benyóblog

Ahol létrejött a nemzeti együttműködés

2012. november 13. 12:31 - Földi Bence

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök-asszony bejelentette, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az utóbbi idők gyermekbántalmazási és -molesztálási ügyei miatt. A kérdés kapcsán össznemzeti az egyetértés, igaz egyesek szerint ez csak látszat.
A múlt héten Peter Fox, a Hunter tartományi (New South Wales állam, Sydneytől északra) rendőrség nyomozója megszellőztette, hogy az utóbbi időben egyre több olyan gyermekmolesztálási esetről szerzett tudomást, amelyeket a gyanú szerint a Katolikus Egyház képviselői követtek el, ám a rendőrség korábban eltussolta ezeket. Úgy vélte, hogy egy parlamenti vizsgálóbiyottság felállítása lenne a legjobb megoldás ezen ügyek felderítésére.
"Nem akarok jobban belemenni, de ez a rendőri karrierem vége" - mondta egy esti tv-műsorban, ahol hozzátette, hogy komoly fenyegető leveleket kapott az elmúlt egy hétben, amelyek közt rendőrségi fejléces papírra írott is akadt. "A korrupcióra évekkel ezelőtt fény derült NSW-ben, mégis folytatódtak a mocskos ügyletek. Félre ne értsenek, ők csak a rendőrseg kisebbségét alkotják, de mindenütt ott vannak, a rendőrségben és a társadalom egészében egyaránt. Talán sosem tudunk ezen változtatni." - nyilatkozta Peter Fox.
A nyomozó nem hitte volna, hogy országos ügyet robbant ki, ám tegnap Julia Gillard miniszterelnök-asszony bejelentette, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Quentin Bryce kormányzó-asszonynál: ő adhatja erre ugyanis áldását, a királynő nevében. A bizottság a tervek szerint nem kizárólag a Katolikus Egyház gyermekbántalmazási és -molesztálási ügyeit vizsgálná, hanem az iskolákban, nevelőotthonokban, állami szerveknél, rendfenntartó erőknél és a nonprofit szektorban is nyomozna. A pontos hatáskörökről a karácsonyig egyeztet a Legfőbb Ügyésszel, valamint az államokkal, egyházakkal, áldozatokat támogató csoportokkal és egyéb releváns szervezetekkel.
Gillard elmondta, hogy "az utóbbi időben felröppent gyermekmolesztálási vádak igazán szívszorítóak. Ezek olyan alattomos, gonosz cselekedetek, melyek esetében nem szabadott volna hagyni, hogy a gyermekek váljanak célponttá. Az érintettek alapos kivizsgálast érdemelnek, amely az ellenük elkövetett bűnök mélyére hatol. Erre pedig egy parlamenti vizsgálóbizottság tűnik a legalkalmasabbnak."
A kérdés kapcsán meglehetősen széles konszenzus alakult ki a pártok között. Tony Abbott, az ellenzék vezére támogatásáról biztosította Gillardot. "Minden vizsgálatnak széleskörűnek kell lennie, minden bizonyítékot meg kell vizsgálni, amely arra utal, hogy valahol Ausztráliában gyermeket molesztáltak. Minden szervezetet: államit és nem államit egyaránt meg kell vizsgálni, ahol a gyermekek szexuális zaklatása felmerült." - nyilatkozta Abbott. A korábban Gillard által egy párton belüli "puccsal" a hatalomból eltávolított Kevin Rudd is az ügy mellé állt, hangsúlyozva, hogy némely állami szervek képtelenek voltak az ilyen jellegű ügyek mélyére hatolni, így szükség van a vizsgálóbizottságra.
New South Wales liberális párti vezetője eleinte ellenezte a bizottság felállítását, mert az szerinte akadályozná az államon belül indított, Katolikus Egyház ügyeit vizsgáló nyomozást. A bejelentés után viszont hirtelen megváltozott a véleménye: "Az ilyen förtelmes bűnök nem állnak meg az államhatárokon" - mondta Barry O'Farrell.
Az egyházak is készek együttműködni a felállítandó vizsgálóbizottsággal. George Pell, a Katolikus Egyház Sydney-i érseke elmondta: "Úgy vélem, hogy meg kell tisztítani a levegőt, s az igazságot fel kell deríteni. Mindazonáltal a média hozzánk való viszonyulását egyoldalúnak tartom, mert befolyásolta a közvéleményt, amely mára egyértelműnek tekinti, hogy a Katolikus Egyház tagjai gyermekeket molesztálnak. A média egyoldalúsága csak mélyítette ezt a tévhitet, ez az egyik oka, hogy támogatom ezt a bizottságot." (A média kapcsán egyébként Fox nyomozó reagált Pell érsek kijelentésére: "Természetes, ha a média részrehajló, miután azt mondod nekik: >>Nem kell ide vizsgálóbizottság, nem történt itt semmi, tovább lehet haladni!<<") Peter Jensen, az Anglikán Egyház Sydney-i érseke pedig így nyilatkozott: "Az egyházmegyém mérhetetlen undorral gondol a gyermekmolesztálasra, bárhol történjék is... Dolgozni és imádkozni fogunk egy biztonságosabb társadalomért - főleg a legvédtelenebbek számára."
A legérdekesebb kijelentéseket mégis a Kereszténydemokrata Párt NSW-i vezetője, Fred Nile tiszteletes tette, aki elmondta, hogy a nagy pártok - azaz a Munkáspárt és a Liberális Párt - aggódnak a széles körű vizsgálatok miatt, mert akár politikusok mocskos ügyeire is fény derülhet. Hozzátette: "Hogy őszinte legyek, sosem láttam még parlamenti vizsgálóbizottságot, amely nem politikai indíttatásból cselekedett volna..."
Hogy az akár évekig tartó vizsgálathullámnak milyen következményei lesznek a társadalomra nézvést, az még kérdéses. Az viszont mindenképp érdekes, hogy az ausztrálok képesek voltak egy emberként felsorakozni a szexuálisan zaklatott gyermekek mögött - ám Nile tiszteletes szavai alapján nem biztos, hogy teljesen őszinte ez az össztársadalmi összefogás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr294904948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása