benyóblog

Nincs többé Felszab tér, nincs többé Népszava?

2013. január 17. 12:21 - Földi Bence

kommunista_utcanevek.jpg

2013. január elsején hatályba lépett az a salátatörvény, amely megtiltja, hogy az egyes cégek, intézmények, szervezetek, sajtótermékek és közterületek nevében XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezés is legyen. A KDNP-s Stágel Bence vezetésével több képviselő (mások mellett Wittner Mária) által benyújtott törvény több más jogszabályba is belenyúl, hiszen szabályozza a cégek, sajtótermékek, civil szervezetek, közterületek elnevezését, illetve a névváltoztatással kapcsolatos eljárások részleteit.

A törvény általános indoklása így kezdődik: „Hazánkban egyre erősebb nyomás érzékelhető mind a lakosság, mid (sic!) a média irányából a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz (sic!) köthető személyekről elnevezett utcanevek, intézmények, társadalmi szervezetek nevének megváltoztatásával kapcsolatban”. Stágelék szerint a diktatúrákkal való „teljes körű szakítás megköveteli”, hogy az ilyen jellegű „elnevezések ne maradhassanak fenn”. A képviselők úgy vélik, hogy „ezzel eleget teszünk annak a társadalmi elvárásnak, hogy utcáink, intézményeink, szervezeteink csak olyan elnevezést viseljenek, amelyek méltóak a demokratikus jogállam eszméihez”. Az indoklás kitér arra is, hogy az önkormányzatoknak eddig is lehetőségük volt a névváltoztatásra, sokhelyütt éltek is ezzel, „ugyanakkor az általános, a Kereszténydemokrata Néppárt által korábban már szorgalmazott tilalom kimondása érdekében a kérdést magasabb szinten, törvényben szükséges szabályozni”. A legfőbb ellenérvet – miszerint mindenkire hatalmas költségeket ró egy ilyen átnevezés – kivédték azzal a jogalkotók, hogy az igazolványcserék és egyéb szükséges adatmódosítások illetékmentesek lettek. A részletes indokolás végén pedig összeállítottak egy nem teljes listát a zsakutca.iksz.net kutatásai alapján azon közterületekről, amelyeket érinthet a törvény. Ebből kiderül, hogy még mindig akad Leninről, Marx Károlyról, Engels Frigyesről, a Vörös Hadseregről, Kun Béláról, vagy November 7-éről elnevezett közterület Magyarországon.

vancsapista.jpg

Természetesen pont ez a kérdéskör keltette fel leginkább a közvélemény figyelmét, hiszen ez érinti a legtöbb honpolgárt. A közterület-átnevezések központi szabályozása több szempontból sem szerencsés. Egyrészt azért, mert – miként az általános indoklás is írja – az önkormányzatoknak eddig is lehetősége volt megszüntetni a Lenin utcát, vagy a Felszabadulás útját, de többnyire nem volt rá pénzük. A törvény most kötelező kiadásokat generál a válság alatt egyre inkább eladósodó önkormányzatoknak, amelynek időzítése tehát nem a legésszerűbb. Másrészt ezzel a lépéssel az állam túlzottan beleszól a mikroközösségek életébe, akik – jó esetben – tudják, hogy mi a fontosabb számukra: egy utca átnevezése, vagy mondjuk egy infrastrukturális fejlesztés, amelyre pályázati finanszírozás is adódik. Talán célszerűbb lett volna a kormány részéről csak egy ajánlás megfogalmazása, amelynek teljesítéséről az önkormányzatok – ismerve a helyi viszonyokat – maguk dönthettek volna.

Másrészt úgy tűnik, hogy – a törvény indoklásával ellentétben – nem izgatja különösebben a közterületek elnevezése a lakosságot (gondoljunk a vasárnapi gyömrői népszavazásra), vagy éppen a honpolgárok ellenérzését váltja ki az átnevezések sokasága (gondoljunk pl. a Policy Solutions 2011-es budapesti kutatására). Előbbi oka sok esetben szimplán annyi lehet, hogy nem is tudnak arról a környékbeliek, hogy az adott személy kicsoda, akiről a közterületet az előző században elnevezték, vagy diktatúrához köthető-e egyáltalán. Ez a törvény meglehetősen körvonalazatlan része, hiszen ezt a megfogalmazást alkalmazzák: „olyan személy neve, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be”, illetve „olyan kifejezés vagy olyan szervezet neve, amely a XX. Századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható”. Kérdéses esetben pedig az MTA állásfoglalása szükséges, jó eséllyel lesz elfoglaltságuk a történész akadémikusoknak a közeljövőben. Ez az értelmezési kérdés például Frankel Leó esetében okozott problémákat, hiszen az átnevezés ellen érvelő Lendvai Ildikó szerint az első komoly magyar baloldali párt (Magyarországi Általános Munkáspárt) alapítója már 1896-ban elhunyt, így sem a Tanácsköztársaság, sem a kommunista diktatúra aktív szereplője nem lehetett. Baranyai döntéshozók Pécsett már levették Frankel nevét egy közterületről, azzal érvelve, hogy „Frankel Leó munkásmozgalmi tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit”. A fenti példából is látható, hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy mégis mely személyekről elnevezett közterületekre érvényes a törvény, ahogyan az sem, hogy meddig terjed a felelősség: például a kollaboráns írók, tudósok is részt vettek a diktatúra „megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában”?

nepszavatwitter.jpgA törvény kitér a sajtótermékekre is, ahol szintén tilossá vált az ilyen elnevezések használata. Ennek kapcsán a Médiajogfigyelő rámutatott arra, hogy eleddig lehetett olyan nevet adni sajtóorgánumoknak, mint például Hitler Hírmondója, vagy Szálasi Kardja, de vajon az egyértelműen a kommunista diktatúrák személyei ellen irányuló törvény az ilyen jellegű címadásokat is tiltaná-e? „Vajon a hatóságban merülne-e fel kétség és a Magyar Tudományos Akadémiához fordulna-e állásfoglalásért akkor, ha a mindinkább terjedőben lévő közterület-elnevezésekre tekintettel Horthy Harsonája elnevezéssel vennének nyilvántartásba újságot?” – teszi fel a kérdést a szerző. Ugyanitt is érdekes kérdés, hogy hol a határ: például egy Népszava kifejezés olyannak számít-e, amely a diktatúrával „összefüggésbe hozható”?

Természetesen a kormány részéről is érthető az igyekezet, hiszen az emlékezetpolitika minden hatalom számára fontos identitásképző és -megtartó erőt jelent. Ám nem biztos, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét pont olyan cselekedetekkel kell szétforgácsolni, amelynek alapja a bűnbakképzés szociálpszichológiai jelensége. Emellett az önmagát konzervatívnak tekintő Fidesz-KDNP-kormánykoalíciótól meglehetősen furcsának tűnik, hogy a kommunista diktatúrához hasonlóan eltörli az előző rendszer köztérelnevezéseit és esztelenül nagyívű reformokat hajt végre. Azok után, hogy ennyi szimbolikus politikai cselekedetet végrehajtottak (kezdve az Alkotmány Asztalától a már eddig is zajlott köztérátnevezésekig), nem egészen megfelelő időzítést választottak egy ilyen jellegű salátatörvény meghozatalához.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr405023377

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs többé Felszab tér, nincs többé Népszava? 2013.01.17. 12:52:01

Ezzel a lépéssel az állam túlzottan beleszól a mikroközösségek életébe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2013.01.17. 15:44:29

kik azok az elnevezett utcanevek?

Crass 2013.01.17. 18:12:11

Legfőbb ideje már, hogy a rosszemlékü rezsim minden összefüggésében eltünjön. Szégyen és gyalázat, hogy több mint húsz évvel a rendszerváltozás után még előfordulhatnak ezekről a gonosztevőkről elnevezett közterek hazánkban! El kell tünniük a tettesekkel egyetemben. Várja az utcanévtáblákat az olvasztó, a téveszmék ma még élő hirdetőit pedig a számonkérés és a megvetés!

Netuddki. 2013.01.17. 18:25:17

Aha, mert mindig a legfontosabb dolgokkal foglalkoznak. A trágya adórendszer meg maradt, a gazdaság a béka segge alatt. Most komolyan, ezért fizetjük őket? Színezett üzemanyag, ja...

Netuddki. 2013.01.17. 18:26:36

@Crass: Soha nagyobb gondod ne legyen kisfácán!

DezInf 2013.01.17. 18:38:44

Legyen minden főutca Orbán Viktorról elnevezve.
A mellékutcák lehetnek Simicskák.
A zsákutcák Matolcsyk :D

DezInf 2013.01.17. 18:40:19

@Crass:
Mi a bajod Leninnel?
Bántott téged?
Nem is ismered.
Tolbuhin meg kit zavart,senki sem ismerte:) asse tudta kicsoda.....szerette a vodkát,ennyi.

vasziljevics 2013.01.17. 18:40:58

mindenhol csak ez a kibaszott centralizációs, "majd én megmondom a Minisztériumból, hogy kinek mi a jó Dél-Baranyában" tempó...

regress 2013.01.17. 18:51:27

@Crass: nekem eddig ez a legszarabb diktatúra.törölném a narancsszínt,a viktor nevet a naptárból,sorolhatám.ja és téged is te barom

2013.01.17. 19:26:39

@Crass: Ahhoz, hogy hogy a rosszemlékü rezsim minden összefüggésében eltűnjön, nem utcanév-változtatás kéne, hanem ügynöktörvény. Amire 23 éve egyetlen párt sem hajlandó.

Foxtrotty 2013.01.17. 19:31:02

"alapja a bűnbakképzés szociálpszichológiai jelensége"

Húbazzzzmeg, ezám olyan tudományosan hangzik, hogy nem is lehet vitatkozni vele! Mert a fideszek még a jóságos Lenin apóból és a drágakövekkel kirakott emlékű Kunbéciből is képesen bűnbakot csinálni

Aztán hogy ezek a drágalátós emberek hébe-hóba vérengeztek egy kicsit kit érdekel ma már? Készüljenek inkább az Intervízió dalfesztiválra, elftásak!

VT22 2013.01.17. 19:32:17

@DezInf:
"Tolbuhin meg kit zavart,senki sem ismerte:)"

Csak az a pártízezer ember, akit legyilkoltak a csapatai budapest ostromakor.

Biztos Varsóban is kifejezik az aggodalmukat a helyi liberálisok, hogy a nagyszerű Wehrmacht tábornokokról nem nevezhetnek el utcát.

Szevasztok 2013.01.17. 20:00:34

És a törvény a "Horthy tér" elnevezést nem tiltja?

Crass 2013.01.17. 20:48:43

@regress: Te értéktelen fasz! Neked ez való! viktor (vörösből váltott narancsra!) horgyul, böszme és társai. Hja, meg lenin, a világtörténelem egyik leg véreskezűbb hóhéra, vö. gulag, csernozgyom program, stb... Fingod nincs történelemről, és erkölcsről, igaz miért is lenne .... védenceidnek sem volt.

Crass 2013.01.17. 20:55:44

@kovi1970: Az az anyagi kár, amit a kommunisták okoztak eltörpül amellet a kár mellett,amit az ország erkölcsének és a szellemiségének megnyomorításával okoztak. Utóbbiak helyreállítására nem lesz elég ötven év sem. A ma nálunk sikeresebb országok polgárai nem okosabbak, nem születésüknél fogva tehetségesebbek mint a magyarok. A gondolkodásuk más! Igenis nem tűrik meg a bűnözőkről elnevezett köztereket. Nekik van gerincük és bátorságuk lusztrációs törvényt hozni! (Nézz utána mi az te bugris!)

Anyátok picsája! 2013.01.17. 22:03:43

Lenin anyja is zsidó volt. Vagy Rákosi és a másik tömeggyilkos Péter Gábor. Mint ez a cionista díszpinty, aki még haldokló gyerekeket is megbecstelenített hittestvérei legnagyobb egyetértésével és falazásával: index.hu/kultur/showbiz/2013/01/11/otszaz_fiatalkoruval_fajtalankodott_a_teves/

Kártékony egy népség ez.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.01.17. 22:21:05

Bartók Béla utat is visszanevezik? Tudjátok, mi volt azelőtt? Meg a Kodály-köröndöt? A Villányi utat is (pénzügyminiszter-helyettes volt a nyolcvanas években)?
@Crass: Ezt még inkább elmondhatjuk a jelenlegi kormányra.

horrorpornó bábszínház 2013.01.18. 00:36:57

A "mások mellett" helyett szerencsésebb lett volna a "többek között".

Osztapenko pedig Osztyapenko.

@Crass:
Hát koma, neked sem a szomszédod a hülye.

Szerintem a történelemről neked sincs fingos sem. Lenin 1921-ig az intervenciósok meg fehérgárdisták ellen harcolt, egyben próbálta valamennyire építeni a világháborúban meg a polgárháborúban tönkrement, de ezek előtt is rohadt elmaradt országot, közben 1918-ban meglőtték, amiből soha nem épült fel. 1924 januárjában meg meghalt.
Mikor lett volna ideje gyilkolászni, te kis sötét segg?

Mondjuk Horthynak viszont a lelkén szárad vagy 1,5 millió magyar élete, meg ugyanennyinek a kivándorlása.

A szádból legalábbis érdekesen hangzik a bugris szó.
(Mellesleg mire hoztak volna lusztrációs törvényt ezek az országok, te szerencsétlen barom? Nem, a te szellemiségedet nem a kommunisták nyomorították meg, ne fogd rájuk. A génjeid ennyire szarok. Csoda, hogy nem csimpánz lettél.)

@Wendriner Piroska sakál és balerina:
IGEEEN!
(És vajon miért nem?)

@VT22:
Mintha nem ők jöttek volna először a mi országunkba népirtani, hanem mi oda.
Vagy úgy kezdődött, hogy a mocskos ruszkik visszaütöttek?
Talán nem kellett volna a meleg szarig benyalni Hitlernek.

DezInf 2013.01.18. 08:36:20

@horrorpornó bábszínház:

Köszi,hogy helyettem is válaszoltál. A fidesztrollok nem szeretik a történelmet. Viszont tele vannak régi elvtársakkal,ügynökökkel. Amikor az észt osztják,akkor nem lehetne ezekre is odafigyelni?
Frankel Leó meg kinek is csípi a szemét?
Roosevelt?
He......

Anyátok picsája! 2013.01.18. 14:16:21

@horrorpornó bábszínház: "A nem titkoltan arámi ősöktől származó Lenin 5 millió német birodalmi aranymárkát kapott, hogy döntse meg a cári rendszert, fejezze le a nemességet és az egyházat, hogy aztán ebből a csődhelyzetből az őt pénzelő cionista bankárok ügyesen megszerezhessék az orosz területeket.

Amit nem sikerült a szabadkőműves páholyuk révén Napóleon seregeivel elrendezni (mert őt is ezek küldték!, Napóleon két testvére volt a két Nagypáholy vezetője!), azt a csőcselékkel kellett most elintézni.
Az új kormányanak 581 tagja közül KETTŐ volt csak orosz a többi zsidó... Micsoda véletlen.....és semmi faji kizárólagosság!"

Körülbelül húszmillió ember halála szárad a lelkén Lenin barátodnak.

Crass 2013.01.20. 10:57:41

Te idóta gyökér! Lenin nem volt népirtó, a föld pedig banán alakú! Megnyilatkozásod formája és tartalma minősít. Fingod nincsen a történelemről. Horthy Miklós mint másfél millió magyar gyilkosa, és másfél milió kivándorlóé! Bruhhaha... A kivándorlás csekély húsz évvel Horthy előtt volt, a másfélmillióba pedig beleszámoltad a bolháidat is? Mars a szuszterpad mögé nem való neked ez!
süti beállítások módosítása