benyóblog

Bánokszentgyörgyön önkormányzati megbízásból rongáltak sírokat

2013. április 26. 13:28 - Földi Bence

siremlek.jpeg

Veszélyességükre hivatkozva több mint száz síremléket döntöttek le az önkormányzat megbízásából a Zala megyei Bánokszentgyörgyön. A hozzátartozók felháborodtak az eljáráson.

A településen élők több sajtóorgánumot is megkerestek, hogy elpanaszolják: a napokban régi síremlékeket, kereszteket döntöttek le, nem egy esetben ki is törték őket a helyükről. A temetőben az elhunytak rokonai közül többen is felháborodtak azon, hogy tudomásuk szerint az önkormányzat megbízásából egy sírköves vállalkozó végezte el a munkát, szerintük bevételszerzésként.

Horváth Ferencné (független) polgármester az MTI érdeklődésére pénteken megerősítette, hogy valóban az önkormányzat megbízásából vizsgálták át a temető síremlékeit, azok közül 104-et ítéltek veszélyesnek. A szakvélemény elkészítésére szakembernek adtak megbízást, neki kellett felülvizsgálnia a sírok állapotát és elvégeznie a veszélyelhárítást. „Először úgy gondoltuk, hogy elhordatjuk őket, de miután nagyon szépen lettek lefordítva, a tulajdonosok megerősítve vissza tudják állíttatni a síremlékeket" – mondta a település vezetője. Hozzátette, hogy ezeken a sírokon a több évtizedes ragasztás már tönkrement, fennállt a veszélye, hogy valakire rádőlnek. Évtizedek óta nem történt hasonló felülvizsgálat a bánokszentgyörgyi temetőben, a környékbeli településeken pedig több példa is volt arra, hogy maradandó sérülést okozott valakinek a rádőlt síremlék. Arra a kérdésre, hogyan értesítették az érintett hozzátartozókat, Horváth Ferencné elmondta: hirdették a helyi kábeltévén keresztül, kihelyeztek feliratot a temető kapujára, a faluban több más helyen szintén, és a falu plébánosa is kihirdette.

A munkálatokat szerdán végezte el a vállalkozó a saját embereivel, „közmunkások csak úgy voltak ott, ha esetleg segíteni kell". A polgármester elmondta: ötven éve elhunyt testvéreinek sírja is a veszélyesnek nyilvánítottak közé került, azt is meg kell most erősíttetnie, helyre kell állíttatnia. Tudomása szerint egy-egy síremlék esetében ennek a költsége mindössze néhány ezer forint.

Horváth Ferencné a felháborodással kapcsolatban úgy fogalmazott: „a faluban vannak olyan ügyeletes bajkeverők", akikkel az önkormányzatnak volt valamilyen „összetűzése". Esetleg sérelem érte őket, és „ilyenkor megragadják a lehetőséget". A veszély elhárításáért szerinte az önkormányzatnak meg kellett tennie ezt a lépést, sok gyereket is veszélyeztettek az elöregedett síremlékek. A helyreállításról pedig azt mondta: „az építményt a tulajdonos kötelessége karbantartani, a síremlék építménynek számít". A polgármester hozzátette azt is, hogy a jövőben még inkább figyelnek a sírok állapotára, esetleg új temetői rendeletet is alkotnak. Tervei szerint a jövőben csak akkor engednék egy síremlék felállítását, ha a készítője írásban nyilatkozik annak biztonságáról.

(MTI)

vezerkomment.jpg



Ezt így komolyan? Önkormányzati megbízásból gyalázzuk meg saját településünk korábbi halottjainak, felmenőinknek a síremlékeit? Ilyen indoklással, magyarázkodással? Itt tartunk?


Értem én, hogy szüksége van egy kis önkormányzatnak a temetési helyekre – amelyek eladásából/bérléséből komoly bevételek származhatnak –, de én sosem voltam híve annak, hogy temetői helyet újra kiárusítsanak. Nem szabad megbolygatni a holtak nyugalmát. Ez az ügy így gyalázat.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr525248080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.26. 13:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2013.04.27. 10:35:29

Ha meg agyonüt egy kisgyereket egy ledőlő síremlék, akkor azon menne a sírás.
Nagyon helyes, hogy végre valaki előrelátó volt és nem egy tragédia után történnek meg a szükséges lépések.

Földi Bence 2013.04.27. 10:43:42

@jet set: Nem hinném, hogy csak a síremlékek ledöntése lett volna az egyetlen megoldás, pl. felújítani is lehet ám. Legalábbis jobb helyeken így szokás.

Sir Galahad 2013.04.27. 10:50:00

@Földi Bence: Gyanítom, hogy aki a helyi tévében, a temető kapuján, illetve a plébános által közzétett felhívásra időben felújíttatta hozzátartozójának a síremlékét, azét nem döntötték le, hiszen az nem balesetveszélyes. Most azok a felelőtlen tahók verik az asztalt, akiktől a síremlék rádőlhet bárkire és eszük ágában sem volt azt rendben tartani.

peter3374 2013.04.27. 10:51:11

@Földi Bence: persze iq bajnok, egy falu önkormányzatának pont arra van pénze hogy pár millióért felújítassa azokat a sírokat amikre a hozzátartozók b..tak költeni.

Földi Bence 2013.04.27. 10:52:54

@Sir Galahad: @peter3374: Nyilván, ha nincs pénz, akkor az a megoldás, hogy rombolunk, nem az, hogy kerítünk pénzt, mondjuk pályázatok révén. Egyébként mennyire forgalmas egy temető?

2013.04.27. 10:54:28

Kiváncsi lennék a sajtóvisszhangra, mi lett volna, ha ez egy izraelita temetőben történik meg....
Egyébként rendkívül megalázó, felháborító, gusztustalan, és kegyeletsértő a történet, remekül példázza mi van ma magyarországon.

Hamár az állami szervek ennyire szívükön viselik a magyar emberek egészségét, hogy ilyen kreatív, preventív módszereket eszelnek ki a balesetmegelőzésre, célszerű lenne olyan helyen kezdeni, ahol valóban fennáll a balesetveszély: Például az "utak"-on lévő kátyúkat (árkokat) nem akarja valaki végre rendbe tenni ?

2013.04.27. 11:03:40

@peter3374: "amikre a hozzátartozók b..tak költeni. "

Sajnos olyan világot élünk, hogy kajára se nagyon jut, nem síremlékeket újítgatni, ami egyébként nem kevés pénz. A temető legyen már az szent hely, ahol hagyjuk nyugton az eltávozott embereket holtukban. Ha az én hozzátartozómnak a sírját gyaláznák így meg, én biztos megkeresném az illetőt, és lenne hozzá egykét keresetlen szavam.

anyadmajma 2013.04.27. 11:44:48

@Sir Galahad: Ja, a helyi tévébne meg a helyi pap szólt előre. Te egy mekkora egy gyökér vagy. A temetőnyilvántartásban benne van, hogy kié a sírhely, tán nem kellett volna felszólítólevelet írni, hogy lesz szíves rendberakatni, vagy ha nem, akkor lebontják? Hány ember nem nézi azt a helyi tévét, mert pl 50-10km-el arrébb költözött, hogy legyen munkája?
Nem az a baj, hogy ha egyszer életveszélyes, akkor szépen kiveszik a sírkövet, hanem hogy az ember akkor jön rá, amikor kimegy egy csokor virággal a temetőbe...

Mária 2013.04.27. 13:14:18

"Ha meg agyonüt egy kisgyereket egy ledőlő síremlék, "

Mit keresnek egy temetőben felügyelet nélkül nyargalászó, idegen sírokon csimpaszkodó gyerekek?

jet set 2013.04.27. 13:48:41

@Mária: Mert még sohasem történt ilyen, ugye?
www.origo.hu/itthon/20000611sirko.html
www.alfoldtv.hu/index1.php?id=13192&q=q
De van még jónéhány találat a gugliban.

Ha nincs pénze felújítani a síremléket, akkor el kell bontani. Ez nem kegyeletsértés, hanem normális balesetvédelem.

anyadmajma 2013.04.27. 14:35:50

@jet set: már ha fel lett szólítva hivatalosan, hogy lesz szíves záros határidőn belül megoldani a dolgot, vagy ha nem, megteszi az önkormányzat és kiszámlázza a munkadíjat.
Ennek valahogy így kéne működnie.....

Sir Galahad 2013.04.27. 15:09:54

@Földi Bence: Én még nem láttam olyan pályázati kiírást, ami arról szól, hogy a területileg illetékes önkormányzat közpénzből állítson helyre olyan sírokat, amiknek egyébként van gazdája. Nem is volna logikus, mert ha volna ilyen, mindenki az önkormányzatra hagyná ezt a feladatot. Hogy az adott temető mennyire forgalmas, nem tudom, de sok olyan balesetről hallani, hogy valakire rádőlt a síremlék, egy hozzászóló előttem nem sokkal linket is adott.

Sir Galahad 2013.04.27. 15:11:42

@anyadmajma: Te vagy a gyökér, mert azokat véded, akik a többszörös felszólítás ellenére sem szüntették meg a nekik felróható balesetveszélyes helyzetet.

anyadmajma 2013.04.27. 15:18:31

@Sir Galahad: baszod alássan, kedves fideszdroid, a helyi tv-ben való pofázás márpedig szerintem nem hivatalos értesítés. Sőt a vasárnapi misét celebráló pap sem hivatalos személy.
Ha meg mégis kaptak hivatalos felszólítást, akkor tényleg basszék meg, ne sírjanak.

Sir Galahad 2013.04.27. 15:24:42

Ha neked erről is az jut eszedbe, hogy valaki fideszdroid, tényleg kezeltesd magad.

anyadmajma 2013.04.27. 15:41:35

@Sir Galahad: nem, nem erről. csak már teleszórtad ezt a blogszférát az ideológiáddal, tudod arról jutott eszembe.

rbsat1 2013.04.27. 16:49:00

Azért úgy kommentálni az esetet, hogy gyakorlatilag egy firkász leírja a történetet a maga szemszögéből: "így történt, háborogjon mindenki" mond valamit a hivatal: "ez biztos hazudik" és a karosszékből megírja a felhergelt igazságosztó nép a frankót. Tipikus manipuláció.
Mellesleg, ha hivatalos munka során egy létra nincs kibiztosítva és a létrán dolgozón nincs munkavédelmi sisak, az alapból min. 50.000 Ft bírság, és csak "saját magát" veszélyezteti. Hol van ehhez képest egy sírkő által agyonnyomott gyerek! Mert igenis bármilyen furcsa, vidéken sok gyerek játszik a szabadban, pl. a temetőben, jó búvóhely talán.
Szóval akkor esetleg egy kiküldött pár tízezres bírság.pl. az jobb lett volna?

DFK 2013.04.27. 17:17:28

@Mária: Nem kell elkalandoznia és/vagy idegen sírra másznia a gyereknek a balesethez. Áll a nagyi sírja mellet és a mellettük levő sírkő rádől.

alfa.orionis 2013.04.29. 12:06:23

A fotón is látszik, hogy el van döntve, de nincs összetörve! Vagyis a felépítményt csak a jóisten tartotta a helyén.
Én nem nagyon ugrálnék, ha még a karácsonyi száraz koszorú is elrohadt szeretett hozzátartozóm sírján, hanem befognám a pofám...
süti beállítások módosítása