benyóblog

Szélről előzni a széljobbot?

2015. április 28. 23:20 - Földi Bence

guillotine.gif

A radikálisok témáinak átemelése sosem kifizetődő egy mainstream párt számára, ám ha ez a téma a halálbüntetés, akkor ez már nemcsak nem kifizetődő, hanem felháborító is.


Ismét elővette a halálbüntetés témáját a Fidesz. Nem először, már a kilencvenes évek végén foglalkozott ezzel, akkor ezt mondta:

„A halálbüntetés problémáját komoly, vitára alkalmas kérdésnek tartom.”

Estére már partnerre is talált a kormánypártban. Rogán Antal ugyanis kijelentette: a kaposvári trafikoslány gyilkosa megérdemelné a halálbüntetést, amelynek eltörléséről nem a nép, hanem az Alkotmánybíróság döntött 1990-ben. Éppen ezért legitim az erről szóló vita szerinte.

A téma korábban nemcsak Orbán Viktornál, hanem a frusztrált szélsőjobbnál jelent meg. Nem ez az első alkalom, hogy a Fidesz megpróbálja lenyúlni a Jobbik és más radikális szervezetek témáit — elég a legutóbbi ilyen esetre gondolni, amikor démonizálták a bevándorlókat. Pedig nem feltétlenül jó ötlet a széljobb erősödésére úgy reagálni, hogy átveszünk retorikai elemeket tőlük. Elég csak a brit David Cameronra gondolni, aki furcsa helyzetben találta magát, amikor egyszerre kellett csúnyákat mondania a bevándorlókra az erősödő UKIP miatt, valamint szépet is a kormánykoalíció másik tagja, a LibDem miatt.

„Orbán ezzel sem fog visszaszerezni egy szavazót sem” — írta Lakner Dávid az Alternatíván jegyzett, témába vágó posztjában. Úgy van, ahogy írja: a másolatra nem vevő a szavazópolgár. Korábban már foglalkoztam a témával, akkor bizonyos helyszíneken, bizonyos témák esetében tartottam kívánatosnak a mainstream pártok számára a radikálisok témáinak átvételét — mára revideáltam álláspontomat.

A Fidesz egyébként eddig ezt — mármint bizonyos témák átemelését — művelte, ám a halálbüntetés témájának újbóli beemelése a közbeszédbe szerintem nem megengedhető. Ez már egy olyan téma, amelyben a nem radikális pártok között konszenzusnak kellene lennie — bal- és jobboldaltól függetlenül számos szempontból aggályos ez a fajta büntetési mód. Nem tisztem érvelni a halálbüntetés ellen — számos szerző megtette már helyettem a történelem során. Az azonban egyértelmű, hogy a társadalom alantas, meggondolatlan vágyaira való apellálás felháborító a Fidesz részéről.

Főleg annak függvényében, hogy a halálbüntetés visszavezetése — amelyre nem nagyon akadt példa korábban — az Európai Unióból való kizárással jár együtt — ezt már Bárándy Péter jogász, volt igazságügy-miniszter mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Fidesz — sőt, már a Jobbik is — kinyilvánította néhány alkalommal, hogy az Uniót egyelőre nem kívánják elhagyni.

Azaz megint csak játszanak a szavakkal. „Orbán bedobja (…) a halálbünti-gumicsontot. Innentől kezdve pedig máris megvan, miről fog szólni inkább a diskurzus” — írta Facebookon Pintér Bence. És milyen igaza van. Már megint nem azzal foglalkozunk, hogy le kell-e fóliázni azokat a rohadt trafikokat.

Kép forrása: Giphy.com

A poszt eredetileg itt jelent meg:

Szélről előzni a széljobbot?
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr967407942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása