benyóblog

Magát f*szfejnek nevezve kért bocsánatot az új-zélandi Szanyi Tibor

2013. május 07. 13:39 - Földi Bence

aarongilmore.jpg

Magyarországon ritkán olvasni Új-Zélandról, s akkor sem a politika kapcsán. Legutóbb a melegházasság-téma, valamint egy magyar származású képviselőjelölt miatt merült fel az új-zélandi politikai kultúra az itthoni médiában. Most szintén egy ebből a szempontból érdekes hírrel szolgálunk a kedves olvasóknak: ittasan fenyegetőző képviselő!

A politikai vezérnek vagy a vezető államférfinak éppen az válik becsületére, ha kizárólagosan vállalja a személyes felelősséget azért, amit tesz: sem módjában, sem jogában nem áll elutasítani vagy elhárítani ezt.” /Max Weber: A politika mint hivatás. Medvetánc Füzetek, Budapest, 1989. 34. o./

Új-Zélandon is vannak alkoholizáló képviselők, az ottani Szanyi Tibor – Allen Gilmore – például csúfos helyzetbe keveredett túlzott alkoholfogyasztása miatt. Az új-zélandi Nemzeti Párt (National Party) képviselője ellen vizsgálat indult minősíthetetlen viselkedése miatt: múlt hónapban a Hanmer Springs hotel éttermében állítólag megfenyegette a neki több italt szervírozni nem szándékozó pincért, hogy emiatt a miniszterelnök segítségével kirúgatja. Természetesen hatalmas botrány kerekedett a kis szigetországban emiatt.

A minap Gilmore a fenti tette miatt kért bocsánatot a nemzettől, pártjától és családjától egyaránt (a teljes sajtótájékoztatója ITT tekinthető meg videón). Itt elismerte: valóban barom volt aznap este, a pincért pedig „f*szfejnek” nevezte. „Ha volt f*szfej azon az estén, akkor az én voltam” – tette hozzá. Ugyanakkor nem ismerte el azt, hogy felhozta volna a miniszterelnöknő nevét, vagy hogy azt kérdezte volna a pincértől: „Nem tudja, hogy ki vagyok én?”. Elmondása szerint elismerte a pincérnek, hogy tudja, miről szól az új-zélandi alkoholárusítási törvény, majd hozzátette: „a parlament képviselője vagyok”. „Nem vagyok büszke arra, amit tettem” – mondta már a sajtótájékoztatón az új-zélandi Szanyi, aki bocsánatot kért a hoteltől, párjától és gyermekeitől egyaránt – könnyek között.

A képviselő elveszíti párttagságát – párttársai megvetik tettéért –, ugyanakkor független képviselőként folytatja a munkát az új-zélandi parlamentben. Ezzel a kormányzó Nemzeti Párt (és koalíciós partnerei, a Cselekedj Új-Zéland és az Egyesült Jövő) elveszítheti többségét a 120 (+1) fős új-zélandi alsóházban A miniszterelnök, John Key elmondta: reméli, hogy Gilmore tanulni fog az esetből.

vezerkomment.jpg



Régi vesszőparipám a politikusok felelősségvállalásának kérdése. Korábban Demeter Szilárd kapcsán írtam már arról, hogy a választók felé milyen fontos üzenet az, ha egy politikus, vagy politikaközeli személy vállalja a felelősséget – bármit követ is el. Daniel Cohn-Bendit kapcsán is kiemeltem ezt, bár kétlem, hogy ő valaha felelni fog az őt ért pedofília-vádakra.


Jelen esetben egy új-zélandi képviselőről van szó, aki azzal kérkedett, hogy parlamenti képviselő, és megfenyegetett egy pincért, hogy kirúgatja a miniszterelnökkel, ha nem ad neki több alkoholt. Természetesen ez minden országban a hatalommal való visszaélés egyik mintapéldája lehetne, s a közvélemény szemében nyilván jó döntésnek bizonyult pártja részéről, hogy elhatárolta magát a renitens képviselőtől, de igazán szép az lenne, ha Gilmore lemondana a mandátumáról. Akkor vállalna felelősséget ugyanis.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr455286368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.07. 13:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megsem 2013.05.08. 11:26:56

a konnyes bocsanatkeres nem hatotta meg a miniszterelnokot, ma delutan felszolitotta, hogy mondjon le:

www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10882335

korrekt...!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.08. 12:50:51

az a szomorú, hogy az ilyeneket fel kell szólítani, hogy mondjanak le maguktól eszükbe se jutna.

chabusch 2013.05.08. 13:21:06

@doggfather: érdekes módon olyan hírt még nem hallottam, hogy valakit azért vetettek volna meg képviselőtársai és szólítottak volna föl lemondásra, mert mutyizásra, visszaélésre, korrupcióra alkalmas módosító javaslatot tett a törvényalkotás során, holott ez sokkal veszélyesebb, mint egy érdemi következmények nélküli, alkalmi részegeskedés.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.08. 13:44:55

@chabusch: nem maradna egy db képviselő sem a parlamentekben. :)

megsem 2013.05.08. 14:10:55

@chabusch: a magyar parlament ugyeit nem nagyon ismerem, de azt hiszem hogy az uj-zelandi esetben nem konkretan a "reszegeskedes" volt az alapveto problema, hanem, hogy a kepviselo "hivatali hatalmaval visszaelve" megfenyegette a pincert, hogy kirugatja... (tudjatok, mert neki "megvan a hatalma hozza")
asszem, ez verte ki a biztositekot.

amugy igen, igy valahogy kellene eljarni a mutyizokkal is!

megsem 2013.05.12. 13:43:33

Lemondott.

nz.news.yahoo.com/a/-/top-stories/17117237/aaron-gilmore-to-resign-from-parliament/

Amugy volt neki mar neki vaj a fejen regebbrol is. Ez az utolso eset mar kiverte a biztositekot es a sajto, a miniszterelnok es sajat partjanak nyomasara lemondott. Az elmult heten sok cikk latott napvilagot az uj-zeland-i ujsagokban Aaron Gilmore-rol. 2010-ben tobbek kozott felszolitottak, hogy az oneletrajzabol toroljon olyan penzugyi vegzetsegeket, amelyekkel igazabol nem is rendelkezett. Kesobb nehany mas kepviselovel Wellington kozeleben vasaroltak (bereltek) ingatlant, amelyet bar kepviseloi fogadoirodakent az allam penzen uzemeltettek, de valojaban magamcelra hasznaltak - megkarositva ezzel az adofizetoket. Akkor meg tulelte, de "addig jar a korso a kutra..". Magyarorszagon pont az a baj, hogy az egesz politikai rendszert belulrol emeszti a korrupcio...szoval nalunk ilyen a kovetkezo 50 evben (optimista esetben) nem fog elofordulni.

Földi Bence 2013.05.12. 14:03:15

@megsem: Köszi az infókat, lehet lesz majd egy bővebb posztom is a dologból :)

megsem 2013.05.13. 08:22:10

:) ha politikai kultura (is) a kutatasi teruleted, akkor more than welcome:) ugy altalaban viszonylag rendesen mukodnek itt dolgok, kulonosen, ha az ember a magyar politikai helyzetben nott fel/szocializalodott.

meg sok ev utan is racsodalkozunk itt dolgokra, amelyeknek pedig termeszetesnek kellene lennie mindenhol (magyarorszagon is) a politikai eletben.

persze, van nehany kirivo eset, ami napokig-hetekig foglalkoztatja a kozvelemenyt, de jo erzes latni, amikor ilyen korrekt modon rendezodik, mint pl. Aaron Gilmore eseteben. azt hiszem o vegervenyesen bucsut mondhat itt a politikai karrierjenek, teljesen hitelet vesztette. es ez igy van jol. a valasztok nem toleraljak az ilyen magatartast, sot, a sajat partja sem turi meg a soraiban.

(bocsanat az elozo bejegyzesem helyesirasi hibaiert es az elutesekert... most latom csak oket:(
... hajnali fel haromkor irtam, akkor nem tuntek fel)
süti beállítások módosítása