benyóblog

A Malév után a MÁV jön?

2012. február 07. 01:39 - benyó

A hideg idő megviseli a Magyar Államvasutakat is. Ma (illetve az már tegnap) utaztam haza a fővárosból. Amikor kiértem a pályaudvarra (majd' fél nyolc volt már), láttam, hogy a 18.28-ra kiírt gyorsított személyvonat még mindig az egyik vágányon rostokol, hát felpattantam, s kisvártatva el is indultunk - egy minden bokornál megálló vonattá avanzsált a gyorsítottunk. Aztán beszédbe elegyedtem a kalauzzal, mesélt egy-két érdekességet...

Mint elmondta, a hideg olyannyira megviseli a MÁV-ot, hogy csak a mi vonalunkon, az utóbbi két napban összesen öt szerelvény robbant le, ezek mellett el is haladtunk utunk során. De amit ezek után mondott, az még siralmasabb képet fest a vasút helyzetéről.
Úgy véli, hogy a Malévot a BKV és a MÁV követheti, hiszen mindkettő a gödör szélén imbolyog. Harminc-negyven éves szerelvényekkel közlekednek, melyek már nem bírják a folyamatos, napi terhelést, javításukra viszont nincs pénz.
A hidegebb idő beálltával emiatt álltak le a szerelvények, amiket ezek után javítani visznek. Viszont a javítási metódus a következő: valószínűleg az öt gépből egyet végleg kivonnak a forgalomból, s szétszedik. Ennek az alkatrészeiből pótolják a többi hibás részeit. Ez önmagában egy gazdaságos folyamat is lehetne, ha nem derülne ki, hogy már vagy 15-20 éve folyamatosan ezt csinálják, azaz egyre kevesebb, összetákolt szerelvényen utazunk, melyek egyre kevésbé biztonságosak.
Más kérdés, hogy a vonalunkon nemrég (úgy egy éve tán?) üzembe álltak új villanyvonatok is, melyek tényleg összkomfortosak, tiszták, öröm rajtuk utazni. Csakhogy, a kalauz szerint ezek nincsenek visszafizetve, így 2-3 éven belül a MÁV-nak vissza kell szolgáltatni azokat, ha nem törleszti adósságát.
Akkor vajon mi lesz? Nem lesz már használható szerelvény, mellyel szállítani lehetne az utasokat? Összeomlik a közösségi közlekedés ezen formája? De ahogy a kalauz is mondta, hasonló problémákkal küzd a BKV is, elöregedett gépparkja, és hatalmas adósságai miatt.
A remény hal meg utoljára...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr94878682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása