benyóblog

Erdélyben sem lehet más a politika

2013. április 05. 22:13 - Földi Bence

erdelyimagyar.png

Sokáig reménykedtem, hogy az erdélyi politika, az erdélyi közbeszéd más, jobb, mint az anyaországi, ám egy nemrégiben lezajlott RMDSZ-EMNP-csörte révén felocsúdtam: ezen gondolat szép álom volt csupán. Ám a helyette létező acsarkodás többet árt, mint használ.

Tavaly decemberben még a CampusOnline hasábjain örvendeztem Demeter Szilárd EMNP-s kampánykreatív felelősséget vállaló döntése kapcsán, hogy az erdélyi politikai élet mennyivel korrektebb és felnőttebb módon működik, mint az anyaországi. „Van mit tanulni erdélyi testvéreinktől! zártam soraimat, ám az RMDSZ és az EMNP március végi acsarkodása rácáfolt ezen megállapításomra.

Románia regionális átszervezése már régóta a közbeszéd tárgya az erdélyi magyarok körében is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkára, Kovács Péter azzal gyanúsította az Erdélyi Magyar Néppártot, hogy „lemásolták” az átszervezéssel kapcsolatos, 2010-ben már benyújtott törvénytervezetét. Kovács szerint az EMNP „annyira el volt foglalva a területi autonómia kivívásával, hogy nem vette észre: Romániában hónapok óta folyik a közvita a régióátszervezésről, amely a magyar közösség megmaradása és gazdasági fejlődése szempontjából létfontosságú”. „Nincs azzal semmi baj, ha a néppárti politikusok egyetértenek az RMDSZ által előterjesztett törvénytervezettel, de ne tegyenek úgy mintha feltalálták volna a meleg vizet zárta némi képzavarral sorait Kovács Péter, aki már régóta szálka az EMNP párbeszédre fogékonyabb tagjai körében. A néppártiak természetesen tagadták a vádakat, és részletekbe menően kielemezték, hogy hol és milyen különbségek találhatóak a két tervezet között.

Csak egyetérteni tudok Papp Attila Zsolt erdélyi magyar irodalmár, a Helikon szerkesztője és a Filmtett szerzőjének ezen privát Facebook-adatlapján közölt szavaival: „Nem az a lényeg, hogy – többé-kevésbé – ugyanazt akarjuk, és akár közösen is felléphetnénk érte, hanem azon vitatkozunk, hogy melyikünknek jutott eszébe hamarább és melyikünk akarja jobban. És ezen jól összeveszünk. Ha ennyire képes a politikai elitünk, akkor tényleg lehúzhatjuk a rólót. Vagy a vécén a politikai elitünket, mindenestül.

Mert mégiscsak gáz, hogy a közös célokért nem együtt teper a két (vagy több) erdélyi magyar alakulat, hanem egymással acsarkodnak az udemerések és a néppártiak, miközben a kardcsörtetés által felvert por felett mosolyogva húzza meg a magyaroknak egyáltalán nem kedvező régióhatárokat a mosolygó – és egyébiránt nem hülye – Victor Ponta. Az, hogy kinek köszönheti a külhoni magyarság, hogy megosztották elitjeit, régóta vita tárgya – Orbán Viktornak szerintem van felelőssége ebben. Jelen esetben azonban nem ez az igazán fontos, hanem az, hogy az „oszd meg, és uralkodj!” elvből a románok jönnek ki végül a legjobban. Ezt kellene felfogni végre: összefogással párosuló reálpolitikával kell viseltetni a mindenkori hatalommal szemben. Ha ez nem sikerül, akkor tényleg lehúzhatják (lehúzhatjuk!) a rolót, kedves erdélyi barátaim!

A cikk másodközlés, elsőként a CampusOnline véleményrovatában, a Partvonal hasábjain jelent meg.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benyo.blog.hu/api/trackback/id/tr715201729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.04.06. 12:08:47

Érdemi változások csak úgy várhatóak, ha elfordítjuk a figyelmünket a politikától (legalábbis a jelenlegi formájában), és helyette az egyének együttműködésére helyezzük a hangsúlyt.

Bicepsz Elek77 2013.04.06. 13:20:54

Ne legyunk naivak!!! A konzumidiotizmus, pozicioharc(halmozas stb.), es a penzehseg oda is begyuruzott,csak Magyarorszaghoz kepest faziskesesben vannak. Ne kovessuk el azt a hibat, hogy hasra esunk valamitol, mert erdelyi!!!!!(vagy amerikai, nyugati, nemet stb stb.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.06. 14:51:38

elég szomorú, hogy EZT tanulták el tőlünk. :S

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.04.06. 19:21:50

@egyseg.org: Igen, tökéletesen igazad van. Bereznay András is az emberek önszeveződését ajánlja, az összes mai politikus elvetése mellet:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.04.06. 19:33:47

Ez egy semmilyen blog.
Azt gondolta, hogy Erdély = Utópia, de rájött, hogy nem. Fiatalember.
A magyar acsarkodó belpolitika okát firtatva neki Orbán Viktor jutott eszébe. Öcsém, te hülye vagy?

Földi Bence 2013.04.09. 11:59:12

@Kara kán: Egy posztból a blogra következtet.
Orbán Viktor annak kapcsán jutott eszembe, hogy az erdélyi magyarság megosztásában nagy szerepe volt, nem belpolitikai acsarkodásokról szól a poszt.

@balance: Nem a felelősök felsorolásáról szól a poszt, az külön téma lenne, és meglehetősen hosszú lista lenne. De nem is feltétlenül kell mindig minden felelőst megkeresni, mert elveszi az időt s energiát a tényleges cselekvés elől.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.04.09. 12:33:00

@Földi Bence:
Duma, duma.
Az erdélyi magyarság már 1990 óta megosztott, ez a demokrácia velejárója. Az RMDSZ-re azóta mindig sokan kényszerűségből szavaztak, amikor választások voltak, de két választás között szó sem volt egyöntetűségről.

Földi Bence 2013.04.09. 12:36:47

@Kara kán: Persze, senki nem is mondta, hogy nem megosztott, de nem mindegy, hogy egy intézményen belül (mint a tervek szerint a miniparlamentként működtetni szándékozott RMDSZ), vagy több páton belül, a szavazatokat megosztva vitáznak. A konfliktussal nincs baj, annak minőségével már annál inkább, főleg, ha emiatt a lényegre és a közös pontokra nem koncentrálnak.
süti beállítások módosítása