benyóblog

Az állami kitüntetésekkel csak a baj van

2013. március 22. 08:00 - Földi Bence

allamikituntetes.jpg

Idén ismét robbant a bomba az állami kitüntetések körül: miért van az, hogy a hűség előbbre való a szakmai teljesítménynél, ha a díjazásra kerül a sor. Bár azt hinnénk, hogy ez a végtelenül megosztott magyar politikum problémája, Nagy-Britanniában sem jobb a helyzet e téren. Szükség van egyáltalán állami kitüntetésekre?

Az idei március 15-i állami kitüntetésdömping ismét kiverte a biztosítékot

főleg az ellenzéki körökben, ahogy ez az aktus jellegéből adódik. Például a Kárpátia-frontember Petrás Jánost a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatával tüntette ki Balog Zoltán, aki azonban nem emiatt került rendkívül kínos szituációba. De még csak nem is a sajátos történelemfelfogással rendelkező történész, Bakay Kornél Magyar Arany Érdemkeresztje okán.

Hanem Szaniszló Ferenc díjazása miatt, aki Táncsics Ferenc-díjjal gazdagodott, egészen hat napig örvendezhetett neki, miután a boldogság világnapján visszaadta azt a miniszter kérésére. Ez az esemény nem csak az ellenzékiekből váltott ki tiltakozást, valójában csak a Jobbik és a náluk szélsőségesebb a szaniszlói konteókban hívők vélték úgy, hogy Szaniszló megérdemelten kapott kitüntetést szakmai munkája elismeréseként.

Azzal, hogy most Szaniszló díját visszakérte a miniszter, még nem oldott meg semmit, ugyanis az ellenzék (pl. a magát libertáriusként meghatározó Szabad Piac Alapítvány) nem fog megelégedni ennyivel, a két másik, számukra problémás személytől – Petrás Jánostól és Bakay Kornéltól – is el akarják majd venni a kitüntetésüket. Erre egyébként tökéletesen ráéreztek a jobbikosok által futtatott Jobbegyenesnél is, csak kissé eltúlozták a dolgot: a Szaniszlóra megharagudó Bencsik János szerint „kilövési engedély van érvényben nem csak a másik két díjazottra, Petrásra és Bakayra, de minden nemzeti érzelmű művészre, tudósra vagy tollforgatóra, aki szálka a népszavás holdudvar szemében”.

balogszaniszlo.jpg

Valójában persze ez csak vihar volt a biliben,

és sokan nem is gondolkodtak el azon, hogy milyen mélyebb probléma húzódik meg az állami kitüntetések osztogatásával kapcsolatban. Zöldi Lászlónál azonban olvastam egy rendkívül találó idézetet az egész üggyel kapcsolatban: „A politikus számára minden sajtókitüntetés átadása olyan, mintha fácánként a legjobb vadásznak adna díjat.” Az idézet Ivanics Ferenc kisalföldi fideszes politikustól származik, 2002-ből.

Valóban: miért éri meg a politikusoknak, hogy díjazzák azokat, akik jó esetben – a kínos ügyleteiket leleplezik? No hát nyilvánvalóan nem azoknak adják, akik leleplezik őket, hanem a „szövetséges” sajtómunkásoknak, akik nem, vagy csak érintőlegesen foglalkoznak a saját politikai beállítottságukhoz közel álló politikusok ügyleteivel. Ellenzéki oknyomozókat ritkán tüntetnek ki – függetlenül attól, hogy azok teljesítménye szakmai szempontból megsüvegelendő-e vagy sem.

Ez az igazi rákfenéje ezeknek az állami kitüntetéseknek

– legyen szó a sajtó képviselőinek, vagy másoknak a díjazásáról. Annyira átpolitizálódott életünk minden szférája, hogy amikor oda jutunk, hogy elismerhetnénk valaki szakmai munkáját – mert adott a lehetőség, hogy így tegyünk –, akkor vagy nem figyelünk oda, vagy nem vesszük figyelembe a jelöltek szakmai teljesítményét. Mind a bal-, mind a jobboldalra igaz volt az utóbbi jó néhány esztendőben, hogy aszerint díjazta a „teljesítmény alapján” az adott terület „legjobbjait”, hogy azok az adott oldal holdudvarába tartoztak-e, vagy sem.

Ám mielőtt az ember elkeseredne azon, hogy ez magyar jelenség:

a nálunk jóval szerencsésebb sorsú Nagy-Britanniában sem megy másként az állami kitüntetések kiosztása. 2012 elején a Konzervatív Párt például olyan személyeket jutalmazott lovagi címmel, vagy érdeméremmel, akik komoly pénzeket pumpáltak a párt házikasszájába. A Munkáspárt akkor keményen kritizálta a konzervatívokat azért, mert a holdudvarnak osztogat állami kitüntetéseket – ahogy az MSZP is kritizálta a konzervativizmustól már jó messzire vetődött Fideszt. Pedig az ő idejükben még durvábban zajlott ugyanez a procedúra, olyannyira, hogy a Királyi Ügyészi Szolgálat is vizsgálta az ügyeket. Végül nem emeltek vádat senki ellen, mivel nem tudták kimutatni, hogy közvetlen kapcsolat lenne a pártfinanszírozás és a díjazás között.

downingstreet10.jpg

Azonban nem kell lángésznek lenni ahhoz, hogy belássuk: az állami kitüntetések rendszerével valami nagyon nincs rendben: nem a teljesítmény, hanem a hűség az, ami számít. Éppen ezért az állami díjazások rendszere komoly reformra szorul, olyannyira, hogy akár el is lehetne törölni azt: szakmai grémiumokra kellene bízni a szakmai, teljesítményalapú kitüntetések odaítélését. Viszont a sajtó esetében nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra, ahogy azt Balog Zoltánék tervezik. Mert attól, hogy „az újságírókat és munkahelyeiket hivatalból felügyelő hatóság” tünteti ki az újságírókat, még nem oldódik meg a probléma. Főleg, ha annak a hatóságnak a tagjai ugyancsak pártemberekkel vannak tele. Erre a „kreatívnem számított az imént idézett Pál Zsombor sem.

Ám az állami kitüntetések esetleges eltörlésével

a probléma valós társadalmi gyökerei nem változnának meg: elkeserítő ugyanis, hogy a teljesítménynél előbbre való az, hogy kinek milyen kapcsolatai vannak. Ez ellen a „protekciós kultúra” ellen kellene valójában tenni valamit. Ám a Bölcsek Kövével sajnos nem rendelkezem, így egyelőre számomra is rejtély, hogyan lehetne ezt kivitelezni.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr835161237

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az állami kitüntetésekkel csak a baj van 2013.03.22. 14:39:02

Nem kell lángésznek lenni ahhoz, hogy belássuk: az állami kitüntetések rendszerével valami nagyon nincs rendben: nem a teljesítmény, hanem a hűség az, ami számít.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.22. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.22. 16:33:27

"Szükség van egyáltalán állami kitüntetésekre?"
Nem.

Szükség van szigorúbb korrupcióellenes szabályokra?
Igen.

kvadrillio 2013.03.22. 16:39:53

HÁÁÁÁÁT.....SZANISZLÓ TÉLLEG EGY MAI HŐS !!!!!

AZ ÁLTALA FELVÁZOLT UN. HÁTTÉRHATALOMNAK PEDIG IGEN HAMAR PUSZTULNIA KELL ! MERT RENDKÍVÜL KÁRTÉKONY A FÖLD NÉPÉRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ubu1 2013.03.22. 16:49:27

Elég nagy feneket kerítettek ennek a Szaniszló ügynek. Hivatalosan egy KÜLPOLITIKAI munkáját akarták ugyanis elismerni, aminek semmi köze ahhoz, hogy mi a véleménye a zsidókról, a cigányokról vagy éppen milyen összeesküvés elméleteket gyárt a kolontári vörösiszap tároló sérüléséről.

vezér01 2013.03.22. 18:27:22

@ubu1: Aki nézi a Világpanorámát az tudja,hogy a vörösiszap-tároló robbantásának lehetőségére a parlamenti vizsgáló bizottság fizikus végzettségű tagja
hívta fel Szaniszló figyelmét. Helyszínen készült fényképei alapján nem alaptalanul !

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.22. 18:49:19

Nem tudom elfogadni azt, hogy az előző kormányok is ugyanilyenek lettek volna. Kitüntették a saját csókosaikat is, ez igaz. De nem csak őket, számtalan ellenpéldát lehetne hozni, botrány inkább abból volt, ha az illető politikai okokból visszautasította a kitüntetést, lásd. pl. Blaskó Péter. Rádásul a saját kedvencenknél is volt egy szakmai minimum, ami alá nem mentek. Na ez most egyáltalán nincs, és ez azokat alázza meg igazán, akik politikai nézeteiktől függetlenül megérdemelten kapott díjat, mint pl. Rudolf Péter, aki ugyan Orbán foci partnere, de ettől még kitűnő színész, így jó helyre került nála a Kossuth díj. Mégse róla szólnak a hírek egy hete, hanem Szaniszlóékról :-(
süti beállítások módosítása