benyóblog

Well played, Fidesz, well played!

2013. június 03. 22:06 - Földi Bence

plakat6.jpg

Szocialista indítványra megszavazták a parlamenti képviselők, hogy a pártok mégiscsak kapjanak állami támogatást a választások esztendejében. S hogy az egész hajcihőnek mely párt az igazi nyertese? A Fidesz.

Még 2011-ben és 2012-ben a Mos Maiorum szerzőjeként kezdtem el érdeklődni a pártfinanszírozás mint olyan témája iránt, méghozzá annak apropóján, hogy Nagy-Britanniában akadtak olyan politikusok, akik szívesen növelték volna a pártok állami támogatását. 2012 elején egy újabb brit ügy kapcsán vettem elő a témát: januárban lényegében a párt adományozóinak adtak állami kitüntetéseket a konzervatívok – ugyanerre a munkáspártiak idején is volt példa. Aztán 2012 áprilisában is kipattant egy botrány: kiderült, hogy jó pénzért együtt lehet vacsorázni David Cameronnal.

S bár azóta nem figyeltem árgus szemmel a brit pártfinanszírozás rendszerének alakulását, a téma máig érdekel, így örömmel vettem, hogy a magyar Országgyűlés is elővette nemrégiben a kérdést. Cser-Palkovics András és Gulyás Gergely egyéni indítvánnyal kívánta átalakítani a kampányfinanszírozás rendszerét, amelyet tökéletesen összefoglalt Balogh Ákos Gergely a Mandineren – kiemelve a lényegi pontokat. Ezek egyike az volt, hogy a parlamenti pártok nem kaphatnak állami támogatást választási esztendőben. Természetesen ezzel minden jóérzésű állampolgár egyet tudott érteni, főleg azért, mert a rendszer így első blikkre nem is tűnt túlzottan részrehajlónak. Ám a pártok nyilvánvalóan kissé máshogy értékelték a tervezett rendelkezést, hiszen nekik az az érdekük, hogy minél több pénzből tudjanak gazdálkodni egy országgyűlési választási kampány során.

S mit ad Isten, nem sokkal később a szocialista Tóbiás József és Molnár Zsolt módosító indítvány nyújtott be, amelyet elfogadott az Országgyűlés június harmadikán. S hogy mi szerepelt ebben a módosítóban, és hogy kik fogadták el? Röviden ez a lényeg:

parttamogatas.png

Az MSZP összességében nem valószínű, hogy túlzottan jól járt ezzel a húzással, mert bár több forint cseng majd a perselyben, de a választók nem igazán szeretik a pénzéhes pártokat. Sőt, nem is igazán adnának pénzt – főleg nem az ő adóforintjaikból álló államit – a pártoknak. Ráadásul a Jobbik számára is komoly támadófelületet adtak, igaz, a radikálisok lényegében minden ellenfelüket támadhatják majd. Számomra kissé meglepő volt, hogy az LMP képviselői is igennel voksoltak, elvégre a párt az átlátható pártfinanszírozás nagy barátja, s bár a rendszer jó eséllyel átláthatóbb lesz, mint az eddigi, a potenciális szavazóik az MSZP esetében már hangoztatott okok miatt nem fogják a feneküket földhöz csapni. Ugyanakkor az is igaz, hogy a párt retorikájába belefér, hiszen korábban is azt hangoztatták, hogy inkább több állami forrást kapjanak a pártok, de legyen átlátható a pártfinanszírozás. Azaz ne az oligarchák pénzeljék a kampányokat – állították korábban.

Számomra úgy tűnik, hogy az egész ügynek egy igazi nyertese van, a Fidesz (a KDNP-ről ne beszéljünk, csak a Fideszen csüngve „vannak még életben”). Egyrészt nyilván ők is örülnek a pluszpénznek, másrészt az ő szavazóik a legkevésbé érzékenyek az ilyen jellegű botrányokra. Emlékezhetünk, hogy a trafikmutyi kipattanása sem eredményezett lényegi változást a párt támogatottságában – mind a Nézőpontnál, mind az Ipsosnál ezt mérték. Így különösebben emiatt az ügy miatt sem kell rettegnie Habony Árpádéknak.

Harmadrészt: jó ideje panaszkodik már arra az ellenzék, hogy szinte lehetetlen átvinni a kétharmados parlamenten saját törvényjavaslatot, vagy módosítót. Bezzeg most: a fideszes politikusok nagy kegyesen belementek abba, hogy ellenfeleik – és egyben saját pártjuk is – több pénzhez jusson. Ilyen „kegygyakorlásra” eleddig nem nagyon volt példa, így ez komoly érv lehet az elkövetkezendő egy évben. S bár a pofátlanság netovábbja volt ez a húzás, el kell ismerni, hogy ügyes volt. Well played, Fidesz, well played!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr335342711

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.05. 16:00:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Well played, Fidesz, well played! 2013.06.04. 16:39:01

A fideszes politikusok nagy kegyesen belementek abba, hogy ellenfeleik – és egyben saját pártjuk is – több pénzhez jusson.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.06.04. 13:47:32

Ez jó. Az MSZP terjeszti elő, de a fidesz a pofátlan, hogy elfogadja.
Ha pedig nem fogadja el, nyilván ki akarja nyírni az MSZP-t.

vakapad 2013.06.04. 13:50:44

Számomra nem úgy tűnik.

1./ a FIDESZ-nek, mint tudjuk, bármely évben gyakorlatilag korlátlan összegek állnak rendelkezésre (Simicska). Az MSZP nincs ilyen szerencsés helyzetben, és bizony a választási évben, ha akkor csak kampányra kapott volna pénzt, akkor vagy a kampányban nem költ, vagy az apparátust nem tudta volna fizetni, azaz vagy választáskor reménytelen a helyzete, vagy a választások után esik szét a szervezet (pénz nem lévén, mindenkit szélnek kell ereszteni).

2./ Az új helyzetben az MSZP helyzete javul, a FIDESZ-é nem változik. Magyarán a FIDESZ hibázott, vagy csak nagylelkű volt, látván a legújabb közvéleménykutatásokat. Úgysincs esélyük felkiáltással.

Hogy a választók "nemigen szeretik a pénzéhes(?) pártokat", azzal nem nagyon tudok mit kezdeni, mert ennek alapján a FIDESZ-re nem szavazna senki. Holott, ugyebár.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 14:21:43

Tény, hogy a Fideszben profibb politikusok vannak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 14:22:51

@vakapad:

Az átlag bunkó nem így gondolkodik, hanem úgy, hogy "éljenek meg tagdíjból az ingyenélők".

regress 2013.06.04. 14:48:16

ha pénzről van szó nagy a barátság.rohadjanak meg

Libatolvaj takarodj 2013.06.04. 22:35:53

Megőrült ez a poszter? A pofátlanság netovábbja elfogadni majdnem teljes konszenzussal egy ELLENZÉKI javaslatot????

Ha ez igaz... Akkor ellenzékiként előterjeszteni egy ilyen javaslatot, az mi volt, baszdmeg??

Földi Bence 2013.06.04. 23:01:46

@Libatolvaj takarodj: Ilyet hol írtam? Ne láss bele olyat, ami nincs ott.

Libatolvaj takarodj 2013.06.05. 08:46:24

@Földi Bence: Szó szerint:

"S bár a pofátlanság netovábbja volt ez a húzás, el kell ismerni, hogy ügyes volt. Well played, Fidesz"

"S bár a pofátlanság netovábbja volt ez a húzás"

Földi Bence 2013.06.05. 08:53:40

@Libatolvaj takarodj: Az nem magára az elfogadás tényére vonatkozik, hanem arra, hogy mit fogadtak el.

Libatolvaj takarodj 2013.06.05. 13:29:58

@Földi Bence: Ezt most komolyan nem értem, kifejtenéd egy kicsit bővebben?

"Az nem magára az elfogadás tényére vonatkozik"

Maga az elfogadás ténye nem pofátlan akkor ha jól értem.
Akkor tehát nem volt pofátlan elfogadni a javaslatot. Akkor nem értem végkép.

Földi Bence 2013.06.05. 14:12:23

@Libatolvaj takarodj: Nem maga az aktus, hanem a tartalom a lényeg: olyan módosítást fogadtak el, amelyről az eredeti törvénytervezet – szánt szándékkal – nem ejtett szót, s ezzel olyan pozitívumokkal gazdagodtak, amelyet az eredeti tervezetben ki akartak zárni. Plusz elmondhatják, hogy ők bizony nem kaszálnak el ellenzéki javaslatokat – de csak abban az esetben, ha ebből anyagi hasznuk (is) származik.

Libatolvaj takarodj 2013.06.06. 13:21:32

@Földi Bence: "olyan módosítást fogadtak el, amelyről az eredeti törvénytervezet – szánt szándékkal – nem ejtett szót"

Minden módosítás pontosan ilyen. Hiszen attól módosítás, hogy az eredeti "törvénytervezet" nem ejt róla szót. Ha benne lett volna, akkor az lenne maga az eredeti tervezet. Attól módosítás, hogy ... módosítja az eredetit. Tehát nem lehet ő maga az eredetit.

" nem ejtett szót, s ezzel olyan pozitívumokkal gazdagodtak, amelyet az eredeti tervezetben ki akartak zárni. "

Nem erről van szó, félreérted a helyzetet. Tettek egy hatalmas gesztust az ellenzék felé azáltal hogy lemondanak a nekik járó (ismétlem járó, az előző törvény alapján) pénzek HATALMAS részéről, úgy, hogy mindenki más JOBBAN jár, és a Fidesz volt a vesztese az ügynek. Ez SOHASEM látott mértékű gesztus és ajándék volt a Fidesz részéről.

Ezzel szemben az ellenzék aljas, féktelen módon hazugságokkal támadta a tervezetet. Nemhogy elismerték volna a Fidesz nagylelkűségét, hanem féreg, módon úgy próbálták beállítani, mintha nem nekik, hanem a Fidesznek kedvezne ez a módosítás.

A Fidesz ezután teljes joggal mondta azt, hogy ha ilyen aljas, féreg módon reagálnak egy ekkora gesztusra, akkor nem kell ilyeneket tenni feléjük.

Mert nem bűn lenne, hanem hiba.
süti beállítások módosítása