést kaptak. A karakterek mélyen kidolgozottak, főleg ugye Nuckyé, de a mellékszereplőkről szintén sokat meg lehet tudni.
Az USA-ban már forgatják a Golden Globe-díjas sorozat második évadát, remélhetőleg nem sokára adásba is kerül, hogy örömét lelje mindenki az ötven perces epizódokban (Magyarországon is az HBO-n lehet nézni).


Osztályzás

Látvány: 10/10
Cselekmény: 9/10
Színészi játék: 9/10
Hang és Zene: 9/10

ÖSSZESSÉGÉBEN: erős kilences. Reméljük hat évad után úgy emlékszünk majd rá, mint a Maffiózókra.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr534878637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása