benyóblog

MOST jött el a paradigmaváltás ideje

2012. március 14. 14:08 - benyó

Bugárék öröme
origo.hu
Ha kicsit több időm lenne mostanság, akkor valószínűleg nem ide írnám le gondolataim a szlovákiai előrehozott választásokkal kapcsolatban, de mivel nincs, így csak néhány gondolatot osztanék meg nem túl népes olvasótáborommal. Előrebocsátom, hogy sokaknak nem fog tetszeni, amit érzek, de hát ez van.
Érdekes és kifürkészhetetlen a választói lelkület. Nemrégiben a válság hatására a Smer sokat vesztett támogatásából, s a 2010-es választást úgy bukta el, hogy 5 százalékkal jobb eredményt ért el, mint 2006-ban. De a választók el is felejtették, hogy a válságkezelés nem volt zökkenőmentes, 10 százalékkal jobb eredményt értek el, mint másfél esztendeje. Na mindegy, Magyarországon sem szavaznak következetesen a választók...

Ficóék öröme
TASR/Baumann
Igazán a magyar politikai képviselet érdekes számunkra. A MOST-HÍD bent maradt, igaz veszített népszerűségéből. 2010-ben még a szavazatok 8,12 százalékát szerezték, mára ez a népszerűség 6,9%-ra apadt. Sok mindennel lehet magyarázni ezt, a választói apátiával, azzal, hogy sokak szerint nem vált valóra Bugár víziója, a szlovák-magyar értelmes párbeszéd, de jó eséllyel a kormányzati szerepvállalás - és kudarc - is benne van a dologban.
Bugár Béla és Berényi József: más irány
nol.hu
A Berényi vezette MKP-nek azonban most sem sikerült bejutnia, s a támogatottsága lényegében nem változott (4 század százalékot vesztettek). Berényi József a Felvidék.ma-nak adott interjújában azt mondta, hogy csalódottak ugyan, de a 110 ezer szavazat erőt ad nekik.
Nyilvánvalóan azzal mindenki egyetért, hogy jelen helyzetben az MKP bejutása sokban segíthette volna a felvidéki magyarság érdekérvényesítését. Régi kérdés viszont, hogy kisebbségi sorban az etnikai alapú politizálás vagy a többségi pártok politikájában való részvétel közül melyik a kedvezőbb. Mióta a Fidesz egyre erősebb hatással van a határon túli magyarok politikájára, egyre több törésvonal jelentkezett a határon túli értelmiségi körökön belül, s új pártok jelentek meg mindenütt. Én leginkább az erdélyi példát ismerem - családi kötődésem miatt -, ahol az RMDSZ alapításakor egy miniparlament víziója lebegett az erdélyi értelmiség szeme előtt. Más kérdés, hogy inkább baloldali kötődésű emberek kerültek a vezetőségbe, s az etnikai politizálás egyre kevésbé volt karakteres, a kormányzati pozícióért sok mindenről kellett lemondania az erdélyi magyarságnak. Aztán még két párt jelent meg az utóbbi időkben, mindkettő erős jobboldali karakterrel, Szász Jenőéket (Magyar Polgári Párt) Kövér László támogatja, Tőkés László és Toró T. Tiborékat (Erdélyi Magyar Néppárt) pedig a Fidesz. Ebbe a sorba illik a felvidéki Magyar Koalíció Pártja, akik szintén jó kapcsolatot ápolnak a határon túli magyarság megosztásáért nagyban felelős Fidesszel.
Számomra szimpatikus új színt vitt ebbe (és a kisebbségi politizálásba) a MOST-HÍD. Megmondom őszintén, nekem nagyon tetszik, hogy a mérsékelt magyar és szlovák értelmiség nyitott egymás irányába, s közösen tevékenykednek, egy pártban. Igaz, a magyar túlsúly azért érezhető a párton belül, a 13 mandátumosból 9 magyar nemzetiségű.
Itthon sokan azzal vádolták meg őket, hogy kollaboránsok, mivel leülnek tárgyalni az eredetileg szociáldemokrata, valójában populista-nacionalista győztes Smerrel, de a párt terve éppen utóbbi irányvonal tompítása a kerekasztaltárgyalásokon.
Annyi szent, hogy a Smer győzelmével ismét cudar idők jöhetnek a határon túli magyar kisebbség számára, ráadásul a szlovák-magyar kapcsolatok megromlása is borítékolható, hiszen ne feledjük, hogy az EU normáival szembemenő szlovákiai nyelvtörvény, s a kettős állampolgárság tiltása Ficóék nevéhez köthető. De úgy vélem, hogy ha a MOST-HÍD netán sikeres négy évet tudhat maga mögött a most kezdődött ciklus végén (ami egy, a mostaninál jobb választási eredményben manifesztálódna), akkor végérvényesen kijelenthetjük, hogy a kisebbségi politizálás egy új, és sikeres (és ha sikeres, akkor lehet, hogy követendő?) irányát tudták bevezetni a magyarság gondolatvilágába. Én szurkolok nekik.

A választásról egyébként a Mos Maiorumon is írtunk, Hörcher Ferenc kommentálta a hétvége eseményeit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr874878683

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1419. Pártelnök életfogytig 2013.01.02. 21:43:19

Az ünnepek alatti bágyadtságban, amikor mindenki bejglivel a szája sarkában mered a Reszkessetek betörőkre, de úgy egyébként is, ha hó nem hullik, fű se nő, szinte visszhangot vet egy arról szóló hír, hogy Bugár Béla, a Híd elnöke trónörököst keres. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása