benyóblog

Legalizálták a melegházasságot Középföldén

2013. április 17. 13:07 - Földi Bence

frodosamu.jpg

Új-Zélandon is házasodhatnak – augusztustól – a melegek, ám az azonos neműek házasságáért való harc kicsinyes vitákat szül, amelyek egy jogi aktushoz képest túlzóak. Ráadásul elterelik a figyelmet jóval égetőbb problémákról.

Sokhelyütt (pl. 1, 2, 3) feltették már a kérdést, hogy akkor most Samu tényleg bele volt-e zúgva Zsákos Frodóba. „Szerelmük” végre szárba szökkenhet, hiszen A gyűrűk ura forgatási helyszínén, Új-Zélandon elfogadta a törvényhozás azt a jogszabályt, amely legalizálja a szigetországon a melegek házasságát.

A munkáspárti Louisa Wall törvényjavaslatát 77-44 arányban szavazták meg az új-zélandi képviselők, ezzel a szigetország a világ 13. országa lett (és a csendes-óceáni térség első állama), ahol legálisan házasodhatnak az azonos nemű állampolgárok. Wall az alábbi szavakkal üdvözölte a parlament döntését: „Végre minden állampolgárnak lehetősége van házasodni: nemre, szexuális orientációra és nemi identitásra való tekintet nélkül”.

Maurice Williamson, a Nemzeti Párt pakurangai képviselője pedig a törvény elfogadása előtt tartott beszédében azt mondta: „Ismerek egy tiszteletest a környékünkről, aki így szólt hozzám: »a törvény elfogadása napján megkezdődnek a melegtámadások«. Nos, rendkívül kíváncsiak vagyunk, hogy milyenek azok a »melegtámadások«. Nem tudjuk, hogy a hadsereg levonul-e a Pakuranga autópályán, vagy valamiféle gáz száll-e végig a választókerületünkön”.

Williamson párttársa, Chester Borrows ugyan a legalizáció ellen szavazott, de beszédét éljenzés fogadta, amikor elmondta, hogy meleg barátjával való beszélgetései „átlendítették egy ponton, így megváltozott az álláspontom a meleg dolgokkal kapcsolatban”. A zöldpárti Kevin Hague arról beszélt, hogy milyen volt 29 évig meleg partnerével együtt élni és küzdeni az elfogadásukért és az egyenlőségért. „Az évek során folyamatosan azért harcoltam, hogy közösségünket ne tekintsék kívülállónak. A helyzetünk stigmája miatt magasabb volt köreinkben az öngyilkosok aránya, a depresszió, a HIV-fertőzés veszélye, a bűnözés, így nagyobb veszélyben volt egészségünk és jólétünk is.” Végezetül a törvény elfogadása ellen kampányt indító Család az Első és Katolikus Akcióhoz szólt: „A világunk jobb lesz mától”.

Az új-zélandi melegeknek kb. négy hónapot kell még várniuk, mire valóban házasságot köthetnek, ugyanis a Belügyminisztériumnak frissítenie kell az új helyzet miatt a számítógépes rendszerét.

Alapvetően mint legtöbb embertársamnak, nekem sincs bajom a melegekkel, egészen addig, amíg ez az „állapotuk” vagy „minőségük” a magánéletük része marad. Éppen ezért a melegházasság intézményét sem tartom ördögtől valónak. Ám a melegek egy részének viselkedése – ha nem is direkt, de – meglehetősen provokatív: a melegfelvonulások, erőteljes melegjogi aktivizmus, a folyamatos kinyilvánítása sajátos „állapotuknak”, „minőségüknek” taszítja az embereket, így nem csoda, ha egy ilyen – egyébként nem is jelentős ügy –, mint a melegházasság ügye, komoly „ütközőzónává” vált a melegek és házasodásukat ellenző csoportok között. Úgy vélem, hogy egy egyszerű jogi aktus körül ekkora hűhót csapva csak feszültség generálódik, és nem szolgálja a világ előbbre jutását. Vannak ennél fontosabb dolgok is a világon...

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr485231138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.04.17. 14:38:26

Egész jó, nagyon up to date írás (azért a Kaleidoscope blognak sikerült gyorsabban leadni a hírt, de az nem volt ilyen részletekbe menő :-) kaleidoscope.blog.hu/2013/04/16/uj-zeland_lesz_a_tizenharmadik ). Érdekesek voltak a hozzászólások, amiket nagyon jól bemutat ez a poszt. Azért sajátos egy ország lehet az ott a Föld túloldalán...

Kelly és a szexi dög 2013.04.17. 21:56:28

Ne ragadjunk le, tekintsünk messzebbre!
Ideje lenne már a következő lépcsőfokot is megcélozni: ember+állat, vagy ember+tárgy is házasodhasson!

Rodolfo63 2013.04.17. 22:12:54

"Ám a melegek egy részének viselkedése – ha nem is direkt, de – meglehetősen provokatív: a melegfelvonulások, erőteljes melegjogi aktivizmus, a folyamatos kinyilvánítása sajátos „állapotuknak”, „minőségüknek” taszítja az embereket"

azért az ilyen dolgokat inkább elég erősen keresni kell, mint sem szembeötlőek lennének folyamatosan, így valójában egy felnagyitott problémának tekinthető, ami ténylegesen nem egy létező probléma

MetálFater (törölt) 2013.04.17. 22:21:02

Házasodjatok, sokasodjatok, mondá az Úr...
Oszt az utóbbit hogyan bakker?

Rodolfo63 2013.04.17. 22:25:48

@MetálFater: a sokasodáshoz nem házasság, hanem spermium és petesejt kell, meg némi akarat, ha csak úgy spontán nem jön

agent scully 2013.04.17. 22:29:55

ezek az emberek nem azért nyilvánítják ki "állapotukat", mert melegek, hanem mert egy olyan csoport tagjai, melynek küzdenie kell a jogaiért. a hatvanas években a feketék sem azért tüntettek, mert a színüket akarták mutogatni, hanem mert a jogaikért küzdöttek. igen, a küzdelem része a provokáció és a figyelemfelkeltés is.

MetálFater (törölt) 2013.04.17. 22:34:02

@Rodolfo63:

Oszt melyik melegnek van petesejtje okostörp?
Vagy majd jön a következő törvény, hogy kötelező lesz egy béranyának kihordani két meleg spermiumából (Vajon azt hogy döntik el?) fogant utódját?

Gondolkozz!

MetálFater (törölt) 2013.04.17. 22:41:25

@agent scully:
Csakhogy a kettő nem ugyanaz.
Ne mossuk össze a két dolgot.

A négerek nem úgy provokáltak, hogy egy kamion tetején, színes tüllszoknyában smároltak, vagy a seggüket rázták.

Rodolfo63 2013.04.17. 22:43:02

@MetálFater: kb. a melegek felének van petesejtje :)

egyébként meg bőven elég, ha nem akadályozzák az embereket, mert akkor a legtöbb problémájukat meg tudják oldani saját maguk is

Rodolfo63 2013.04.17. 22:43:57

@MetálFater: a négerek úgy provokáltak, hogy leültek a kizárólag fehérek részére fenntartott helyekre a buszon - sokkal nagyobb felháborodás volt, mint az állítólagos tüllszoknyás seggrázókon

misc · http://misc.blog.hu 2013.04.17. 22:46:46

ha vannak ennél fontosabb dolgok is a világon, akkor minek tiltakoztok ellene ennyire? Megszövegezni és megszavazni a melegházasságot engedélyező törvény max pár nap és utána soha többet nem kellene foglalkozni az üggyel.

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.17. 22:58:33

Akkor sem lesznek egyenlők, ha maga Obama adja őket össze. Akármit is hazudik a "meleg" média.

Velem biztosan nem lesznek egyenlőek. Amikor pedig elferdült hajlamuk arra készteti őket, hogy templomi esküvőt követeljenek maguknak, akkor remélem, hogy nem oda jönnek, ahol az enyém volt. Mert akkor pofán lesznek verve egy vasrúddal, de nagyon. Ja, és összeadni őket biztosan nem fogják - inkább felgyújtják a helyet.

Doctor Klauße 2013.04.17. 23:05:23

szerencsére ez a forró szél felénk még nem fúj...

Földi Bence 2013.04.17. 23:39:19

@misc: látom nem tűnt fel, de én is erre utaltam :D legalizáljuk, és nem lesz téma többet, kész.

Martian (törölt) 2013.04.18. 00:12:47

@Kelly és a szexi dög: jobb is kutyával házasodni, ő nem fog válópert beadni, de ha mégis, viheti a kutyaházat. :)

Patreides · patreides.blog.hu 2013.04.18. 02:45:41

Mondjuk szerintem legalábbis látens homokosnak kell lennie ahhoz valakinek, hogy Frodó és Samu barátságát ilyen színben lássa.
De javítsatok ki, ha tévedek.

jog-ász 2013.04.18. 06:34:52

a blog szerzője még az elfogadás kezdeti stádiumában van:)) ez az: alapvetően nincs bajom a melegekkel, de maradjon a magánéletük része stb stb, kezdetű mondatok már jó jel:)
a melegfelvonulások valóban izlés dolga, nekem egy rakás meleg ismerősöm van, tőlem házasodhatnak is, a látványuk sem zavar, de pl a melegfelvonulás 5-10 évvel ezelőtti formája nem a ízlésemnek való, ehhez megvan a jogom aztán puff...de nem azért mert melegek, ugyanis a berlini love parade felvonulói sem tetszenek, a love parádén parkokban nyilvánosan szexelő hullarészeg fiatalokkal együtt.
de hasonlóan néha zavarnak a körmenetek is. de most mondjam azt hogy tőlem lehetsz katolikus de légyszi éld meg a négy fal között, és ne legyen kötelező rám nézve? inkább nem járok körmenetre:)ezt javasolom mindenkinek:)

Földi Bence 2013.04.18. 06:41:13

@Patreides: :D én is csak fórumokon olvastam a felvetést, nyugi :D

burakefendi 2013.04.18. 07:10:45

@misc: @Földi Bence: függetlenül a mostani témától, felelős társadalom-e, ahol az a gondolat uralkodik, hogy emancipálnak bármit, csak utána ne kelljen foglalkozni vele?

SemBoga 2013.04.18. 07:46:25

@burakefendi: nem azért csinálják, hogy ne keljen foglalkozni vele - hanem mert ezután megszűnik egy probléma, ami az emberek egy csoportját érinti (érintette)

sanche_ 2013.04.18. 08:05:46

@MetálFater: Egyrészt a te uracskád teremtette szerinted a melegeket is, tehát bíznod kéne benne...
Másrészt a szavaidból az jön le, hogy csak az ember és csak az házasodhat, akik szaporodhatnak? Szóval egy hetero párnak, ha nem lehet gyerekük, akkor ne is házasodjanak? Esetleg meg ne öljék magukat a kedvedért, mert te aztán tudod, hogy mi az, hogy "ember" ?

Speciel én minden magamutogatást és felvonulást utálok, de az, hogy kivel akar házasodni az ember, az rohadtul magánügy.És ami azt illeti ez az ország és a világ is, tele van rossz szülővel, akiknek nem lenne szabad gyereket vállalniuk.
Szóval náluk rosszabb úgyse lehet, akkor se, ha melegek a szülők. Ráadásul olyan pároknak, akiknek nem lehet gyerekük, (tehát béranya, mesterséges megtermékenyítés, örökbefogadás stb) valójában sokkal felkészültebbek és odaadóbbak lesznek, mint egy átlag szülő, akinek mintegy véletlenül lett gyereke.

És akkor arról ne is beszéljünk, hogy a gyermekotthonoknál meg aztán TÉNYLEG minden jobb... Rengeteg bűnöző kerül ki onnan, mert magukra vannak hagyva, nincsenek szerető szüleik, nagyon kevesen tanulnak rendesen köztük...

Flúgatlan 2013.04.18. 08:18:55

Hogy az állam "házasság"-nak nyilvánítja-e két azonos nemű ember kapcsolatát, az múljék az állapolgárokon. Ha a többség így szavaz, ám legyen.

De a hőbörgő hangadók, propagandisták ismerjék el annak jogát, hogy én ellene szavazzak és kifejthessem meggyőződésemet. Hagyják el azt a retorikát, miszerint ők a toleránsak, a haladók, és aki nem támogatja őket, az kirekesztő, gyűlölködő, stb. Szerintem az azonos neműek kapcsolata igenis nem egyenrangú a különböző neműekével és ennek legalizálása bátorítás lesz az ilyen kapcsolatok elszaporodásával kapcsolatban. Ez meg káros, mert igenis szembemegy a bilógiai tényekkel.

A fő bajom azonban azzal van, ahogy sok helyen még tovább viszik a dolgokat. Pl. (linket most hirtelen nem tudok) telefonon bejelentkeztek paphoz úgy, hogy a nevekből nem derült ki a nemük, aztán amikor elmentek oktatásra és a pap közölte velük, hogy ezt ő így nem csinálja, akkor patáliát rendeztek. Vagy az az eset pár éve az amerikai szépségversenyen: a hülye buzi zsűritag leszajházta a versenyzőt, mert kimondta, hogy ő a maga részéről ragaszkodik a más neműekkel való kapcsolathoz és az egész ügyből még a versenyző jött ki rosszul az ellene indított médiahadjáratból.

Az a baj, hogy a melegjogi aktivistáknak nem lesz elég a házasság átdefiniálása, hanem a szólás- és lelkiismereti szabadságot eltipró szintig nyomják a propagandájukat. Erre utaltak a cikkben is. Az egyneműek házasságának kiharcolása csak egy lépés, a következők azok lesznek, hogy gyűlöletbeszédnek nyilváníttatják azt is, ha valaki kifejti, hogy ezzel miért nem ért egyet.

spinat 2013.04.18. 08:27:16

@Patreides: megelöztél. én is ezen gondolkodtam, hogy ök hogy jönnek most ide.

TBal 2013.04.18. 08:38:42

@Földi Bence: az utolsó bekezdésedre szeretnék reagálni: nehéz kérdés, ilyen téren összesen egy darab kommentet olvastam eddig, ami nem húzott pro vagy kontra, nem hallgatott el semmit.
Egyrészt, tény, hogy az alap a hetero kapcsolat, ezt szokta meg az ember, és természetellenesnek, zavarónak tartják, ha férfiak járnak kézen fogva, csókolóznak stb., míg ha különnemüek teszik ugyanezt, az rendben van - én is így érzek. Ugyanakkor az egyenjogúság híve is vagyok, ha egy hetero beállítottságú embernek nem kell titkolnia, hogy ki a párja, élettársa - és miért kéne? - akkor a homo-knak se kelljen.

Szóval, ha választani kell, inkább undorkodok kicsit magamban, mint hogy betiltani akarnám, végül is én meleg lennék, ugyanezt akarnám.

TBal 2013.04.18. 08:44:00

@Flúgatlan: "Az a baj, hogy a melegjogi aktivistáknak nem lesz elég a házasság átdefiniálása, hanem a szólás- és lelkiismereti szabadságot eltipró szintig nyomják a propagandájukat."

Hékás, a feminizmusnak is van szélsöséges szárnya, a környezetvédelemnek is (grínpísz), a hazaszeretetnek is, a liberalizmusnak is - ezekkel mint nem értek egyet, de ez nem jelenti azt, hogy ne tartanék fontosnak ezekböl egy egészséges szintet. Pl. attól, hogy a grínpísz baromságokat csinál, még fontos védeni a környezetet.

Na, pont így van a melegekkel is, szerintem.

MetálFater (törölt) 2013.04.18. 08:52:13

@lokotus:

Ad egy:
Melléfogtál. Ateista vagyok. Ha olvastál volna sorok között is, akkor rájöhettél volna, hogy cinikus volt a hozzászólásom.

Ad kettő:
A szavaimból nem az jön le, hogy csak az házasodhat, aki szaporodásképes. Hol írtam én ilyet?

Ad három:
Nyitott kapukat döngetsz!
Hogy milyen a rossz szülő, azt csak én tudom igazán.

Viszont, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba:

Egyfelől panaszkodnak a Nők, a társadalomkutatók és a többi "megszakértők", hogy erőteljesen feminizálódnak a férfiak, másfelől meg házasodhatnak a melegek, akik persze majd "igazi macsókat" nevelnek fel...

Egyfelől heteroszexuális szülők, akik bizonyára rendes szülők lennének, de biológiailag képtelenek gyermeket nemzeni, Ők tízezrei jobb esetben is éveket várnak babára, de van, hogy nem kapnak, másfelől - ma még csak a házasság jogáért, holnap már a gyermek örökbefogadásának alapjogáért is síkra szálló - melegek meg igen.
Azonban a csecsemő jogait ki veszi majd figyelembe?
Ki és mi alapján dönti el, hogy ki lenne a jobb szülő?
Netán majd sorsolnak?

Slusszpoén:
Tizenkilenc évig voltam állami gondozott.
Utána simán és - szó szerint - kerültem ki az utcára. De - remélem - rendes ember lett belőlem.
Van két nevelt fiam, három unokám.

No erre varrj gombot...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.18. 09:58:07

Ez a Samus frodós felvezetés EPIC. :D:D

sanche_ 2013.04.18. 16:17:47

@MetálFater:

Elhiszem, hogy cinizmusnak szántad, de akkor még csak ezt írtad:

"Házasodjatok, sokasodjatok, mondá az Úr...
Oszt az utóbbit hogyan bakker?"

-ebből meg azért pont nem lehet sorok közt olvasni :) Mások ugyanezt írják minden irónia nélkül..

"Egyfelől panaszkodnak a Nők, a társadalomkutatók és a többi "megszakértők", hogy erőteljesen feminizálódnak a férfiak, másfelől meg házasodhatnak a melegek, akik persze majd "igazi macsókat" nevelnek fel..."

Ez egy érdekes dolog, speciel nem tudom, hogy ezt mennyire komoly szakemberek állítják...(egyáltalán, hogy ezen a területen van e komoly szakértő..)
Az én véleményem az, hogy a férfiak annyit nőiesedtek, amennyire a nők férfiasodtak. A férfiakra ilyen szempontból jobban támadják,mert ugye még benne van a kép az emberek fejében, hogy a férfi az izzadt, koszos kemény bányász, aki a késdobálóban esténként felborítja az asztalt és akkor hozzá viszonyítva nőiesnek tűnik az a férfi aki naponta zuhanyzik, illatosítja magát és öltönybe jár dolgozni...
De a nőkre ugyanez igaz. Ahogy az apák ma már sokkal többet nevelik a gyerekeiket, addig a nők, ahhoz képest ami nem is rég volt(nem dolgozott, háztartást vezetett, sok gyereket szült) "elférfiasosodtak". Most már későn vállalnak gyereket, karriert teszik az első helyre, gyerekkel kevesebbet foglalkoznak, a háztartásról nem is beszélve..

Másrészt a társadalom egy nem kis része meleg, a nagy többségükről nem lehet megállapítani, csak úgy, hogy azok-e... Szerintem nem ezen múlik, hogy a gyerek macsó lesz-e vagy nyálgép...

Gyerekhezjutás: Igen, én is tudom, hogy micsoda borzasztó procedúra gyerekhez jutni, nekem is van ismerősöm, aki a feleségével így tudtak csak gyereket és...tényleg nevetséges, hogy tele az árvaház, az emberek potyogtathatják a gyerekeket tucatszámra, de az, aki tényleg akar, de nem lehet nekik, azokat meg szívatják.
Viszont nem értem a a melegpár-víziódat. Nem tartom elképzelhetőnek, hogy meleg pár könnyebben jusson hozzá egy gyerekhez, mint heteró pár és szerintem erről szó sincs. Max arról, hogy UGYANÚGY házasodhassanak, mint a heterok és UGYANÚGY fogadhassanak örökbe is.

Ha államilag gondozott voltál akkor Te tudod a legjobban, hogy milyen rossz dolog az és a gyerekeid által is látod, hogy mennyivel jobb, ha szerető szülei vannak az embernek.
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy szülő nélkül nem lehetsz ember, csak azt, hogy sokkal nehezebb, és szerintem egyre nehezebb. Így annál még az is jobb lenne, ha a gyerekek meleg szülőkhöz jussanak.
Azon felesleges elméleti vitát is nyitni, hogy mi alapján és ki döntse el, hogy ki kapjon gyereket, mivel több az árva, mint az örökbe fogadni akaró. Így jut mindenkinek. Sajnos.

sanche_ 2013.04.18. 17:03:51

@Flúgatlan: "Hogy az állam "házasság"-nak nyilvánítja-e két azonos nemű ember kapcsolatát, az múljék az állapolgárokon. Ha a többség így szavaz, ám legyen.

De a hőbörgő hangadók, propagandisták ismerjék el annak jogát, hogy én ellene szavazzak és kifejthessem meggyőződésemet. Hagyják el azt a retorikát, miszerint ők a toleránsak, a haladók, és aki nem támogatja őket, az kirekesztő, gyűlölködő, stb. Szerintem az azonos neműek kapcsolata igenis nem egyenrangú a különböző neműekével és ennek legalizálása bátorítás lesz az ilyen kapcsolatok elszaporodásával kapcsolatban. Ez meg káros, mert igenis szembemegy a bilógiai tényekkel."

Szerintem nem olyan egyszerű kérdés, hogy mit mondanak az állampolgárok...
Ha az állampolgárok többsége primitív - márpedig az, akkor kitalálhatják, hogy a szőkéktől valami jogot megvonnak, csak azért, mert kevesebben vannak?
Szerintem kizárólag azt kell az állampolgároktól megkérdezni, ami ZAVARHATJA ténylegesen őket. Az nem elfogadható, ha téged zavar a szőkék, a melegek, vagy az ateisták házassága, nem is látod, nincs belőle hátrányod stb...

Azzal egyetértek, hogy a hőbörgők mindent ellenszenvessé tesznek, én is a melegfelvonulás körül tudom legkevésbé tolerálni a melegeket..
de ez az élet minden területén így van... Undorodom a felvonuló magyarkodóktól is, de attólmég Magyarországtól nem.
És szerintem is az ilyen hangos melegek/kissebbségiek/nagymagyarok/liberálisok stb a legkevésbé toleránsak...
De ez csak egy kis réteg. Nem ők alkotják az adott csoportokat.

Biológiai tényekkel tudod mi megy szembe? A művégtag. A gyógyítás. A gyengék védelmezése. És még sorolhatnánk... Ezekhez képest a melegség sokkal inkább természetes.Az emberiség történetében mindig elő-elő jöttek, a természetben is előfordul, úgyhogy szerintem az egyszerűen hülyeség, hogy biológiailag nem helyes, vagy, hogy természetellenes. Nem a véleményeddel van a gond, hanem, hogy ténynek állítod, ami nem az.
Elszaporodnának az ilyen kapcsolatok? Ugyan... Ha arra gondolsz, hogy többen mernék felvállalni, az esetleg lehet... De neked miért jó az, ha egy ember, akit nem ismersz szenved és egyedül öregszik meg, rosszabb esetben azonos nemű prostituáltakkal éli ki a vágyait? Vagy, ha valaki elhagyja a családját, mert egy határon túl nem tud tovább hazudni? Széttört családok, elnyomott, megnyomorodott, boldogtalan emberek, kb ezt okozza a tiltás.
Az nem döntés, hogy meleg vagy nem meleg az ember, az adott... Nekem csak annyi elvárásom van, hogy a szexualitásuk látványát ne kényszerítsék lépten-nyomon rám... Bár itt megjegyzem, hogy férfi-női vonalon is zavar, ha tömött buszon 10 centire az arcomtól falják egymást..
süti beállítások módosítása