benyóblog

Végre rátaláltak a magyarok Ausztráliára!

2013. március 21. 14:14 - Földi Bence

nemethzsolt.jpg

Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiai kapcsolatok építésének, és Ausztrália ebben szerephez juthat, hiszen az ország helyzetéből adódóan egyfajta katalizátora lehet az Európa és Ázsia közötti együttműködés alakításának mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön telefonon az MTI-nek.

Németh Zsolt március 12-23. között Új-Zélandon és Ausztráliában tesz látogatást. Az államtitkár Ausztráliában találkozott mások mellett Richard Marles külügyi parlamenti államtitkárral, Julie Bishoppal, az ellenzék helyettes vezetőjével, valamint az ausztrál parlament külügyi bizottságának tagjaival. Emellett a későbbiekben állampolgársági eskütételen is részt vesz.

Hangsúlyozta, hogy „Ausztrália Európából nézve Ázsia, de Ázsiából nézve Európa”, ezért lehet központi szerepe a két kontinens közötti kapcsolatok erősítésében. Bár az ázsiai kapcsolatépítés lényeges eleme a magyar külpolitikának, nem érinti az ország biztonságpolitikai elkötelezettségét mondta. Kifejtette: „noha keleti szél fúj a világpolitikában, Magyarország nyugati zászló alatt hajózik”. Ezért fontos megerősíteni az értékalapú együttműködést a partnerországokkal, így Ausztráliával is tette hozzá.

A magyar-ausztrál kétoldalú kapcsolatokat illetően kiemelte: a tavaly megkötött társadalombiztosítási egyezmény, amelynek célja a nyugdíjak folyósításának megkönnyítése volt, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Felgyorsítják a két ország fiataljainak diákmunka-vállalási lehetőséget biztosító megállapodás előkészítését is közölte. Megjegyezte, hogy napokon belül életbe lép az Új-Zélanddal kötött hasonló egyezmény. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a közeljövőben légügyi megállapodást kötünk az ausztrálokkal, az ügy következő lépéseként Magyarország hamarosan elküldi szakmai véleményét Ausztráliának. A légiközlekedési megállapodás a későbbiekben alapja lehet a két ország közötti menetrend szerinti légi járatok megindításának.

Németh Zsolt kiemelte: Ausztráliában mintegy 80 ezres magyar közösség él, a magyarok körülbelül fele az elmúlt évtizedekben érkezett a határon túli területekről, elsősorban a Délvidékről. Ez egy igen összetartó, erős közösség, amelynek körében nagy szimpátia kíséri a kormány erőfeszítéseit a magyar-ausztrál és a magyar-magyar kapcsolatépítésben fogalmazott. Kifejtette, a magyarok üdvözölték a kedvezményes honosítás lehetőségét, valamint azt, hogy a közeljövőben konzuli iroda nyílik Melbourne-ben, és állandó konzul kezdi meg a munkáját Sydneyben. Ugyancsak kedvező fejlemény, hogy heteken belül két új konzul érkezik az országba, így növelhetik a kihelyezett konzuli fogadónapok számát a magyarok lakta területeken, továbbá a Kőrösi Csoma Sándor-program keretében hét népművelő jön az országba a magyar nyelv, történelem, népzene és néptánc oktatására.

Az államtitkár kitért arra is: megállapodott Katy Gallagher canberrai tartományi miniszterelnökkel, hogy Magyarország székely kaput adományoz a fővárosnak, amelyet a tervek szerint nyáron Canberra központjában állítanak fel. (MTI)

vezerkomment.jpg





Örömömre szolgál, hogy végre a magyar kormány is ráérzett: Ausztráliával érdemes jó kapcsolatokat ápolni.


Már szakdolgozatomban rámutattam – amelyben a brit és az ausztrál politikai kultúrát hasonlítottam össze –, hogy Magyarországon egyrészt fehér foltnak számít Ausztrália, másrészt a két ország között némi hasonlóságot is fel lehet fedezni: „mindkét ország a népek olvasztótégelyeként szolgált, s az integráció és nemzetépítés terén volna mit tanulnunk attól az Ausztráliától, mely egyébként hajlamos lehetne olyan fokú széthúzásra, mint ami Magyarországon tapasztalható. Emellett Ausztráliában az egyik meghatározó kisebbség a kivándorolt magyarok csoportja” – írtam lassan egy esztendeje. Utóbbit Németh is kiemelte.


Helyes emellett annak felismerése is, hogy Ausztrália a nyugati és keleti kultúrák közti párbeszéd egyik közvetítőjének szerepében tetszeleghet. Julia Gillard ausztrál miniszterelnöknő például tavalyi indiai útján is azt emelte ki, hogy ugyan a korábbi kormányok alatt inkább az USA felé fordult országa figyelme, ők ismét Ázsiára figyelnek, mivel „Ázsia Évszázada” következik.


Bár Ausztrália valóban távoli ország, ám számunkra éppen ezért lehet hasznos. Gazdasági ereje, és a térségben betöltött vezető szerepe miatt mindenképpen érdemes jó kapcsolatokat ápolni az országgal, amelytől sokat tanulhatunk. Csak remélni tudom, hogy ez a látogatás most valóban fordulópontot jelenthet, és az ausztrál-magyar (valamint az új-zélandi–magyar kapcsolatok) jövedelmezőek lesznek számunkra.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr745159493

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kivonulás Magyarországról 2013.05.14. 16:55:59

Ausztrália bezárja budapesti nagykövetségét – költségvetési megszorításokra hivatkozva. Az világos, hogy külpolitikájuknak nem a Közép-Európával fenntartandó jó kapcsolat az elsődleges prioritása, ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon is: miért pont ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2013.03.22. 01:28:51

Én szeretnék lenni a Melbourne-i konzul. Helyben lakom. Megoldható?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.22. 04:23:38

@ErtelmetlenSzajkarate:

Biztosan van annyi pénz amiért te lehetsz a magyar konzul Melbourne-ben... :)

buxa44 2013.03.22. 06:48:53

Minél több országgal vagyunk jóban,annál jobb.Nagy szükség van most az ilyenre.

Csakazértisbéla 2013.03.22. 07:51:03

Nyugat és Kelet közötti párbeszéd? Gazdasági erő? Kapocs Ázsiával?
Túrót, van ott 80000 potenciális szavazó, ezért került hirtelen az érdeklődés homlokterébe.
Lám - lám hirtelen két új konzul is megy majd oda állampénzen, lehessen állampolgárrá válni és szavazni.

svega 2013.03.22. 09:02:45

Újabb kétségbeesett kisérlet arra, hogy találjanak egy olyan országot, amellyel még nem romlott el a kapcsolat.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.03.22. 09:54:14

"Ausztráliában az egyik meghatározó kisebbség a kivándorolt magyarok csoportja”
Nincs ez egy kicsit túldimenzionálva? Mi alapján meghatározó kisebbség?
A cikk 80 ezres magyar közösségről beszél, amit egyébként is túlzónak találok, mivel a 2006-os népszámlálás 20 ezer Magyarországon születettet említ (a 2011-es felmérésről nem találtam nyilvános dokumentumot, és ehhez természetesen hozzájön azok száma, akik nem Magyarországon születtek, de magyarnak vallják magukat, illetve már Ausztráliában születtek, de magyarul is beszélnek). Sydneyben ahhoz is alig lehet elegendő magyart összeszedni, hogy a magyar nyelv ne szűjön meg mint lehetséges érettségi tantárgy, és az is kétséges, hogy az SBS-en maradhat-e az az óraszám, amit eddig a magyar nyelvű adásokra szántak.
Másfelől, ha Ausztrália 22,95 milliós lakosságához viszonyítjuk a jószándékú 80 ezret, akkor 0,34%-ot kapunk - nem nevezném a számot jelentős kisebbségnek.
Ha csak azt nézzük meg, hogy egyes hivatalos formanyomtatványokra milyen nyelveket írják rá azt az információt, hogy ha fordítóra van szükséged, hova fordulj, a tizenvalahány nyelv közül egyik sem magyar.

Ausztrália népességének összetétele, benne a 10 legnagyobbal:
www.arts.monash.edu.au/mapping-population/--documents/statistics-tables.pdf
Népesség: www.abs.gov.au/ausstats/abs%40.nsf/94713ad445ff1425ca25682000192af2/1647509ef7e25faaca2568a900154b63?OpenDocument

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.03.22. 12:40:35

@Csakazértisbéla:
Speciel a sydney-i konzulátust 3 éve zárták be, akkor is kértük, ne tegyék, azóta megy a lobbi, hogy nyissák meg újra.
Nevetséges, hogy pont Sydneyben nincs állandó konzul.
süti beállítások módosítása