benyóblog

Offshore menekülttáborok? Az ausztrálok megcsinálták!

2012. november 01. 20:58 - Földi Bence

gillardmeme.jpgAz ausztrál kormány az illegális bevándorlók növekvő száma miatt indította újra a korábbi vezetés által befejezett "Csendes-óceáni Megoldás" nevű programot. Ennek értelmében újranyitották azokat a menekülttáborokat, amelyeket az ausztrál állam korábban fenntartott Naurun illetve a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén.


memegenerator.net

Ausztrália nemrégiben nyitotta újra - nyolc évvel annak bezárása után - az új-guineai menekülttáborát, s ezzel újraindították a korábban felfüggesztett "Csendes-óceáni Megoldás" nevű programot (ami angolul kétértelmű, ugyanis a "Pacific Solution" egyszerre jelenti az előbbit, illetve azt is, hogy "békés megoldás"). Az előző programot 2001-ben indította a konzervatív John Howard kormánya. Jogvédő csoportok kritizálták a naurui és manusi táborokban tapasztalható körülményeket, a menekültek elégedetlensége pedig több esetben zavargássá eszkalálódott. Kevin Rudd (Munkáspárt) 2007-es kormányra kerülését követően zárta be a menekülttáborokat, majd a jelenlegi miniszterelnök, Julia Gillard (szintén Munkáspárt) heves vitákat folytatott az újbóli megnyitásról.

Az ausztrál kormány az illegális bevándorlók növekvő száma miatt indította újra a programot, amivel lényegében kitelepítik külföldön fenntartott menekülttáborokba ezeket az embereket. Emellett az is a lépés mellett szól a kormány szerint, hogy rengeteg bevándorló csak egy csónakon érkezik, veszélyeztetve ezzel életét. A "Csendes-óceáni Megoldás" Chris Bowen bevándorlásügyi miniszter szerint már sikeres, ugyanis korábban nem látott mértékben utaznak haza vagy fordulnak vissza illegális bevándorlók.

Természetesen a helyzet nem nyerte el a menekültek, a nemzetközi jogvédő szervezetek, illetve az ENSZ tetszését. Utóbbi pont a napokban ment neki a Canberrában székelő kormánynak, kifogásolva, hogy a menekülteket miért tartják előzetes letartóztatásban a kitelepítésig. A portugál António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa élesen kritizálta az ausztrál kormányt, amiért 5700 Naurun illetve Ausztráliában előzetes letartóztatásban lévő ember helyzete megoldatlan, ugyanis nem foglalkoznak menekültstátusz-igényléseikkel.

Az Amnesty International szóvivője, Graham Thom elmondta, hogy az offshore menekülttáborok újbóli megnyitása "veszélyes lépés, amely nem fog életeket menteni és nyilvánvalóan kétségbe vonja Ausztrália elkötelezettségét  az ENSZ menekültügyi egyezményével kapcsolatban". Ugyanő rámutatott: álszentség volt a munkáspárti kormány részéről, hogy pontosan ugyanolyan intézkedéseket vezetett be, amelyeket ellenzett a Howard-kormány éveiben.

A menekültstátuszért folyamodók a leginkább elégedetlenek: ma a Naurun tartózkodók közel fele, 170 ember kezdett meghatározatlan ideig tartó éhségsztrájkba. Az Ausztrál Bevándorlási Hivatal viszont kétségbe vonta a békés tüntetők szavahihetőségét, egyik szóvivőjük kijelentette: "Az, hogy az emberek azt állítják, hogy nem esznek, még nem jelenti azt, hogy valóban elkötelezték magukat az önkéntes éhezéssel kapcsolatban". A menekültek viszont azt írták közleményükben, hogy "Ez egy tiszta üzenet: nem vagyunk itt boldogak, vissza szeretnénk menni Ausztráliába ebből a pokolból és szeretnénk, ha az ausztrál kormány megkezdené a menekültstátuszunk megadásának procedúráját."

naurui-tabor_smh.com.au.jpgA naurui menekülttábor (smh.com.au)

Ausztrálián belül sincs egyetértés a kérdést illetően. Az ellenzék szerint addig érkeznek majd csónakok Ausztrália partjaihoz, ameddig a munkáspárt kormány hatalmon van. Ettől függetlenül a Koalíció (liberálisok és nemzetiek) támogatja a kormányt ebben a kérdésben, viszont két liberális képviselő ellenzi. Egyikük, Judi Moylan képviselő úr elmondta: "Számomra ez a törvényhozás egy igen kényes kérdése. Ha a mostani komoly változtatásokra tekintünk, azt láthatjuk, hogy szembemegyünk a jogállamisággal, figyelmen kívül hagyjuk az emberek méltányossághoz való jogát." Ugyanakkor a kormányzó Munkáspárt balszélére pozicionálható Doug Cameron elmondta, hogy "a választmányban voltak olyanok, akik úgy vélték, hogy szükség lenne némi iránymutatásra arra vonatkozóan, hogy a kormány miként kívánja végrehajtani a >>Csendes-óceáni Megoldás<< programját." Hozzátette: "Az erről szóló vita igencsak elfajult az országban."

Egyelőre még nem látni, hogy Ausztrália meddig folytathatja egyedülálló programját, ám ha a nemzetközi közvélemény továbbra sem kritizálja hangosan az eljárást, akkor az precedens értékűvé válhat a többi, illegális bevándorlástól sújtott ország számára.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr574884307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.11.02. 11:15:06

Az az érdekes, hogy még Kanadának is elege lett a szegény elnyomott magyar menekültekből...

frikazojd · http://kocs.ma 2012.11.02. 11:17:52

nem tom mit rinyal az ensz meg a jogvedok, egy feherjefeldolgozo szerintem brutalisabb lenne - bar ketsegkivul hasznosabb.

2012.11.02. 11:41:44

Nem is tűnik olyan szarnak ez a naurui menekülttábor, Afrikában sokkal szarabbak vannak, ez azokhoz képest szanatórium. De hát 1eseknek semmi sem jó.

HgGina 2012.11.02. 11:53:12

Igazuk van. Az óceán mindenféle szemetet partra dob. Ami felesleges, azt ki kell söpörni.
Hazai viszonylatban is van néhány ötletem. Olcsóbb és hasznosabb a szemetet kisöpörni, mintsem támogatni segíllyel a szaporodását.

HgGina 2012.11.02. 11:55:49

Az élelmezésügyi miniszterük is (ha van ilyen) beszállhatna az éhségsztrájk támogatói sorába, és lezárathatná a tábor kapuját, amíg az éhségsztrájkolók meg nem szűnnek.

Hohó60 2012.11.02. 12:05:20

Bűzlik ez a liberális szarság. Minek ilyeneket írkálni?
Talán nem kéne illegálisbevándorolni, és akkor nem lenne probléma abból, hogy hol helyezik el az ilyen bűncselekmények elkövetőit.

Földi Bence 2012.11.02. 12:08:32

@Hohó60: Milyen liberális szarság? :D Ebben sok vélemény nincs, mindössze leírtam, hogy ki mit gondol a dologról. (Egyébként szerintem sem rossz ötlet a program, főleg, ha precedenssé válik)

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2012.11.02. 12:17:14

Most őszintén, ki nem szarja le? Ha problémákat keresel, nézz szét itthon.

dr. Trebitsch 2012.11.02. 12:19:34

@Túl Hosszú Captcha: Így van. A témáról csak annyit, hogy minden ország eldöntheti, kit enged be az országba és kit nem. Pont.

dr. Trebitsch 2012.11.02. 12:24:42

@Hohó60: Mi bajod a liberalizmussal? Ami: "A liberális demokráciában a működési szabályok értékrendjére a liberalizmus eszmerendszere a jellemző, vagyis az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Ma már választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül. A politikai ellenzéket hagyja szabadon működni. A gazdasági élet alapja a magántulajdon és a magánszerződések. Előnyben részesíti ugyan a kormányzati beavatkozástól mentes szabadpiacot, de bizonyos közjavak esetén meghagyja az állam szerepét."
Szerintem sokan vagyunk, akik ezzel egyetértünk. Sajnos, sok idióta Magyarországon azt hiszi, hogy az MSZP-nek vagy az SZDSZ-nek van valami köze a liberalizmushoz, pedig nincs.

Földi Bence 2012.11.02. 12:27:04

@Túl Hosszú Captcha: Ha figyelmesen olvasod, akkor rájöhetsz, hogy hazai problémára is reflektálhat a dolog.

dr. Trebitsch 2012.11.02. 12:30:57

@Földi Bence: tényleg, ez a téma vaéahogy elkerülte e figyelmemet eddig... nálunk vajon mennyi illegális bevándorló lehet évente?

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.11.02. 12:53:36

Az angolszász kultúrkörben nagy hagyományai vannak az efféle megoldásoknak. Maga Ausztrália is ilyen, nem kívánt elemek számára létesített gyűjtőhelyként kezdte modern-kori pályafutását.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.02. 12:54:10

@Kispangit:

Igen, itt nálunk Nauruban nem volt rossz a tábor. De tudni kell, hogy Nauru eléggé speciális hely. A világ harmadik legkisebb állama (Vatikán és Monaco után), nincs semmilyen munkalehetőség külföldieknek (sőt, a nauruiak háromnegyede is állami segélyen él), s az egész országot meg lehet ismerni egy hét alatt. Nem az ideális hely egy menekültnek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.02. 12:55:04

@dr. Trebitsch:

"nálunk vajon mennyi illegális bevándorló lehet évente?"

De facto nulla.

Földi Bence 2012.11.02. 12:55:53

@Csiken Disztroly: Igen, szakdolgozatom kapcsán foglalkoztam korábban is a témával, börtönszigetből egy toleráns, befogadó állammá vált. Aztán megszilárdultak a viszonyok és az ázsiai bevándorlókat pl. már nem látták szívesen. És a fent vázolt programban csúcsosodott ez ki.

HgGina 2012.11.02. 12:58:03

@Földi Bence: akkor nyíltan le kéne írni, hogy az összes tetves bűnöző cigánynak kényszermunkatáborban a helye. És akkor nincs félreértés, hanem egyetértés van végre valamiben országos szinten.

dr. Trebitsch 2012.11.02. 12:59:13

@Földi Bence: :) szerencsére korom ellenére a GOOGle-t ismerem, inkább arra gondoltam, hogy azt nem tudom, mennyire probléma ez nálunk? Mert az illetékes Hivatalnak nyilván az, de nemzetgazdaságilag mit jelenthet? Mert az illetékesek nyilván szeretnének minél kevesebbet dolgozni.

dr. Trebitsch 2012.11.02. 13:01:25

@HgGina: a cigányok magyar állampolgárok... a bennszülöttekkel az ausztrálok sem tudnak mit kezdeni, óriási probléma, rengeteg pénz, de a megoldást ők sem találták meg, illetve próbálják őket asszimilálni, de nem nagyon megy... ahogy nekünk sem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.02. 13:06:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mondd, te valami kényszerképzet miatt irkálsz valótlan hülyeségeket minden egyes blogba? Hallgass, ha nem tudod, miről beszélsz, és mindenki jobban jár. A magyar média épp visszhangzik az illegális bevándorlókkal szembeni bánásmódtól, ez téged igazán zavarhatna a sületlenségeid felbüfögésében. Hagyd már abba!
A poszthoz: nagyon helyes az eljárás. A menekültnek biztonság kell a bombák és a háború elől, valamiféle feldél a feje fölé, és étel a hasába. Ezeket az említett szigeteken mind bőségesen megkapják. A zavargások tisztán mutatják, hogy ezeknek az embereknek nincs valós menekülési indoka, hanem pusztán egy jóléti társadalom gyümölcsét jött szüretelni, aztán még ő van megsértődve, ha hoppon marad.
Néhány svéd menekülttáborban (olvasd: kastélyszállók) is voltak zavargások, a "menekültek" a mobil térerőt, a halal fogások hiányát, a takarítás minőségét (!!!!!!!!), valamint egy állítólagos kísértet jelenlétét kifogásolták. Menekült, aha.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.02. 13:08:33

honnan mennek oda illegálisan azt lehet tudni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.02. 13:10:35

@Réka ‎:

Tévedsz. Magyarországon nulla körüli az illegális bevándorlók száma. Nézz utána és ne higgy a bulvármédiáknak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.02. 13:22:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ittvagyunk.eu/htmls/cikkek.html?articleID=93
nol.hu/belfold/no_az_illegalis_migracio__a_magyar_es_az_osztrak_belugyminiszter_az_uniohoz_fordult

most már abbahagyod a marhaságok irkálását?
vagy tudsz esetleg ezeknél komolyabb forrást prezentálni, amivel a nulla számot támasztod alá?
A nulla eszedet az összes hozzászólásod igazolja ékesen. Azt hiszem, te vagy a bloghu legirritálóbb trollja jelenleg. Legalább elértél valamit...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.11.02. 14:49:47

@Földi Bence: Börtönsziget a 18. században, később pedig az olyan elemek lerakóhelye, akikkel nem tudtak otthon, Nagy-Britanniában mit kezdeni. A II.Vh után pl. többezer gyereket (háborús árvák, széthullott családok gyerekei) pateroltak Ausztráliába.

@Réka ‎: A bevándorlás a II. Vh. utáni évtizedek nagy megoldása volt a jóléti társadalmak azon problémájára, hogy "honnan szerezzünk olcsó és igénytelen munkaerőt". Amikor éppen jól megy a szekér, akkor ezek az országok rendszerint büszkék a multikulturális befogadó hagyományaikra, amikor meg rossz a helyzet és nagy a munkanélküliség, akkor hirtelen rájönnek, hogy ezek a bevándorlók mekkora problémát jelentenek, hogy képtelenek beilleszkedni a befogadó ország kultúrájába. Például - ha jól emlékszem, pont Ausztráliából - hallottam egy sztorit (az illető, aki elmondta, a 80-90-es években gyümölcsszedésből élt szerteszét a világban, ezért nem vagyok biztos az országban), a mezőgazdaságban imádták az illegálisokat foglalkoztatni, mivel ha valami vita vagy lázadozás volt, simán rájuk lehetett hívni az idegenrendészetet, a rendőrök begyűjtötték őket, a gazdától meg meg sem kérdezték, hogy mit kerestek ezek a földjén. Egyfajta hallgatólagos, bevett gyakorlat volt az ilyesmi, valóságos áldás a nemzetgazdaságnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.02. 15:01:21

@Csiken Disztroly: Én azért látok különbséget a két említett korszak bevándorlási "trendjei" között. Ausztráliát nem vágom, de Nyugat-Európában az 50-es, 60-as évek munkaerőhiányát jórészt ideiglenes és teljesen legális, toborzott bevándorlással oldották meg, többnyire európai munkásokat hoztak be, úgy, hogy várta őket az állás és a lakás. Nem jöhetett boldog- boldogtalan, csak aki szerződést kapott.
Ma viszont a polkorrektség nevében bárki jöhet, nem teszik ki, és amíg a jóléti államokban az a bevett praxis, hogy aki sem a nyelvet megtanulni, sem kulturálisan beilleszkedni, se a munkaerőpiacra betörni nem óhajt, azt nem vágják ki, hanem eltartják - miközben a dolgozó, egyre csökkenő tömegnek nyújtott juttatások egyre csökkennek - ez a probléma csak nőni fog.
Magyarország ebből a szempontból szerencsés, mert ott nincs olyan színvonalú szociális háló, mint sok nyugati országban, ezért hálistennek kevésbé vonzó hely a jóléti migránsoknak, bár ahogy mostanában látjuk, az EU elkezdte Magyarországot is piszkálni, hogy nem kellő luxuskörülmények között tartják az illegális bevándorlókat. Érdekes lesz figyelni a fejleményeket.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.11.02. 17:45:30

@Réka ‎: Létező problémák amiről írsz, az előbbieket inkább kiegészítésképpen írtam, hogy kerek legyen a történet. Viszont azt nem tudom, hogy az-e a rosszabb, hogy vannak ezek a szociális "menekültek", akik élősködnek és nem akarnak beilleszkedni vagy az, hogy aki akar, az sem nagyon tud hova beilleszkedni, mert a helyi, "őslakos" társaság is teljesen szét van esve.

A többivel pedig egyet értek, a menekülthelyzet egyre csak durvább lesz, ahogy a Közel-Keleten és É-Afrikában forrósodik a helyzet.

Magyarország viszont csak annyiban szerencsés, hogy szegénynek ott vannak a saját "menekültjei" és az sem piskóta.

Földi Bence 2012.11.02. 20:55:20

Azért örülök, hogy pár ember kivételével értelmesen is hozzá tudtak szólni a témához! Köszönöm, hogy olvastak/olvastatok!

Hohó60 2012.11.03. 10:17:40

@Földi Bence:

Gyors átolvasás alapján némely emberjogista álcában jelentkező szélsőségesekre jellemző utalást véltem felfedezni. Örülök, ha tévedtem.

Hohó60 2012.11.03. 10:25:49

@dr. Trebitsch:

Nos, én valóban a gyakorlati liberalizmus ellen szólok elsősorban minden létező fórumon. Mert nem számít, hogy mi az elmélet, ha hazánkban a gyakorlat a SZADESZMP,meg annak szörnyűséges egyedekből álló szellemi holdudvara.
Ha ezt sikerülne kigyomlálni, akkor lehetne megvitatni a liberalizmus eszmerendszerének pozitív és/vagy negatív oldalait.
Minden esetre nem látom, hogy ha vannak valóban liberálisok ebben az országban, akkor ők küzdenének az eszméiket lejárató, azt csak hatalmi mániájuk érdekében felhasználó internacionalista erők ellen.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.18. 21:21:14

@Földi Bence: kérlek szépen ez kizárt, hiszen az idegenrendészet doktora, Birka Ph.D. már kijelentette, hogy Magyarországon nincsenek illegális bevándorlók.
süti beállítások módosítása